MTZ Belarus

Koji je ovo Belarus....Motor je D-60

img-1760866398-1d6e6c2da4d8.webp

Па то је то само побољшана верзија што се тиче лимарије. Стара МТЗ 50 је имала тај мотор Д 60 лако га је препознати са десне стране блока има две лимене декле где се виде подизачи вентила када се скину.

Jel okej da pritisak ulja bude malo iznad 1? Ler ili pun gas ne mrda kazaljka. Inace rijesio sam paljenje. Piksna na u alnaseru se zajela.

Za početak promeniti menometar i utvrditi da li je ili nije to stvarni pritisak,ako je to stvarni pritisak onda probati malo ga podići na ventilu,ako reaguje odlicno a ako ne reaguje vozis i praviš se da je dobar pritisak dok ne prezalis pare da ga uradiš 😀

Gde se podize pritisak, trazio sam gde je pisano ali nisam uspeo da nadjem, kod mene je pritisak ulja 2 bara hladan i u radu, a 1,2 bara na ler gasu vruć 80-90 stepeni.
Znam da se podesava negde oko centrifuge, a procitao sam i da se podigne pritisak kad se izbaci centrifuga i ubaci klasican filter uljai nosač.

Ventil koji reguliše pritisak se nalazi u samom kućištu filtera,odvrene se čep 24 kljuc izmedju centrifuge i pumpe volana pa se srafcigerom dotegne ventil.
Pritisak je moguce podići samo ako je ostatak motora zdrav,ako je ostatak motora u ...rcu onda ovo neće pomoći,eventualno ce podići pritisak dok je hladan,čim se ugreje odma ce pasti.
Zamenom centrifuge za klasičan filter se ne dobija nista sem sto je ventil unutra nov pa malo bolje radi svoj posao i opet samo ako je ostalo dobro,ako su zazori koje kuda po motoru preveliki nista nece pomoci sem vraćanja na fabricke mere.

A koliko puta su spominjali ovde da se tu ne moze podici pritisak ulja motora,mislim tu kod centriifuge,mada verujem da ti znas bolje od ostalih.Moj rus sa oko 5.5-6k rs,je 2.5bara vruc u radu ,bilo pola gasa ili pun,ne varira mnogo,a ler padne nzm ni ja bas tacno ,oko 1.5 valjda.Dok ne padne ispod 2 bara vruc u radu ,ne diram nista,nema potrebe za vecim pritiskom ,i clan Stalker je bio to spomenuo davno na forumu,sve iznad 2 bara je odlicno.

Cujem ti se ja sa Nebojsom pre neki dan...stradale gumice...6500 rh-kaze menjaj i hilzne odmah...reko nema potrebe-kao nove su...kaze videces kada ih skines dole...i vidoh.Opasan,gatara prava 😁

A koliko puta su spominjali ovde da se tu ne moze podici pritisak ulja motora,mislim tu kod centriifuge,mada verujem da ti znas bolje od ostalih.Moj rus sa oko 5.5-6k rs,je 2.5bara vruc u radu ,bilo pola gasa ili pun,ne varira mnogo,a ler padne nzm ni ja bas tacno ,oko 1.5 valjda.Dok ne padne ispod 2 bara vruc u radu ,ne diram nista,nema potrebe za vecim pritiskom ,i clan Stalker je bio to spomenuo davno na forumu,sve iznad 2 bara je odlicno.
Kao sto sam napisao već,ako je motor los tj ako je potrošio lezajeve,radilicu ili ostale stvari "zadužene" za pritisak ulja tu mu nikakvo stelovanje nece pomoci,eventualno ce podići taj pritisak odma posle paljenja,par minuta dok je traktor hladan,onda ce pasti tamo i gde je bio a ako je motor zdrav tu moze da se steluje pritisak da bude u nekim optimalnim granicama.
Sto se tice kad raditi nesto po pitanju malog pritiska to odlučuje svako za sebe.
Po meni nije ni rešenje voziti motor do krajnjih granica i rizikovati da zariba pa da napravi mnogo vecu štetu i trosak i sve to da bi se dobio neki mesec ili jedna sezona al naravno svako ima pravo da radi kako misli da treba.

Nazad
Vrh