Motorne testere

stihl mi je pomocna testera,kao sto napisah ove godine sam uradio preko 150 kubika,sa sve odlascima u sumu oko 200.Nije to neka kolicina,ali ih ne lickam,samo osnovno kad zavrsim posao,cetka,kompresor,podmaz.A sto se tice da kontra lako prozdire drvo iako je relativno spora je njega sirova snaga i korak lanca (.404) koji svojom velicinom zuba upada duboko i veoma brzo prodje kroz drvo

Pozdrav svima! Potreban mi je mali savet.Imam novu Stihl ms 290 koju ne koristim.Samo je probana na benzin bez dolivanja ulja za lanac.Pri tom sam zakocio lanac da ne vergla pumpu na prazno,sad ne znam da li bi se nesto desilo i da radi pumpa bez ulja.E sad potrosio sam malo goriva cisto da se sama ugasi,ali nije potroseno gorivo u filteru,sto sam video kad sam skinuo filter.Da li to smeta kod duzeg odlaganja testere?Za po kuci koristim husqvarnu 142 e-series,za po koju grancicu ili fosnu :osmeh:

Druze ja nikad nisam izvukao benzin iz testera a stoje cele zime skoro,u prolece prospem taj benzin i one upale bez greske... A sto se tice rada pumpe na prazno ja mislim da to ipak ne bi valjalo ipak sacekaj da ti kaze neko strucniji jer ja se ne razumem preterano u testere,a za gorivo sam ti rekao iz licnog iskustva...:ppozdrav:

Nece biti nista mozda malko treba da naspes ulja u cilindar i da izverglas bez svecice i moze da stoji bez problema

Mozda bi to sa svecicom bilo najpametnije ,ali da li je neophodno posto masina nije radila ni 10 min na prazno,bez maca u leru,zakocena.kad dodje zima iz huskvarne ispustim gorivo i upalim je da potrosi benzin iz karburatora.Tako radim od 2007 kad sam je kupio i pali uvek k'o mina na pocetku sezone.Inace sipam huskvarnino low smoke ulje,iz one flase sa dozerom za 5l.

Sve je to po propisu ne brini brigu.Ja merim ulje sa spricem i precizniji je od tog dozera.Po dozeru ne stane tacno 2% nego malko manje bogami skoro 10 ml tako da mi je spric sigurniji a ja stavljam 2.5 % da bude masnije.Meni je licno bolje ono njihovo drugo XP ulje koje je izgleda polusintetika mada ja sipam iskljucivo sinteticka ulja za mesavinu.

U uputstvu za 142 napominju mesavinu 1:40 i to sinteticko ulje,i istu mesavinu sam sipao u ms290 prilikom probe,mada za njega savetuju 1:50.Znaci na 5l sam dodavao 125ml ulja umesto 100ml kao sto pise na ambalazi.I ja sam u pocetku sipao spricem,ali posto koristim dosta mesavine u malom agregatu za struju,brze mi je islo dozerom.Inace na kineskom agregatu od 1kw uvek sam morao da skidam svecicu i da je ocistim pre svakog paljenja,inace mogu verglati do sutra,dok testra pali odmah sa istom mesavinom

Poslednja izmena:
teodorica @ prvo dobrodosao na forum,posto si to vadjenje goriva praktikovao sa huaq.,radi i sa stihl-om,ovde su podeljena misljenja i iskustva,licno to radim sa svojim masinama van sezone,dakle testere leti,a mot.kose zimi i ako ti nesto znaci tako pise u profi uputstvu.A sto se tice rada uljne pumpe bez ulja,to mu dodje slicno kao bilo koji menjac bez ulja,znaci to nikako ne radi,jer moze doci to ostecenja,naravno ne pricamo o praznom hodu jer tada pumpa i ne okrece.So se tice stihl-a,slobodno poslusaj kolege,skini svecicu stavi malo ulja i nekolko puta zaverglaj,nego mene zanima zasto ti stoji taj stihl,pozdrav

Ma musterija mi dugovala 350e za posao i nema kesa pa mi dao testeru posto sam ga jako dugo i cekao.Realno sa huskvarnom radim kao da katanom ostrim cackalice,znaci takav obim,a stihl jedino da stavim na policu za ukras.Ne znam ni za koje pare moze da se proda,mada je nova 62000.Hvala puno na savetima svima,nego jel da sipam isto huskvarnino ulje u cilindar ili moze motorno(imam polusinteticko)?A sto se tice uljne pumpe,radila je sa otkocenom blokadom 10sec,cisto da vidim da li se okrece zupcanik.Valjda nisam nesto zeznuo?

