MTZ Belarus

Jel vi ne vidite koliko ulja pokazuje kontrolno staklo?

Hidrauličnog ulja nije bilo previše, a osim toga sa toliko ulja je radio celu godinu. To što se na staklu vidi da je do gore ulje je zbog toga što je zapenilo, a ne zbog toga što ga je bilo toliko (mislim da je bilo na sredini prozorčića pre kuršlusa). Majstor kaže da je problem najverovatnije u pumpi hidraulike i to će sutra da rasturaju. (Što se tiče Rakovicine pumpe hidraulike i penjenja ulja, to sam ja pisao ranijih godina - razlog je bio u lošem semeringu na pumpi.) Ali ovde kod drugara se sve desilo naglo, pumpa je odjednom počela da zuji prilikom dizanja krila, i ulje je za nekoliko minuta krenulo na odušak. Tj. samo je zakačio spremač i spustio krila da namontira gabaritne table na spremač. Tad je traktor ugašen i kad su namontirane table ponovo je upalio traktor, podigao krila i krenuo da naduva jednu gumu - i onda dok smo duvali gumu smo videli lokvu. Dakle sve ukupno nekoliko minuta je radila hidraulična pumpa, pa mi je zbog toga sumnjiv scenario sa semeringom, tj. ne znam da li može od jednom da rikne ili postepeno vremenom počne da propušta. Zbog toga sam i izneo ovaj problem, misleći da je možda neko imao isti kvar pa da čujem šta je bilo...

I još je moguće da mu nije dobar priključak hidraulike i da ima mali protok da onaj pipak nije dovoljno dugačak

Imao sam isti problem na Vladimircu. Penilo je na odusak,a ulje nije bilo izraubovano i bilo je iskljucivo sae 30. To je se desilo iz cista mira. I problem je resen kompletnom zamenom ulja u sistemu. Neko na forumu je napisao da uzrok moze biti i mesanje ulja razlicitih proizvodjaca, a mozda i razlicitog viskoziteta. Vec 3 god posle zamene nema nikakvih problema. To je moje iskustvo sa tim problemom. Mozda nema veze ali sve je to ruska hidraulika.:ppozdrav:

a da li je setvospremac kacen ranije za drugi traktor,jer mozda je bilo u klipovima ulja drugog viskoziteta,proizvodjaca itd,pa je doslo do mesanja ulja i penilo je... a to sto gledaju na staklo koliko ulja ima,nema veze sa penom,jer da ima visak ulja izbacio bi samo ulje a ne penu... i ako nije bio pun rezervoar ulja,kada je pocelo da peni tada je se podigao nivo,i izgleda kao pun. Moj rus je skoro pun i radi bez problema,ne izbaciva i ne peni...

Ja nikad nisam probao,ali zar rucica do volana nije za neki od prednjix prikljucaka za hidrauliku(sa leve ili desne strane motora) ?.ili je to svejedno.Ja kad god koristim zadnji prikljucak,bilo da je prikacena prikolica,tanjiraca,itd ,uvek koristim rucicu do vrata.

Mislio sam na te ručice kod volana, a ne na onu pored sedišta. Koju konkretno koristi ne znam, ali radi sa tim spremačem godinama i sigurno zna koju treba da koristi.

Ima li neko jeftino da proda donju (automatsku) kuku za jednosovinku malu prikolicu?

Ja imam, ali ne bih je prodavao već menjao za donju poteznicu. Ja imam MTZ 82.1 i sa njim je doilazila ta kuka ali ne i poteznica. Meni kuka ne treba, ali je ne bih prodavao jer za slučaj da ne nađem originalnu donju poteznicu, onda bih preradio kuku u poteznicu. Tj. ostao bi fiksni deo koji se šrafi za traktor, koji bi onda držao samu "ruku" poteznice (ne znam kako da objasnim) koja može da se nađe po vašarima.

