MTZ Belarus

Nista ne dosipam ni ulje ni dvotaktol ni u traktor ni u auto niti u bilo sta.

Da je to problem masovno bi crkavale common rail pumpe koje se u potpunosti podmazuju gorivom. Crkava Bosch CP4, al to je zato sto je krš, Bosch CP1 i CP3 se takodje podmazuju gorivom a prakticno nikad ne crkavaju

Nemaš prava da se žalis sto ti je opet crklo kvacilo na 400 sati od kako ste ga ti i komšija radili i zamenili samo lamelu od 30e kinesku jer je komšija bio traktorista u zadruzi i on je stručan da proceni da je ostalo bilo dobro.
Znači Nebojša preporučuješ da se lamela i korpa menjaju u kompletu. Koje marke bi ti stavio? Ne mora baš najskuplje?
Da li onda da ga teram dok ne krene da zeza ako ću sve jedno menjati i korpu i lamelu?

Xxxxx puta sam lično radio dizne posle recimo mešavine cedjenog suncokreta i nafte,pa nemozete ni da zamislite na sta to liči.
U Novom Kneževcu sam svojim ocima gledao da sipaju sirovu naftu,bukvalno sirovu naftu,jbg blizu im bušotine, pomešanu sa dvadesetak posto benzina ili pola pola sa klasičnom naftom jer je previše gusto pa nece da teče,znam jednog koji ima staru 82 i vozi je na preradjeno ulje i plin.
Suncokretovo rafinisano ulje je zloglasno po tome da se lepi za sve i svašta. Između ostalog i po krvnim sudovima. Kad privi put probaš pravo, ekstra devičansko, hladno cenjeno maslinovo ulje osetiš u ustima koliko je to manje masno i koliko se manje lepi za bilo šta (ne mislim na ova fake što se prodaju po marketima, pa i ta skuplja)
Da li su ti ljudi u taj suncokret ubacivali odgovarajuće aditive ili ga samo mešali sa naftom? Gledam ljudi bez problema koriste čisto ulje iz friteze i u finije motore. Samo ga procede i stavi aditiv.

Što se tiče nafte iz bušotine, teško ova naša da može. Niskog je kvalitet i zahteva mnogo prerade. Dok nafte iz ne znam npr. Texasa skoro da može direktnu u rezervoar manje osetljivih motora.

Sad ne mogu da se setim gde sam čitao, da li na ovom forumu ili na nekom ruskom, ali mislim da je pisalo da displej pokaže oznaku ako je jedan od ta dva senzora u kvaru. Takođe mislim da sam pročitao da ako jedan senzor crkne, da onda žice koje idu na njega spoje paralelno sa kontaktima ispravnog senzora. Ali tad se gubi preciznost merenja kad jedan točak proklizava.

Da bi se došlo do senzora mora da se skine točak kako bi pomerio malo rezervoar, jer je senzor ispod rezervoara. Prve dve slike su sa neta, a na trećoj je senzor na mom MTZ 82.1. Slikao sam kad sam remontovao klip hidraulike pa sam morao da pomerim rezervoar kako bih izvadio bolcnu klipa.

Moj traktor nema ovakav senzor ali drug ima 892 i nedavno je menjao senzore ali mu sat ne pokazuje brzinu .Negde je čuo da mora da se podesi sat kako bi pokazivao brzinu .Znaš li kakva su podešavanja potrebna da se urade ?

Da, na instrument tabli postoji kao mala pločica, tj poklopac, ispod koga su dva dugmeta (tastera). Sa njima se programira elektronika u satu da sat zna koje su gume, koliko je zubaca na zupčaniku i onda može da pokazuje pravilno brzinu. Naći ću doveče uputstvo za to podešavanje pa ću okačiti ovde, sad trenutno nemam vremena da tražim gde mi je to...

Znači Nebojša preporučuješ da se lamela i korpa menjaju u kompletu. Koje marke bi ti stavio? Ne mora baš najskuplje?
Da li onda da ga teram dok ne krene da zeza ako ću sve jedno menjati i korpu i lamelu?

Suncokretovo rafinisano ulje je zloglasno po tome da se lepi za sve i svašta. Između ostalog i po krvnim sudovima. Kad privi put probaš pravo, ekstra devičansko, hladno cenjeno maslinovo ulje osetiš u ustima koliko je to manje masno i koliko se manje lepi za bilo šta (ne mislim na ova fake što se prodaju po marketima, pa i ta skuplja)
Da li su ti ljudi u taj suncokret ubacivali odgovarajuće aditive ili ga samo mešali sa naftom? Gledam ljudi bez problema koriste čisto ulje iz friteze i u finije motore. Samo ga procede i stavi aditiv.

Što se tiče nafte iz bušotine, teško ova naša da može. Niskog je kvalitet i zahteva mnogo prerade. Dok nafte iz ne znam npr. Texasa skoro da može direktnu u rezervoar manje osetljivih motora.
Sto se kvacila tice aj ovako.
Ako na staru korpu i stari zamajac stavimo samo novu lamelu,jel to remontovano kvacilo,ma koliko da dobro izgledaju neka oštećenja moraju imati,nalegajuce površine sigurno nisu ravne,opruge na korpi su pitaj boga koliko puta pregrejane,svi bolcnovi i sve rupe imaju oštećenja itd itd pa se onda pitamo šta se desilo da tako brzo crkne.
Za ruse sa jednom lamelom samo luk kvacilo,i zaboravis na njega.
Za ove sa dve lamele original korpa,sto kvalitetnije lamele u najmanju ruku medju ploče i zamajac sredjeni ako za to ima prostora i ako je vozač normalan to mora da radi bez problema.

A sto se sirove vojvodjanske nafte tice to sam gledao svojim ocima i krstio se usput.

Ruska kvačila sa dve lamele sam izučio do tančina(na teži način)..
Ima tu nekih caka koje samo debelo iskustvo rešava i dovodi u ispravno radno stanje. Bude meko k'o duša ali uz duži hod.

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Krazovi su moćne masine.
Klinac sam bio u vojsci i pomažem majstoru da radi servise,treba da upalimo Zila,nije paljen pitaj boga od kad,kad sam video klapnu na karburatoru nisam mogao da verujem,suv karburator kao barut,majstor okrene flašicu koka kole od pola litre benzina u njega on upali kao mina.
Krajevima i Uralima je samo trebao dobar akumulator i kao mine pale.

Zaboravio sam napisati,motor da je bez ikakvih elektronika,i kojekakvih euro cuda.Kao u starim kamionima sto su bili npr,treba mi za radnu masinu neku.
@mirosti Uff ako je kao brand new ,strah me da pitam za cenu :D.Koji je model u pitanju ?.

Nema nikakve elektronike, klasika koja je išla na IMT traktore.
Cena nije kao sa otpada ali nije ni strašna.
Btw šta se plašiš za cenu, kada nije za tebe, gazda uvek plati..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Taj sa imt-a je bez turba,gledao sam 2 kom pre nedelju dana dole u Srbiji ,oni nisu vise od 200-220ks na 2000rpm.

Nazad
Vrh