Motorne testere

Odneo ja tu testeru pre 2 god u servis i kazem radi minut-dva, pocne da dodaje gas kao kad ostaje bez goriva i ugasi se. Kad otvorim rezervoar cujem da uvuce vazduh,kao da pravi vakum. Kaze majstor u rezervoar pravi pritisak a ne vakum. Rekoh popravi ti nju i zovi kad zavrsis, nisam hteo da ulazim u raspravu. Zove posle sat ipo,odem u servis i kaze crko karburator. Koliko pare, rece 70€. Kazi koliko treba da platim konstantaciju kvara,kaze nista. Dovidjenja.
Na internetu vidim gde joj je odusak rezervoara, produvam i od tad takvih problema nije bilo.

brkin-sonta
U pravu si što se lanaca tiče, samo bih dodao i da je ogromna ponuda falsifikovanih lanaca Stihl-a koji "na oko" izgledaju identično originalu, čak imaju utisnuto ime, a kvalitet NULA...
Uzmeš novu turpiju, i nedo ti Bog da malko jače pritisneš po falsifikovanom lancu, dva tri poteza, skida bukvalno milimetar (odokativno i više), što je nemoguće na originalu, pa ljudi dolaze u zabludu kako novi Stihl lanci ne valjaju...
Još nešto, meni je pre par godina u ruke dopao neki Oregon lanac, dobio ga u nekoj trampi, to je naprosto bio bukvalno neuništiv lanac, izuzetno se teško oštrio ručno, ali se jednako teško i tupio...
Žao mi je što ne sačuvah kutiju u kome je došao do mene...
I na kraju, uverih se nedavno kod zetove Vilager testere, PRVA ugradnja Oregon lanac i vodilica, pametnjaković je motornom testerom sekao rupu u tavanu za novi dimnjak, ali iz sobe, a ne sa tavana, pa je lepo presekao i gomilu rezervnih biber crepova na tavanu, neverovatno, ali u ovoj avanturi, lanac na testeri je izgubio samo jedan zub, a ostali su preživeli i posle oštrenja,još dugo sekli ono za šta su i namenjeni...

Dosta je tvrdji stihl zub nego oregonov...oregona ima kopije koji je jos gori..
prodajem i stihl i oregon lance...nedavno sam uzeo i wagen-ove lanac pa cemo videti kako ce se pokazati
ja ih ostrim masinski tacno se primeti kad se ostri stihl a kad oregon za ove ostale da ne pricam...
za stihl lanac treba dobra turpija...
dok sam usluzno rucno ostrio(dnevno van sezone po 2-3 a u sezoni po 10 ili vise lanaca) imao sam problem i sta od turpija koristiti...bilo je raznih ali sa stihl-ovim sam najvise ostrio
Ja sam za sve moje testere kupio Stihl lance da imam u rezervi. Takodje sam kupio i neke Vallorbe turpije. Dobro ostre.
Zar se lanac ne skracuje kada se istegne? Takav problem sam imao najvise na Oregon lancima. Sad imam jedan skoro nov Oregon lanac i ne znam zasto ali vuce ukoso kad sece. Mislio sam da je do maca ali i sa novim macem ista prica. Umalo da bacim odlicanu Duromatic vodilicu od 45cm zbog loseg lanca . Moram ga odneti na masinsko ostrenje pa ce nadam se posle biti ok.

Vuče ti ukoso jer si jednu stranu oštrio "više" nego drugu, pa su zubi manji s jedne strane i zato ti se dešava pomenuto...
Probaj da poravnaš zube jednako, one koji su već kratki ne diraj, a veće dobro oturpijaj i ispraviće se rez...

vallorbe su mi stigle nedavno.... mnogo dobre....
ako je zub do polovine potrosen i ako lanac nema puno lufta na karikama skracujem bez problema...mogu skratiti svaki...ali lanac sa puno lufta je sklon pucanju....i takav kad se skrati hoce i da se te zateze te opusta....
recimo stihl lanac se uvek moze skratiti...retko koji dobije puno lufta...kod oregon kad dodje do polovine zuba ima dosta lufta

naisao sam i ja na taj slucaj da novi iz kutije vuce u stranu

To je tata ostrio i nekako zeznuo stvari. Odnecu na masinsko.
Sad vidim da je Stihl presao sa Oilmatic na E matic lance. Neka jos novija generacija sa vecom ustedom ulja i boljim podmazivanjem. I dalje se lanci prave u fabrici u Svajcarskoj. Tipovi su valjda i dalje isti ali je sistem podmazivanja promenjen mada meni po slikama deluje identicno.

