Iako to teška srca radim, ipak ću pohvaliti Villager VGS30.Imam ga već jednu sezonu, istrugao sam ,prošle sezone,oko 8metara drva za ogrev,već istruganih drva u dvorišnu, dakle nisam je nikada nosio u šumu da obaram stabla.
Danas sam bio u šumi,obarao stabla, doduše ne neka velika stabla, ali ih je bilo par komada većih, ostalo su uglavnom niža drveta i sl.
Poslednji put sam VGS30 koristio prošle jeseni kada sam na selu stugao neke sitnije trupce za ogrev i od tada do sada je nisam kresnuo nijednom.Pre par dana odem do sela, napravim mešavinu, sipam ulje..sve po redu paljenje..kanap povučem jednom, na drugi put se javi, zatvorim sauh..iz prve upali. Štipam se za obraz, razmišljam..da li sanjam, ili..
Malo sam je ostavio da se zagreje, jer sam želeo da podesim karb da mi u svim položajima radi, da se ne gasi..medjutim bilo kako da sam je okrenuo, na bočno , uspravno..nije se gasila.Ok, za svaki slučaj ponesem imbuse u šumu, jer sam nameravao narednog dana da nasečem 8-10 metara drva za ogrev za sledeću zimu.Medjutim, u BGu sam uzeo Stihl lanac sa kojim sam zadovoljan..i koristio sam ga samo za prošlu jesen za to nešto sitno struganje drva..medjutim, kako mi je ovo prva godina da idem u šumu da sečem stabla, mislio sam da je to jednostavniji i manje zahtevan proces od običnog struganja drva koja su u dvorištu već duvučena iz šume, jer se sećam da sa originalnim Oregon lancem, dok mi je bio na testeri, nisam ga nijednom oštrio , a istrugao sam svih 8 metara drva, na panjiće, pa onda sekirom na cepanice.I ne ponesem turpiju u šumu
, misleći da mi neće trebati, jer je Stihl lanac skoro nov.
Prvo, za razliku od prošle godine, testera je palila iz prve, zagrejana..što me iznenadilo,a prošle godine kada sam na selu sekao neko rastinje, muku sam mučio sa paljenjem..i ne mogu da shvatim zašto nekada pali iz prve, a nekada cimam i po 55puta i ništa.
U šumi sam radio sa njom sve Ok, ali posle nekog vremena istupi se lanac, i kako nisam poneo turpiju..odem do najbližeg komšije koji ima testeru, ali mu turpija za 4.8 inchni korak,a moja je 0.325incha..i nisam imao alternativu, već naoštrim njegovom turpijom koja je deblja od one koju koristim..i tako napravim novi zasek na zubu lanca..proširen je sada, tako da mislim da moja turpija sad neće moći da popuni taj zazor. Testera je stugala korektno, bez problema nakon oštrenja..još sam je 3x naoštrio i sad me interesuje vaše mišljenje, da li je to problem što sam debljom turpijom proširio zazor, jer sad nameravam da kuptim 4.8inchnu turpiju i nastavim da oštrim sa njom.
Kad bi ovako testera nastavila da služi, bio bih zadovoljan, ali te njene amplitude u funkcionisanju ne mogu da pohvatam ,shvatim i izvučem zaključak, već se testera ponaša kao ukleta, čas radi kako treba, čas ne može da upali..čas možeš čitav dan da je koristiš bočno, uspravno, čas se gasi kako je okreneš na bok i dodaš gas.Nije mešavina u pitanju..rezervoar je uvek bio pun, nekada pola, nekada ne, dakle sve kombinacije sam probao i uvek isto, tj. uvek različito
Ipak mislim da je do kvaliteta, ipak je Villager za hobiste i amatere, daleko od profesionale upotrebe, mada kad radi , ume da iznenadi.Čak je nisam ni nešto štedeo..odmarao sam je kada se ja umorim