Mislio sam na te ručice kod volana, a ne na onu pored sedišta. Koju konkretno koristi ne znam, ali radi sa tim spremačem godinama i sigurno zna koju treba da koristi.
Na te rucice sam i mislio,do volana :),ja koristim onu poslednju ,trecu do vrata.Ti si u tvom postu rekao da je koristio rucicu do volana,tj prva od te tri rucke ,posto nisam siguran,pomislio sam da je to razlog sto je zapenilo ulje,jer ja koristim onu trecu rucicu i valjda je samo ta rucica za ona 2 zadnja izvoda,a preostale dve rucke su za one izvode kod motora,levi i desni,i sad ako je on koristio pogesnu rucicu,ulje nema gde da ide a pumpa gura,jedino na povratni ventil,pumpa zuji,jos ako je ulje losije peni,i eto to je bila moja teorija ,ali sve to pada u vodu ako je svejedno koja se rucica koristi,ja to nzm nisam nikad probao,uvek koristim poslednju rucicu,do desnih vrata.ALi nije bitno, u drugom postu si objasnio detaljnije sta se desilo,tako da sigurno nije do tih rucica,tj nije on tu nista pogresio ::namigivanje::.
Inace normalno je desi se ponekad da se pogresne rucke koriste,ili moj primer kad sam jednom zaboravio da prikljucim crevo za kipovanje ,i ja povucem trecu rucku kad ono nista :)),zuji pumpa ko blesava,ja nzm sta nije u redu,nisam ni gledao dal je crevo prikljuceno,nego prvo sam proveravao nivo ulja,pa se motam oko traktora gledam da negde ne curi ulje,tek na kraju ja vidim da crevo nije prikaceno :haha:,desava se.

a da li je setvospremac kacen ranije za drugi traktor,jer mozda je bilo u klipovima ulja drugog viskoziteta,proizvodjaca itd,pa je doslo do mesanja ulja i penilo je... a to sto gledaju na staklo koliko ulja ima,nema veze sa penom,jer da ima visak ulja izbacio bi samo ulje a ne penu... i ako nije bio pun rezervoar ulja,kada je pocelo da peni tada je se podigao nivo,i izgleda kao pun. Moj rus je skoro pun i radi bez problema,ne izbaciva i ne peni...
Nemojte ljudi za...t svako ulje pjeni e sad manje ili više ali kod njega je kontrolno staklo puno ulja znači da ga ima previše i ako samo malo zapjeni normalno je da ga izbaci .ništa ozbiljno nek ispusti 3 litre ulja pa da se kladimo da neće izbaciti

Nemojte ljudi za...t svako ulje pjeni e sad manje ili više ali kod njega je kontrolno staklo puno ulja znači da ga ima previše i ako samo malo zapjeni normalno je da ga izbaci .ništa ozbiljno nek ispusti 3 litre ulja pa da se kladimo da neće izbaciti

Ulja nije bilo previše, već sam rekao. Uostalom, da jeste, zašto nije izbacio ulje u prvom spremanju, uradio je tad preko sto jutara? A sad je određena količina ulja izbačena pa opet pumpa zuji pod opterećenjem, dok se bez opterećenja ne čuje. Trenutno je u toku zamena pumpe...

87ba1522294e84248b32028de745ae9d.jpg
Cemu sluzi ta bococa?

za nafu za grejac,jer sam stavio imt-ov (iskrin) grejac pa treba da bude vise podignuta boca nego fabricka zbog nivoa... a i ona fabricka mi se probusila malo pa sam stavio ovu...

Rezultat je rešen problem! :osmeh:

Zaista je bilo do pumpe, posle zamene pumpe traktor je danas ceo dan spremao i sve je ok, niti peni ulje, niti pumpa zuji. Kad je skinuta stara pumpa mogla je vrlo lako da se okreće rukom, dok je kod nove to bilo jako teško. Pumpu nisu rastavljali, ali će je svakako kad prođe setva rastaviti da se vidi šta je tačno bio kvar.

Nazad
Vrh