Motorne pumpe za vodu

Vidiš posle svakog rasprskivača opada najpre PROTOK za onoliko koliko taj rasprskivač izbaci litara vode u minuti.
Pritisak se gubi malo drugačije, to jest raste samo ona komponenta-Hf koja predstavlja gubitak pritiska na frikciju vode o zidove cevi... Ukoliko je sistem pravilno dimenzionisan pritisak opada zanemarljivo, a sudeći po tvom odabiru cevi (fi 63 mm) tebi je sistem sasvim ok dimenzionisan.

Sad mi je mnogo jasnije. Znaci,za potrebe sistema koji sam osmislio bi trebala pumpa koja pri protoku od 433.32l u minuti pravi pritisak od 3.95 bara. E sad dolazimo do tematike koji model pumpe odabrati. Po ovome sto mi je potrebno bi dmb slap 800 vp bila i vise nego dovoljna, kakvo misljenje imate o ovoj pumpi ?

Protok je duplo veći dakle 433,32 l/min.

E sad vidiš pritisak nije smeo ostati isti jer od one tri komponente pritiska (potrebe rasprskivača 30 m, podizanje vode 5 m, i frikcija 4,5 m) komponenta frikcije se duplo povećala jer sad voda teče i kroz drugi deo sistema koji si dodao.
Tako da je sada ukupna potreba za pritiskom Huk= 30 m + 5 m + 2*4,5 m = 44 m odnosno 4,4 bara.
Ovo je za slučaj da od pumpe odmah idu dve grane po 50 m fi 63mm.

Međutim tebi usled uštede, najverovatnije, ide samo jedna od 50 m fi 63mm i kroz tu granu prolazi sva količina vode od 433,32 l/min, a posle te grane ide T račva na dve zone koje zalivaš po 216,66 l/min.

Tu sad frikcioni gubici izgledaju ovako (razložiću ti ovu komponentu da vidiš da i u to ulazi više komponenti):

1 x Gubitak pritiska usled frikcije u na deonici 50m fi 63mm pri 433,32 l/min: 0,54 bara = 5,4 m VS
1 x Gubitak pritiska na T račvi: 0.04 bara= 0,4 m VS
2 x Gubitak pritiska usled frikcije u jednoj zoni zalivanja je 0,3 bara.= 3 mVS

Hf= 5,4 m+0,4 m+ 2*3 m= 11,8 m VS

Dakle ukupan potreban pritisak je sad:

Huk= 30 m + 5 m +11,8 m = 46,8 m VS ili 4,68 bara

Što se tiče DMB Slap 800 VP nikako na internetu da nađem njen grafik pa ne mogu sa sigurnošću da ti je preporučim. Deluje mi kao da će bez problema da savlada te uslove, jer ono što može da se pročita o njoj je da se protok kreće od 600 - 1000 l/min i da na 600 l/min ima pritisak od oko 5 bara, a da na 1000 l/min ima najniži pritisak. Koliko se DMB drži tih karakteristika ne znam jer je u uputstvu Slap 800 VP data karakteristika Slap 800 NP(niskog pritiska) koja ima maksimalni pritisak 2,5 bara...

Pozz svima,novsam na forumu...Imam sledecu situaciju,zasadio sam 1000 sadnica maline koju bih da navodnjavam sistemom kap po kap.Vodu bih izvlacio iz Drine koja je u nepostednoj blizini njive.Od Drine imam jedno 60metara uspona od otprilike i onda ide ravno jedno jos 90 metara,znaci ukupno oko 150 metara do cisterne iz koje bi prirodnim padom isla voda u creva kap po kap.Ja sam se malo raspitivao i preporucili su mi ovu pumpu http://www.mashineria.rs/index.php/sr/motorne-pumpe/pumpe-za-vodu/sev-80x.html .E sad slucajno sam naisao na ovu koja je slicnih performansi a dosta jeftinija.Ova prva je sigurno kvalitetnija jer ima japanski Koshin motor.Sta vi mislite,kao prvo da li bi one uopste mogle da zadovolje moje potrebe koje sam ukratko objasnio.

- - - - - - - - - -

http://www.alatiimasine.com/proizvod/motorna-pumpa-za-vodu-visokog-pritiska-hp-wp-30-villager/ ovo je ta druga pumpa

- - - - - - - - - -

119nlar.jpg
[/IMG] OVAKO OTPRILIKE

Ako je stanje stvarno ovako kako si nacrtao onda je:
- visina podizanja vode H= tg 45° * 60= 1 * 60= 60 m
- gubici pritiska na trenje zavise od protoka, prečnika cevi, materijala cevi... to ne možemo da odredimo.

Tebi su ukupni gubici veći od 60 m, to jest treba ti pumpa koja će prvo morati da savlada napor od 60 m.

Kao što vidiš iz opisa pumpi nijedna ne može da podigne vodu više od 30 m.

Retlav,hvala na odgovoru...Ja vec imam pumpu Jastrebac koja se prikljucuje na motokultivator ali zbog strmine obale ne znam ta li bi sa njom mogao sici do reke,moram probati.Njene karakteristike su Q- 8-4 l/s H 37-50m N-7,5 kw n-3000 min .Nekada davno u toj njivi gde mi je sada malina bio je kukuruz i deda ga je navodnjavao pomocu ja mislim ove ili tomos pumpe koju sam imao dok se nije pokvarila sa prtenim vatrogasnim crevima.Drug ima pumpu poput moje samo sto je njegova N-6.6 kilovata i slicna uzbrdica od reke do njive,mozda cak i strmije i njemu uspesno tera tri topa.Precnik koji mu zahvata jedan top je 40 m.MOram probati sa ovom pumpom Jastrebac samo da se malo prolepsa pa javljam rezultate.

