MTZ Belarus

savoris je napisao(la):
radni ventil je i predvidjen da RADI :cao: kod rusa je to savršeno uradjeno , sigurnosni ventil (manjeg protoka) samo aktivira radni ventil (većeg protoka) koji manje grije ulje

ja ovaj sistem kočenja koristim na oba traktora i ako je to tako strašno trebao bi izmijenjati brdo pumpi i razvodnika
na vladimircu je manji efekat kočenja pošto je pumpa manje litraže pa ne opterečuje motor onoliko koliko bi ja htjeo , planiram na njegu da bubnem pumpu malo veće litraže samo zbog kočenja

@robici malo si se zeznuo procjeni moga izlaganja ::namigivanje::
nisam ti ja jedan od tih koje si opisao , ja znam kako bi to ispitao za 5 minuta , samo što čovjek vjerovatno nema manometar koji na sebi ima jedan sigurnjak i tako provjerio i pumpu i izlaze iz razvodnika

i ja se uopšte ne trudim tebe (niti bilo koga) da ubijedim u moje ''propovijedi'' boli mene kita , ja ako mogu da pomognem pomoći ću a na osnovu moga iskustva sam rekao na šta sumnjam i stojim iza toga , a ko to živ nemože da pogriješi

uostalom vidjećemo kada čovjek riješi problem šta je bilo u pitanju :cao:
:haha: kociti hidraulikom,nikad nisam cuo za tako nesto,traktor kocsiti sa hidrolikom ::lose::

ma nema u razvodniku šta da se remontuje osim onoga što je robici već rekao
provjeri radni i sigurnosni ventil , to možeš i ti uraditi

na radnom vidi ima li štećenja na konusu koji naliježe i provjeri oprugu
a na sigurnosnom provjeri dali je kuglica okrugla (da nije urezan kanal na njoj) i njenu oprugu

ima još zahvata koji se mogu na njemu raditi ali ako nemaš nekog iskustva bolje ne čačkaj dalje
sve preko ovih sitnih popravki po meni prelazi cijenu isplativosti remontovanja pošto je nov razvodnik čini mi se 120tak evra

robici je napisao(la):
:haha: kociti hidraulikom,nikad nisam cuo za tako nesto,traktor kocsiti sa hidrolikom ::lose::
šta ti je tu čudno 'ljeba ti
šta pumpa radi kada je opteretiš=opterećuje motor
a šta traktor radi kada se optereti motor=usporava ::namigivanje::

Momci , hvala puno na savetima .Probacu naravno sve redom sto ste naveli , inace ne bih da cackam nesto sto nikada nisam radio .Ali cu probati .
Probao sam da i tu varijantu da li je neka rucica ostala zaglavljena ali nije sve je ok .
E sad mozda ima jedna stvar koje nije standardna . Tu rucucu koju sam koristio za kipanje , nisam mogao da je gurnem sroz do kraja ( gore ) nego sam morao da trazim zub onako polako da bi pocela da gura ulje u crevo . Ako bi naglo gurnuo rucicu u gornji polozaj ( da kipuje ) ne bi se desilo nista . Da li je ovo standardno ili neko od vas vidi po tome neki problem .
Jos jednom hvala na savetima .

Po ovome što si zadnje naveo,ti neznaš da kipuješ.Povuci ručicu za kipovanje dole.

kiraj je napisao(la):
Po ovome što si zadnje naveo,ti neznaš da kipuješ.Povuci ručicu za kipovanje dole.
to sto si ti radio,to je kad na primer zakacis plug i radis to sto si do sad radio,tad bi ti digo zadnji deo traktora u vazduh.na dole guras rucku tad dize poteznice,kipuje,a na gore pustas!!moze i tako da radi kao sto ti radis,samo sto moras zamenuti crevo na razvodniku,i tad bi na gore dizao a na dole spusto.samo ti kontra radi sa rucicama i valja ce.
Post je spojen: [time]1283803226[/time]
ajd reci ti jos nesto,jel imas dva creva za kipovanje nazad na traktoru ili jedno? ako imas dva,onda nisi stavio u odgovarajuci prikljucak,onda si stavio u onu u koju ide npr.od tanjirace da bi dizao tockove u vazduh,to ako imas dva creva za kipovanje,ako imas jednu onda na dole kipujes.