Tomo
Dosada je bila samo "rupa" na lancu, a sada je i sistem "kanala" pored i oko rupe, narodski rečeno, pa je, navodno, bolje i podmazivanje...
Moguće da su u pravu, mada sam i do sada sa "starim" sistemom, bio i više nego zadovoljan...

Neki dan mi je ponovo "zakucala" stara dobra Stihl 018...
Pukla je karika i kompresija "niks", pa pošto sam je već jedared (a možda i više puta, da budem iskren) vraćao iz mrtvih, menjao radilicu,ležajeve i semeringe, vraćao stari originalni klip s novim karikama i sl., ovoga puta sam odustao, a nemam ni vremena a ni živaca da se mlatim više s njom , jednostavno odradila je svoje i ide u (zasluženu) penziju,...
Šta ću, kud ću, motorka mi treba, i stegoh petlju, a otvorih novčanik (i mama je dala svoj skroman doprinos jednim novčanim prilogom), pa se rastegoh i kupih jutros naslednicu ovoj mojoj penzionisanoj testeri...
Kupio je u N. Sadu kod Peraša, na popustu, 23.904 dinara, Stihl MS180...
Nek' me služi makar upola kao prethodna, pa ću biti i više nego zadovoljan...
Evo ih, stara i nova uzdanica, rame uz rame...
Za Arhivu...

20161105_103913_1.jpg

20161105_103844_1.jpg

Шта изазива кривудање реза по вертикали? Зуби оштри , тркачи скинути. При стругању вуче у дрво. Али у мало дебљем дрвету тез кривуда. Неки зуби су истрошенији од осталих али су и тркачи скинути. Може ли то да изазове крив мач пошто се већ 3-4 године користи?

Dobrodol, cestitam na kupovini i neka te sluzi i bolje od predhodne. Zanimljivo mi je to kako si opisao kupovinu testere.:osmeh: Mislim da je sad MS 180 najprodavaniji model.

Sto noije sve je lakse a za te male testerice par grama gore dole nebitno. Kome je teska uzme 051 par sati i ovu malu vise i neoseca u rukama

Moze i to. Pre neki dan sam neku kladurinu presecao sa 051 i srecom pa nebi dugo i ode lanac ko u beton da je isao. Izgleda je kora od jasena puna peska ili neceg drugog da nije normalno kojom brzinom tupi lanac. I to nije da tupi nego je iiskrzan sav a varnice nijedne nevidoh. Inace je precnik preko 80cm i samo panj odsecem gotovo. Odustali ponovo i posle sa malom huskom sam sekao kao da drzim parce drveta u rukama a ne testericu. Koje olaksanje. Sutra cemo meni u drva ako vreme samo dozvoli da malo huska i vilager moj naseku koji kubicic drva. Vilageru sam ubacio manji lanac i vodilicu od 35cm reznu tako da sad dise punim plucima

@Dobrodol
Ne vidim sta je problematicno, da opet ne vratis staru 018 u zivot.
Jednostavno, izvrsi pravu operaciju na otvorenom motoru: transplantiraj novi kvalitetan kineski klip, cilindar, radilicu i karburator u nju i radice i dalje bez problema.
Vidi sa Brkinom, nek ti nabavi delove od 'poverenja' i masina ce opet raditi(za male pare u odnosu koliko vredi).
Jos bolje, posalji njemu da je uradi po fabrickoj normi..

Dobrodol, cestitam na kupovini i neka te sluzi i bolje od predhodne. Zanimljivo mi je to kako si opisao kupovinu testere.:osmeh: Mislim da je sad MS 180 najprodavaniji model.
Hvala lepo...
U opisu kupovine nisam ništa kitio i dodavao, mama je zaista dala svoj skromni novčani doprinos u vidu gotovine od 5.000 dinara...
Nisam u zavidnoj finansijskoj situaciji, još od one pljačke mojih goveda, guram nekako napred, nije da sam gladan i žedan, i novac sam skupljao za novu spoljašnju gumu na traktoru, ova je na izdisaju, ali sam morao preusmeriti za drugu (prioritetniju) namenu...
Na kraju krajeva, drva spremam za oboje, jer ložim na dva mesta, u dnevnom boravku-kuhinji, koja je istovremeno i Zimska spavaća soba moje majke, i kod mene u sobi, ali ne trošim drva nego piljevinu, napravio sam bubnjaru-piljevaru od starih bojlera, piljevine nabavim za zaista male pare, puna prikolica Dubrava sa dodatnim stranicama za 2.000 dinara, i to mi je dovoljno za celu Zimu...
Naravno da je najprodavaniji, kada je, po meni, i najpouzdaniji, ako je 018-ca trajala 18 godina, a kupio sam je polovnu, valjda će ova nova trajati makar 27...::namigivanje::
Ima li nekih razlika izmedju stare 018 i nove ms 180? Najvise me zanima da li ima razlike u tezini.
Ima dosta razlike...
Prvo,poklopac na kucistu nije isti,radilica je malo drugacija,na starim je bolcna 8 a na novim 10...
Ima još par sitnica ali za težinu ne znam, nisam ih merio, mada bih zaista i mogao, da utvrdimo i taj podatak...

