Mušmula

Drugari ima li ko veci zasad musmula?
Pre svega me interesuje rastojanje stabala,koje sorte odabrati i pri kupovini sadnica nasta obratiti paznju..
pozzz
 
Drugari ja sam covek sa sela i koliko se secam tamo je bilo divljih musmula,,mislim ima ih i dan danas ali nisu sitne onako srednje krupnoce,,obicno sjeseni kad odem u selo pa ako se nadju na stolu da su nabrali moji slistim celu ciniju ko od sale,,imam i ja jednu posadjenu u basti prorodila je u drugoj godini,,a sad u trecoj bio onako solidan rod iako nista oko nje nisam radio,,inace koliko znam ona se ne prska nicim,,ne napadaju je stetocine dozreva kad nema na trzistu svezeg voca tako da je jako dobra po meni,,znam i da se ne orezuje i da sama odbacuje visak roda tj,ostaje na stablu onoliko koliko vocka moze da ponese a nije zahtevna uospste,,tako da na prolece planiram jos par sadnica da posadim...
 
Miki i ja jako volim musmule. Za mene imaju fantasticnu aromu. Ja sam uzeo jesenas tri ( dva iz jedog i jednu iz drugog rasadanika).
Dve mi se primile , jedna miruje. Medjutim vidim da su jednu koja se primila majstori koji su podizali ogradu jednu sredili, kazu stub je ostetio.
Pa cu najesen da zasasim jos jednu ili dve.
 
Po meni je musmula bespravno zapostavljena vocka,,koja jako malo paznje trazi a ume jako lepo da rodi,,inace koliko sam primetio nema je puno na trzistu tako da mozda nije losa za neku komercijalu a i dozreva kad nema svezeg voca na trzistu,,treba razmisliti o tome...
 
Ja resio na jesen da zasadim manji zasad od 160-170kom pa kako mi Bog da:osmeh:
Jesi resio i ostale stvari, sortu, razmak itd.
Interesuje me narocito koja je podloga, ja sam neke prosle godine kalemio na glog, izrasle su oko 30 cm, a bez bocnih grana.
Meni se svidja sto moju stariju musmulu niti orezujem, niti prskam, radja kao luda pa ne stignemo sve da oberemo i pojedemo.

Sent from my Lenovo S1a40 using Tapatalk
 
Cini mi se da sada svi rasadnici musmulu kaleme na dunju bar koliko sam ja upoznat,,a ta varijanta na glog je po meni jako dobra samo neznam dali to jos neko osim za sebe radi,,,a musmula se i ne orezuje a i ne prska jel nema prirodnih stetocina i jako je otporna na bolesti....
 
@Mirlee
Oko sorte jos bijem bitku... a sto se tice razmaka idem na guscu sadnju 3x3 ili 3x2,5
jos uvek razmisljam..
nisam cuo da neko ima u ponudi musmulu na glog..znam da ide dunja na glog i da je otpornija na bolesti
 
Evo bas jedan tekst sa nekog sajta, a vezano za podloge:
Kalemi se na glog, dunju, oskorušu, krušku. Ipak kalemljena na dunji MA ili BA glogu sadi se na rastojanju 4m x 3m. Domaća mušmula se uzima kao posrednik pri kalemljenu Holandske i Kraljevske jer nemaju dobar afinitet sa dunjom kao podlogom.


Sent from my Lenovo S1a40 using Tapatalk
 
Bas o domacoj i razmisljam,imam staru musmulu kuci,niko je ne reze i ne prska a radja obilno svake godine..
Mada jedinka ne moze biti merilo plantazi pa sam jos u fazi biranja sorte i podloge
 
Ja imam obicnu domacu kalemljenu na dunji BA 29,izuzetne je rodnosti nista ne zahteva od prskanja i sama odbacuje visak roda,,koje si jos sorte nasao u ponudi????
 
u opticaju su domaca,rojal i neka krupna(holandska ili americka..zaboravih)..mada vise vagam prema rojalu i domacoj
 
Mozes da probas i jednu i drugu mozda je to bolje resenje pa u slucaju da jedna omane tu je druga,,mada ce musmula tesko da omane to je jedna izuzetno zahvalna vocka....
 
Moja musmula nije domaca, ali je sve ok, otporna, rodna, takodje i krupna. Nazalost ne znam koja je sorta.

Sent from my Lenovo S1a40 using Tapatalk
 
Treba se raspitati koje su osobine sorti,,pa onda po tome da se vidi sta najvise odgovara i po tome da se radi,,jel znate za neku mogucnost prerade musmule,,mislim osim na prodaju u svezem stanju za konzum????
 
I moj lesnik kao jedinka je otporan,nikada ga nisam prskao ali zato u plantazi imam vec 6 prskanja i jos 2 sigurno...
Brine me da se ne desi i sa musmulom isto a o musmuli retko ko zna nesto,bar u mome okruzenju
 
Ovo je istina Zile012, skoro neko rece u vecem zasadu je kao kad dete krene u vrtic, jedan virus, svi prehladjeni.

Sent from my Lenovo S1a40 using Tapatalk
 
treba se raspitati,,ja neznam da se musmula prska ali sada kako je sve napredovalo i kako su izmenjene sorte mozda i vise nisu otporne,,treba sve proveriti pre sadnje...
 
Treba se raspitati koje su osobine sorti,,pa onda po tome da se vidi sta najvise odgovara i po tome da se radi,,jel znate za neku mogucnost prerade musmule,,mislim osim na prodaju u svezem stanju za konzum????

Musmulu napada ervinija jer je dunja podloga.

A sto se tice upotrebe za sopstvene potrebe moze da se zamrzava,naravno kada omeksa. Nista se ne promeni posle odmrzavanja. Ja ih jos imam u zamrzivacu.
 
Hvala slobo na odgovoru,,onda je mozda bolje da se kalemi na glog to je stara tehnologija ali se dobro pokazala,,nisam znao za zamrzavanje jel kod mene ne traju dugo kada se oberu ja ih brzo pojedem....:osmeh::osmeh:
 
Nazad
Vrh