@ kiraj
@ robici
U pravu ste. Potpisujem šta ste napisali za kipovanje. ::svaka cast:: uvek se kipuje sa ručkon na dole

pa ako ima dva izvoda nazad onda može ručka i gore i dole , zavisi u koju utičnicu je uključeno crijevo

ali to što kažeš da ''tražiš'' položaj ručice za kipovanje , tu nešto ne štima , ostaje li ti ta ručica u položajima plivajući-dole-neutral-gore ? ili se sama vraća u neutral bez odradjene radnje do kraja , dali se nije zaštekao onaj mali klipic u šipki razvodnika koji drži one 3 kuglice koje ga zadržavaju u odredjenim položajima

Pozadi ima dva prikljucka gore i dole .Stoje jedan iznad drugog .U gornji sam prikacio crevo od prikolice . I na gornjem kipuje gore a spusta dole . Isto radi i kod kolege koji ima noviji 820 .
Ako je to neznanje u kipovanju sto kipujem gore onda ja neznam .
Ako je razlika utakao gore ili dole u prikljucak da bi ti obrnutio bilo na rucicama kad kipujues a kad spustas onda to po meni nema veze i u jednoj i u drugoj varijanti je problem . Samo rucica za poluge i dizanje poluga radi ok . Prskalicu od 400 lit. , plug bez ploblema . Ali kipa zeza .
@ savoris

Rucica ostaje u krajnjem gornjem i krajnjem donjem kada je gurnes do kraja . Ali kada bi iz neutrala pa recimo gore gurnuo u krajnji polozaj ne desava se nista , a kad trazis " zub " onda hoce malo da krene . A iz kranje tacke ( gore ili dole ) nece sama da se vraca u neutral.

@ Sale

Ako kažeš da ti poluge hidraulika rade bez problema, onda je pumpa u redu i tu nemaš problem. To što ti nevraća poluge od kipovanja u srednji položaj, to nije u redu. Pogledaj luft u bolcnama između poluge i razvodnika i da se nije raštelovala mala polugica koja otvara ventil (ima navoje na oba kraja). Predpostavljam da kipuješ sa izvodima sa leve strane traktora. Pokušaj da koristiš desnu stranu izvoda, to ti je druga ručica u kabini. I uvek kad kipuješ ručica mora ići do kraja, neboj se neće se polomiti.

a koliko teško ti ide ručica kada je pomijeraš , ona mjesta gdje se sama zadrži koliko je potrebno snage da je pomjeriš , ide li normalno

prskalica i plug ti nije mjerodavno , šta je za rusa prskalica od 400l ili plug , on treba dići 4 takve prskalice kada je sve u redu
i kipa ti ide kažeš do pola , znači kada su deblji cilindri u radu onda ima snage da digne , čim naidje tanji klip tu nema dovoljno snage =nedovoljan pritisak
ručica ne iskače sama u položaj neutral =nedovoljan pritisak (jedan od mogućih faktora)

nedovoljan pritisak = loš radni ,sigurnosni ventil , ili pumpa

nenormalno grijanje ulja =pumpa

najbolje bi bilo ako imaš mogućnost da ispitaš pritisak , imaš li možda ti ili neko od drugara ti manometar za mjerenje većih pritisaka , recimo do 200 bara ili više ?

Sale

O kojem se rusu radi ? Jel neki stariji model ? I kakvu si prikolicu kipao ?
Jel neku prikolicu koja ima jedan cilindar za kipanje ? A da nije neka kamionska prikolica bila u pitanju ?

kipovanje se koristi stiskanjem rucke na doleeeeeeeeeeeeeeeee,a ne gore ili trazenjem polozaja,ustekaj prikolicu u drugi ventil,to nagore gde trazis poziciju se koristi za tanjirace kad hoces da odvojis tockove od zemlje(dignes)ili nesto slicno za dvosmerni klip,
sto se tice kocenja motora pumpom hidraulika....nemam lepe reci,ja kad hocu da kocim motorom uzmem seskantnu osovunu od kuruznog hedera,izvadim cep ulja i zabijem osovinu u karter,radilica zapinje o osovinu i tako kocim motorom :haha:,e svasta se jos moze ovde procitati

Traktor je 82.1 '98 , imam tri poluge ( rucice ) u kabini . Rucica koja je najbliza desnim vratima mi je za poluge , a rucicu koju sam koristio sada za kipanje je najbliza levim vratima . A sto se tice prikolice , to su bile dvo osovinke sa jednom klipom .