Pozdrav Teodorica Dekijevom pitanju se i ja pridruzujem ,to nije lose staviti ulja, mozes ti i da je po vojnom PS-u konzerviras ali pitanje je zasto ona stoji ,a sto se tice vadjenja goriva posto su ,svi rezervoari kod motorki,plasticne izvedbe bar ja jos nisam naisao na drugacije,onda moses prazniti,a sto se tice ostalih delova npr karburatora,ako bas tako dozvoljavas da ti dugo stoji testera trebao bi karburator ,zastititi nekim od sprejeva ,koji sprecavaju koroziju ,a membrane nesmeju ostati bez goriva,bar ne na duzi period.

- - - - - - - - - -

Nisi nista zeznuo na tako kratak rad pumpe bez ulja neboj se

pa bolje je husq.,e sad ako nemas stavi to motorno,ali ne mnogo,za 10sec rada ne moze nista da joj se desi (uljna pumpa).Ako nemas potrebe za njom,savet ti je da prodas,ako je nova (mac,lanac),za nju mozes dobiti 400 do 450 e ako ti nije hitno

Ma glanc nova,mac45cm,lanac,Nema traga habanja ni na jednom delu,a i ja sam teska picajzla sto se tice odrzavanja.Nije mi hitno za kes,pa cu videti.Eventualno cu ulje da dodam,a za karburator,ne bih nista sam da cackam.Cekajte dodam ulje i zaverglam par puta.a visak da izadje:ppozdrav:?

pa da,nemoj da vracas svecicu,neka istera visak (nemoj sipati mnogo),onaj ostatak podmaze celo klipa i karike i to je to

Koji visak nemoj joj nalipati ulja ,sipas tek toliko da podmazes cilindar i verglas da klip par puta razvuce ravnomerno ulje po njemu i cilindru

Ulje koje koristis za mesavinu neka se naspe i u cilindar pa ce lakse i sagoreti kad je budes palio.Ne treba mnogo staviti ulja dovoljno je desetak kapi.

'em im mater,ovu kapicu od svecice kao da su zavarili.Prsti mi otpadose,a ni da mrdne,a necu klestima,da neiskidam gumu.Ako ne uspem,palicu je povremeno,pa neka radi na leru uz povremeno gasiranje.Ako je ne prodam u skorije vreme,ozbiljnije cu se pozabaviti konzerviranjem.U svakom slucaju hvala.Cudi me samo sto zastita za mac, stilova narandzasta,ne moze da se nabije do kraja,znaci mala je,a pise na njoj za 17,18,20 inca ili 43,45,50 cm.

'em im mater,ovu kapicu od svecice kao da su zavarili.Prsti mi otpadose,a ni da mrdne,a necu klestima,da neiskidam gumu.Ako ne uspem,palicu je povremeno,pa neka radi na leru uz povremeno gasiranje.Ako je ne prodam u skorije vreme,ozbiljnije cu se pozabaviti konzerviranjem.U svakom slucaju hvala.Cudi me samo sto zastita za mac, stilova narandzasta,ne moze da se nabije do kraja,znaci mala je,a pise na njoj za 17,18,20 inca ili 43,45,50 cm.
Kapica za svecicu se skida kljucem za svecice,odnosno srafcigerom koji ujedno sluzi kao poluga.Zastita za mac je kod svake STIHL testere kod nas takva,znaci ne moze da zastiti mac duzi od 38cm,ako se ne varam.

Samo jos jedno pitanje.Kod razrade nove testere(sto ja nisam uradio sa huskvarnom jer mi niko nije rekao)da li treba u cugu da potrosi ceo rezervoar na prazno sa laganim gasiranjem ili treba da se hladi.Pitam jer ako bi mi ostala stilovka,ne kosta me nista da je razradim,samo sto mi je pola casice rakije benzina trosila vise od 10 min,a ceo rezervoar ima da se otegne.Mislim da li treba u kontinuitetu da odradi ceo rezervoar,zbog grejanja?

ma ne mora u prazno,mozes je koristiti u tanjim i meksim drvima i ne mora u cugu,vec je bitno da prvih par sati ne forsiras

Nazad
Vrh