danger
Član
@Dukej sema ti nije tacna,nisam ni ja elektricar al sam pricao u mom kraju sa jednim elektricarem i nije bas umeo da objasni,fora je u tome sto alternator daje 14v i tih 14v salje na desni akumulator i puni ga,takodje tih 14v salje i na pretvarac koji od tih 14v pravi 28v i salje na levi kulumator,tacnije preko plus kabla sa anlasera,i sad....kad se za vreme rada motora unimerom meri sa plusa na levom i minusa na desnom dobija se 28v sto ispadne da pretvarac puni oba kumulatora jer su spojeni plus minus plus minus,kad se meri posebno levi ima oko 14.5v a desni malo manje oko 14v,kad se skine zica na sklopki preko koje se puni desni akumulator napon pocinje da pada(prestaje punjenje na desnom) a levi i dalje ima 14.5 v a pretvarac salje 28v,citava misterija,ono sto mi je elektricar nekako smuljao je da navodno pretvarac obrce polaritet i od tih 14v pravi 28 u minusu i onda nekako to puni.......tako da mi bas nije uspeo objasniti al ima vremena provalicu to preko zime,i mene zanima jer mi je skoro u oranju crkao regler i radio sam dok su svetla uspela da sijaju,kad sam dosao kuci hteo sam da stavim da se pune akumulatori i onda sam provalio da je levi skroz pun a desni prazan a bio sam ubedjen da se akumulatori pune u isto vreme sa 28v al nije ispalo tako,ako se to nekom i desi slucajno na njivi samo zamenuti mesta kumulatorima i raditi dok i levi se neisprazni....,ma misterija.........
- - - - - - - - - -
Nije bas najsjajnije al otprilike ovako....
- - - - - - - - - -
Nije bas najsjajnije al otprilike ovako....