Pa, zdravo svima. Ja sam nov na forumu, ali malo stariji sa testerama. Pregledao sam forum u nekoliko stranica i imam neka obavestenja ako nekoga zanima. Kao prvo, postoje 13 proizvodjaca testera na svetu, a ima preko 160 modela (izvedenih )testera. Da ne nabrajam koji su. Sto se tice proizvodjaca lanaca tu su samo cetiri, odnosno tri: Oregon, Stihl i GB(Australija). Svi ostali kupuju od njih sa ,,svojim`` nazivom. Nekome nije bilo jasno da li je Dolmar sam ili Oregon. Ovaj Oregon koji se kupuje kod nas je trgovacki kvalitet, znaci osrednji, a Dolmar ima sa Oregonom ugovor, koji obnavljau svake pete godine i koji podrazumeva ugovoren kvalitet celika i odredjena ispitivanja na svakoj 25-oj rolni. Zato vam se cini da je bolji, a i jeste bolji nego Oregon koji nalazite u radnjama. Par recenica o testerama na nasem trzistu. Testera se ne kupuje po duzini maca, po snazi, po proizvodjacu, vec po vasim potrebama. I sto je za nase prilike najprihvatljivije, odnos cena-kvalitet. Birajte firmu koja to prodaje, da ne kazem uvozi, sta znate o njoj, kako vam se cine ozbiljni i dugorocni. Tu pre svega mislim na garanciju, servis, rezervne delove, potrosni materijal. Postoji firma koja proizvodi testere Komatsu-Zenoah, izuzetne testere, imaju i bolje performanse od Stihl-a, ali su iz Japana. Bila je uvezena jedna sitna kolicina i to je sve. Nikad, mozda niste culi, a kamoli videli servis ili rezervne delove. Zaboravite !