@Dobrodol
Ne vidim sta je problematicno, da opet ne vratis staru 018 u zivot.
Jednostavno, izvrsi pravu operaciju na otvorenom motoru: transplantiraj novi kvalitetan kineski klip, cilindar, radilicu i karburator u nju i radice i dalje bez problema.
Vidi sa Brkinom, nek ti nabavi delove od 'poverenja' i masina ce opet raditi(za male pare u odnosu koliko vredi).
Jos bolje, posalji njemu da je uradi po fabrickoj normi..
Nije ništa problematično što se tiče moga umeća i znanja, jednostavno nemam vremena s njom da se zabavljam, jer radim na postavljanju protivgradnih sistema, od jutra do sutra, kada budem završio sa ovogodišnjom kampanjom, i dođe Zima, onda ću naći vremena (i novaca) da je sredim...
Ali o tome ću razmisliti, jer je kućište na kome je postavljena mašina u veoma lošem stanju, da ne kažem potrošeno, mač ne naleže kako treba, ulje za podmazivanje lanca više curi pored mača nego u onu rupicu na maču...
Unutrašnji navoji na ona dva šrafa što drže mač su potpuno van funkcije, jer se plastika u koju trebaju biti ušrafljeni izlizala, pravio sam neke adaptere, čak i kontranavrtke s unutrašnje strane ali je sve to kratkoga veka i nije dugoročno rešenje...
Radilica je odlična, kupio sam je zajedno s semerinzima i ležajima prošle Zime kada sam je remontovao, elektronika dobra, na karburatoru su nove membrane i radi odlično, jedino mi je problem (što ću morati kupiti) nov cilindar i klip, PRC kineski, najverovatnije...
Znači vreme mi je krucijalan faktor u ovom trenutku, kao i nedonesena (definitivna) odluka da li uopšte da je vraćam u život, ili rasturam polako za delove...
Nosim se mišlju da, pošto sam redovni posetilac svakog Rumskog Vašara, krenem u potragu za drugim, boljim od ovoga, kućištem, iliti platformom na koga ću nabaciti mašinu, jer od ovoga trenutnog, kao što rekoh, "nema 'leba"...
Brkinu svaka čast, i vidim da je izvrstan poznavalac svoga zanata, ali ja obožavam da sve uradim sam, i ovu "operaciju" ću odraditi sam, iz prostog razloga što je 90% majstora potpuna suprotnost od ovoga našega gorepomenutog uvaženog Člana i Majstora, pa umesto da urade, oni još načine i kakvu dodatnu štetu i nateraju me da se uzdam u sebe...
Saveti, ako negde zapnem, biće i više nego dobrodošli, ako bude, kao i dosada, rad da pomogne, i Vi ostali...:ppozdrav:

Шта изазива кривудање реза по вертикали? Зуби оштри , тркачи скинути. При стругању вуче у дрво. Али у мало дебљем дрвету тез кривуда. Неки зуби су истрошенији од осталих али су и тркачи скинути. Може ли то да изазове крив мач пошто се већ 3-4 године користи?

Да случајно неко зна одговор?

Bilo gde da vam zapne u sredjivanju vase testere,trimera,kosacice,freza,tomosa...ili vam treba originalni novi/polovan deo ili nesto od jeftinijih kombinacija novih delova..,
macevi lanci,turpije,ulja
ili vam treba usluga servisiranja,popravke vase masine...i jos dosta tog slobodno mi se obratite...tu sam da pomognem

sumadinac- nije ti lanac dobro naostren...svaki zub mora biti pravilno i jednako naostren...svaki granicnik dubine reza,kaljak ili konjic mora biti jednak....mac mora biti ravan,bez ostrih ivica i sa sto manjim igranjem lanca u njemu..
i to mora da sece bez trzanja,poskakivanja,vucenja u stranu....

Ljudi jel se meni čini ili oko vara nešto mi malo ulja baca na lanac ili sam ja navikao na Dolmarku da bas maže?Mastan je lanac u maču ali jako malo ima npr na zid kad usmerim jel to tako treba?

Nazad
Vrh