@bokanegra, Sto se tice ove pumpe koju si stavio ona ima visinu dizanja od 25m odnosno pritisak od 2.5 bara.Tih 60 metara uspona , zavisi u sustini koliko je strmo ako je bas kao uz nos, takodje ce tu biti poveci gubici.Najidealnije resenje je ako tu ima elektricna energija, postoje elektropumpe i sa visinom dizanja do 300m, pa da probas sa njom.Naravno i ona ce zbog duzine sigurno imati gubitke, ali ce makar moci da puni tu cisternu iz koje planiras da ides kap po kap.Medjutim ako istices da je deda radio sa tomosom na tom mestu, onda ne bi bilo problema za tu pumpu na motokultivatoru da izbaci vodu gore.Mislim da onda treba da isprobas nju, pa da vidis kakve su joj zaista mogucnosti.

Isprobacu tu pumpu koju imam pa cu javiti rezultate.Ja mislim da motokultivator moze da sidje do reke,onda verovatno i nije toliko strmo koliko se meni ucinilo.Ako uspem da svezem masinu do reke onda ce mi jedini problem predstavljati sto cu morati stalno da skidam prikolicu pa stavljam pumpu i obrnuto ali sta je tuje.predlagali su mi i da je prepravim na neki motor koji bi morao da je tera.A sto se tice struje jedino resenje bi moglo da buded agregat...

- - - - - - - - - -

http://www.alatiimasine.com/proizvod/motorna-pumpa-za-vodu-visokog-pritiska-hp-wp-30-villager/ na ovoj pise da je visina izbacivanja 65 m,e sad da li je to bas tako kao sto pise pitanje je.

Sa tom drugom Villager možeš da postigneš to, najverovatno pod punim gasom ali nisam siguran koliki će protok da ima na vrhu. Verovatno vrlo mali protok.

A kao bi bilo da stavim cisternu na dno njive i da izbacujem samo tih 60m od reke do pocetka njive?Posto sam ja mislio da cisternu stavim na pola njive i da podelim sistem da zaliva 70m na jednu i 70m na drugu stranu posto mi je red 140m.Imaju neka creva,ne znam sad kako se tacno zovu koja ravnomerno rasporedjuju vodu duz celoga creva,tj. ravnomerno kaplje i na pocetku i na kraju.E sada ne znam moze li to na 140m duzine?A i ova pumpa sto baca 65m,to je valjda vertikale?Kada bi makar postigla protok na kraju creva od 50l/minut napunio bih cisternu za manje od sat vremena i tako tri cetiri puta sedmicno.Valjda je to dovoljno?

Pozdrav!
Izvinjavam se, mozda upadam u temu kao padobranac ali imam problem sa pumpom.
Imam neku Rosenbauer pumpu, na kojoj nista ne pise. Samo znam da je stajala napred, na kamionu ili kombiju. Pa me interesuje da li neko mozda zna koliki je pritisak, protok i maksimalan broj obrtaja jer pokusavamo da napravimo agregat. I tu je problem jer je obrnutog smera, pa moramo staviti neki reduktor izmedju motora i pumpe.
Evo i slika

www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
Ovako je stajala na kombiju
pumpe2.jpg

Nadam se da sam dobro postavio slike. :D

To je R/B daju od 800-1600 l /m i radni pritisak je oko 10 bari a imas i manometre na njoj pa procitaj jedan je za podpritisak a drugi za pritisak . Izvanredne pumpe. Broj obrtaja je do 2800 o/min , U tebe je frontalna pa zato ima kontra smer. Pozdrav komsija.

@retlav
Da, od tog kvacila, reduktora, cega vec..
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]

@sibili
Pozdrav komso, pretpostavljao sam da je oko 2800-3000 o/min. Manometri idu do 25bar.
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]

Samo da javim da sam zavrsio sistem kap po kap i da mi je ona pumpa na motokultivator(JASTREBAC proizvidjac pumte) uspeva da napuni kacu od 20000l za nekih 20-25 min sto je po meni sasvim zadovoljavajuci protok po minutu...Pozdrav svima

Zdravo drustvo nesto me zanima pa hocu da pitam....imam jednu pumpu honda wh20 500l/min pritisak 5 bari....hocu na nju da ubacim liniju od 20 prskaca sa potrosnjom od 1100l/saat 2 linije po 150 metara...a vodu vadim iz bunara na nivo je od 2 metara vadim je sa elektricom pumpom gde tera vodu neki 100metara a zatim ocu da priklucim ovu hondu i da tera za prskacem....hocu vase komentar jel je ovo izvodljivo.....

Koji prečnik creva ide tih prvih 100 m? Koje je crevo PE ili neko vatrogasno?

Tebi bi do Hondine pumpe trebalo da dođe 366 l/min jer je 20 rasprskivača x 1100 l/h= 22000 l/h= 366,66 l/min

Nazad
Vrh