MTZ Belarus

Hvala Dukej,sad sa slikama je jasno ko dan,provericu to sve kod mene za koji dan.Inace te bypass kablove za masu sto si ubacivao,te krajeve jel si to ti presovao ,koji alat ide za to ?.
Edit: ovako nesto ?. https://www.altema.rs/p/35198/Klesta-za-krimpovanje-cetvorougaona-0-25-mm-10-mm2-ASTA
Nisam ja krimpovao jer tad nisam imao klešta za te stvari. Odneo sam kod jednog majstora da mi ukrimpuje te papučice, ja sam spremio i kablove i papučice, oblankovao, njegovo je bilo samo da stisne. potom sam još i ulio kalaj u njih tako da kontakt ne može da se pokvari. U međuvremenu sam kupio neka klešta za takve stvari, samo nisu kao te tvoje sa linka već drugačije (slikaću ih kasnije), ove sa linka mi se čine da su više za hilzne a tu je mnogo tanji materijal i lakše se stisnu.

Evo, slikao sam klešta za krimpovanje. Mislim da se ovakva koriste za te neizolovane cevaste kablovske stopice većih kvadrata:

A evo kako izgleda to što mi je taj majstor ukrimpovao dok nisam kupio ova klešta. Tinol sam naknadno ja ulio.

A ovu izolovanu cevastu stopicu sa manjom rupom sam ja ukrimpovao sa mojim kleštima, i nju potom i zalemio:

Од јутрос се зезам са масама све очистио прегледао неке стопице измењао али казаљка опет игра јбг само нов сат изгледа

Po mom iskustvu pre će biti problem u alternatoru nego u satu. Probaj da uzmeš alternator od nekog kolege pa da probaš da vidiš da li je problem do alternatora ili do sata. Ako nemaš tu mogućnost pokušaj prvo da zameniš regulator u alternatoru (ako već nisi). To ti je jeftinije (reda oko 10e) i lakše. Skineš zadnji plastični poklopac, i onda vidiš regulator (regler) pa kupiš isti takav i zameniš (ovo što držim u ruci). Pre skidanja slikaj i isto tako vrati sve žice kako su bile (posebno su bitne dve žice koje na svojim stopicama imaju oznake od farbe, njih je bitno da vratiš kako su bile, da im ne zameniš mesta).

Obrati pažnju kad budeš kupovao regulator, postoje dve verzije, sa oznakama ур1 i ур2, kupi sa oznakom ур2.

I još nešto, ako baš ništa ne pomogne... Signal za obrtometar se uzima sa tankog šrafa na desnoj strani zadnje ploče. Tu je u stvari izvod sa jednog namotaja sa statora. Pošto su alternatori od 900W i više petofazni, znači da u sebi imaju pet namotaja. Na primeru sa slike je izvod za obrtomer uzet sa namotaja sa oznakom 1, tj tu je već pripremljen šraf za spoljašnju žicu . Ali signal za obrtomer može da se uzme sa bilo kog od pet namotaja a njihove izvode sam označio sa brojevima 1-5. Možda postoji loš spoj šrafa (za žicu koja vodi ka obrtomeru) sa izvodom 1, pa ako neko ima sklonosti za rastavljanje alternatora može nekako da proba da spoji dodatnu žicu na neki drugi izvod od preostalih namotaja (2-5), pa da sa nje odvede signal na obrtometar. Al to baš ko nema drugo rešenje nego mora da menja ceo alternator, pa eto još da pokuša i ovo pre nego bagne lovu za nov alternator...

Uzgred, evo kako su urađeni ti izvodi 1-5, na kraju lakirane žice je stopica sa rupom i ona se steže na šrafove 1-5. Ti krajevi lakiranih žica znaju nekad i da puknu, pa onda nema druge mogućnosti nego da se menja ceo namotaj. Takođe kad se rasklopi može se videti ako ima neki crn namotaj - to je znak da je izgoreo, i tu nema pomoći nego novi namotaji...

Poslednja izmena:
Једино још њега да погледам у праву си нај простије узети од неког па ставити да се утврди шта је у питању.,иначе пуни нормално то сам гледао.

Ne, treba da krene sa spuštanjem čim dođeš na brojeve, veći broj brže spušta. Govorim za slučaj kad je preklopnik ispod patosa kabine u položaju regulacije silom (ručica ka levom točku). Možda je kod tebe ta ručica u položaju regulacije pozicijom (ručica prebačena na desnu stranu)?

Na levu stranu je okrenuto, točkić je otprilike na pola. Nije ništa dirano a ne radi kako treba, probao sam da štelujem ručicu za spuštanje ali ništa nisam dobio.

Na levu stranu je okrenuto, točkić je otprilike na pola. Nije ništa dirano a ne radi kako treba, probao sam da štelujem ručicu za spuštanje ali ništa nisam dobio.
Jel ti stoji dobro u neutralnom položaju i diže normalno? Ne diraj ništa dok radi. Verovatno negde dobilo lufta pa ne hvata odma.
Jel na 820 isto kao na 892?

Nazad
Vrh