Pomeranjem rucice evidentno je da se crevo pomera tj. ima nekog pritiska u njemu ali ocigledno nedovoljnog da podigne prikolicu.

Sale je napisao(la):
Traktor je 82.1 '98 , imam tri poluge ( rucice ) u kabini . Rucica koja je najbliza desnim vratima mi je za poluge , a rucicu koju sam koristio sada za kipanje je najbliza levim vratima . A sto se tice prikolice , to su bile dvo osovinke sa jednom klipom .

Pomeranjem rucice evidentno je da se crevo pomera tj. ima nekog pritiska u njemu ali ocigledno nedovoljnog da podigne prikolicu.

Pitam zato što uglavno rusevi nemogu kipati kamionske prikolice sa jednim cilindrom. Jer nema dovljno ulja. Recimo za kipanje unazad nemoze kipati jer mora jako visoko diči. Ali u stranu može kipati.
E sada. Kazes da je drugi traktor kipao. Malo sam se pogubio . Isto sa rusem kipao ? Ako jest onda je nesto drugo u pitanju.
Predpostavljam da ova prikolica koju si kipao nije velika.
Ali po ovoj priči meni je cudno sto imas problema. Jer ti si kipao na pola i više nije moglo. Da ti je neki ventil u pitanju ili pumpa. Nebi mogao uopce kipati. Pa čak ni do pola. Mozda ti nije bilo dovoljno ulja u sistemu. Imas tamo mjerač pa mozda je na minimun a treba bi biti max. A ti je neki 3-4 ulja više. ( nisam siguran) ipak mu to puno znači.

danger je napisao(la):
sto se tice kocenja motora pumpom hidraulika....nemam lepe reci,ja kad hocu da kocim motorom uzmem seskantnu osovunu od kuruznog hedera,izvadim cep ulja i zabijem osovinu u karter,radilica zapinje o osovinu i tako kocim motorom :haha:,e svasta se jos moze ovde procitati
kočio bi ti i rukama i nogama i svime što ti padne na pamet da živiš u brdskom kraju , lako je se tebi kurčiti iz ravnice :cao:
kod nas većina , ali velika većina traktorista koji dodju iz ravnice (semberije) za vrlo kratko vrijeme završi u tri lijepe ::namigivanje::

North ARMY je napisao(la):
Da nisi pokusao obe istovremeno da iskipujes ??

probali smo prvo jednu , pa drugu da bi eliminisali prikolice .Posto mi se to desilo u sred vocnjaka . Pa smo onda posle toga doterali drugog rusa i radi sve ok .Tako smo definitivno utvrdili da je moj traktor u maleru .
Inace se prikolice kipaju na stranu , a jedan klip .Covek od koga sam uzeo ( inace vlasnik tog drugog traktora na kome sve radi ) mi je rekao u vezi ulja .Ako nece pod teretom da digne , to znaci da nemas ulja u sistemu . Ja to proverio , poneo kantu za svaki slucaj . Kad nije hteo da podigne ja dospem maltene do max . Ali opet nista . Tako je nedostatak ulja kao problem definitivno resen .

Sale je napisao(la):

probali smo prvo jednu , pa drugu da bi eliminisali prikolice .Posto mi se to desilo u sred vocnjaka . Pa smo onda posle toga doterali drugog rusa i radi sve ok .Tako smo definitivno utvrdili da je moj traktor u maleru .
Inace se prikolice kipaju na stranu , a jedan klip .Covek od koga sam uzeo ( inace vlasnik tog drugog traktora na kome sve radi ) mi je rekao u vezi ulja .Ako nece pod teretom da digne , to znaci da nemas ulja u sistemu . Ja to proverio , poneo kantu za svaki slucaj . Kad nije hteo da podigne ja dospem maltene do max . Ali opet nista . Tako je nedostatak ulja kao problem definitivno resen .
druze moj samo ti izvadi plivajuci ventil i sigurnosni ventil,i proveri u kakvom su stanju.to ti je 15 min posla :ppozdrav:

Sale je napisao(la):

Druze menjaj prikljucke na prikolicama muski ili zenski je u pitanju garantujem imao sam takav slucaj moj 820 kipuje jednosovinku od 5tona gde hoces i napred ako zatreba :haha:
Menjaj prikljucke bar probaj skini sa druge prikolice nista te nekosta

Nazad
Vrh