Poštovane kolege,
ovo je moj prvi post na ovom forumu, ne računajući onaj u delu za nove članove. Kao prvo želim da pozdravim sve članove .
Zovem se Radiša, iz Svrljiga sam a priključio sam se nakon dužeg čitanja ove teme. Krenuo sam od početka i stigao do 420. strane ali guram dalje
.
Nešto sam zapamtio , nešto i nisam. Tema je zaista obimna i uverio sam se da ovde ima vrsnih poznavalaca materije i ljudi spremnih da drugima pomognu
što savetima , što praktično.
Čitanje mi je pomoglo da mnoge stvari bolje razumem , da ponešto naučim a pomoglo mi je i na način da me zainteresovalo da mnoge stvari i primenim i unapredim.
Čitajući temu video sam da mnoge stvari nisam radio kako treba i želeo bih da to ispravim.
Opisaću vam u par rečenica moje dosadašnje iskustvo i način rada sa motornim testerama a posle bih imao i par pitanja.
Prva motorka je stigla kad sam bio klinac i radilo se o Echo 452VL . Otac je radio sa njom godinama a ja tek mnogo kasnije. Radilo se o solidnoj motorki ali je problem nastao kada je trebalo zameniti karburator i još neke sitnice. Delove je bilo teško naći.
Nakon toga je otac kupio dve kineske motorke, koje su 95% iste i delovi su identični: jedna je Feros Tools a druga AGM 4500.
Feros Tools radi kod nas već 15-tak a AGM 4500 i više od 10 godina. Feros Tools je nešto teža i , rekao bih, ima nešto više snage.
Drva sečemo za svoje potrebe i radi se o količini od oko 15-20 m3 godišnje, retko kada više.
Kod Feros tools je zamenjena elektronika i pumpa ulja, par amortizera i dekla sa kočnicom. To sam odradio 2017. u jesen. Kod AGM 4500 nije menjano ništa osim prstena lančanika.
Obe testere su fabrički došle sa vodilicama od 45 cm , lanac 0,325 36z 1.5 , što je uglavnom standard kod kineskih.
E sad..... za sve godine korišćenja mešavina je pravljena u 95% slučajeva sa motornim uljem SAE30 u koncentraciji od 3%.
Isto ulje je, uglavnom, korišćeno i za podmazivanje lanaca. Ja sam se tek pre par godina uključio potpuno aktivno u rad sa testerama .
Testere se koriste uglavnom podjednako i ne za više od 5m3 u jednom danu. Verovatno je umerena upotreba uslovila da te testere traju i lepo rade kod nas u ovolikom periodu.
Već neko vreme imam želju da kupim neku bolju testeru ( najviše gledam Stihl 026 i ms260 i neke adekvatne modele Husqvarni) ali je pitanje da li za ovakvo korišćenje
kupiti još jednu testeru, kada imam dve potpuno ispravne i funkcionalne a ne sečem mnogo.
Sada bih postavio i par pitanja :
- da li je preporučljivo za ove "kineze" da pravim mešavinu sa dvotaktolom tipa husqvarna HP ( ili XP) i u kom procentu bi preporučili ili da pravim sa nekim dvotaktolom i kojim?
- želim da kupim rezni komplet sa dužinom mača 35cm. Da li da kupim lanac 3/8" ili 0,325 i sa koliko zuba, koje širine? Jako bi mi pomogla preporuka i za lanac i za mač da bih izvukao neki maksimum iz testere ove snage.
Trenutno stanje je sledeće: Feros Tools - lanac 3/8" , 32z , 1.5 , adekvatan lančanik
AGM 4500 - lanac 0,325 , 36z , 1.5 , adekvatan lančanik
Malo sam odužio za prvi post.
Pozdrav,