Morke

rzbrzotrz

Novajlija
Učlanjen(a)
21 Apr 2009
Poruka
201
Lokacija
Београд, Калуђерица
Разна имена:

Морке (не знам порекло)
Мисирке (по блискоисточном пореклу - Мисир)
Бисерке (углавном у 'Рвацкој)
Дукатке (сељаци са југа Србије су у оглашавању женке препознали ду-кат ду-кат ду-кат, што има логике)

Имам мужјака и 2 женке већ 3 године, али до сада нисам имао пилиће, јер их пуштам да шетају, па иду широко по комшилуку и скривају јаја по жбуњу и трњу. Сада једна негде лежи сакривена и чекам да ли ће коначно доћи са малима. Прошле године је лежала и скоро већ при излегању ју је нањушио чопор паса луталица и појео јој читаво легло. Ко хоће да скупља јаја, мора да их држи затворене бар до раног поподнева, да би снеле јаја у живинарнику. Јаја носе од априла до маја, евентуално до јуна. Мислим да не носе до јесени.

Много је легенди о томе да морке терају пацове, змије, а сад читам и да једу крпеље. Из искуства сам скептичан, јер лично морам да се против пацова борим хемијом, а керови редовно имају крпеље, па и њих морам да прскам.

Иначе јако симпатична животиња, са лудим, скоро несносним оглашавањем када се нешто дешава, тако да може да служи и као аларм. Осим по величини и малим разликама у изгледу (величина израслина на глави и на бради), пол може да се препозна (како неко већ написа) и по оглашавању женке, која друштво дозива карактеристичним ду-кат ду-кат ду-кат, док и мужјак и женка дрече / креште
 

Funaki

Član
Učlanjen(a)
4 Jan 2010
Poruka
32
Lokacija
BELA CRKVA
Da upozoravaju je mozda i istina ali da stite je potpuna izmisljotina, 100% provereno. Nikada vise pacova nisam video, nego li kad sam imao Morke, neverovatno ali tacno. Pozz...
 

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.024
Lokacija
Apatin
Koliko jaja nose morke prosečno i kojim tempom. Veoma zanimljiva živina, moram da primetim.
 

SAMA

Moderator
Učlanjen(a)
13 Feb 2011
Poruka
8.386
Lokacija
Stara Pazova
Morka je neka nazovi polu divljac.Po meni supa zakon,al bih na prvo mesto stavio fazana, onda morku,pa par praznih mesta.
 

pop

Član
Učlanjen(a)
26 Apr 2009
Poruka
248
Lokacija
Bečej
Kod nas na salašu ima oko 40-50 morki ali nema pacova, nema ni jednog krpelja kao ni štenih buba krompirove zlatice i druge gamadi po bašti. Morke "krešte", zvuk je sličan fazanu ali je puno prodorniji, pogotovo zato što kad jedna krene da krešti pridruži joj se celo jato a onda stavljaj prste na uši. Uvek su u jatu i oprezne su na svojoj teritoriji, uvek ali uvek će najaviti kobca ili neku pticu grabljivicu koja je u blizini salaša i počeće kao po komandi da trče i traže zaklon samim tim će i ostalu živinu uznemiriti i upozoriti da mogu da odlete prema nebu i bez svojih krila.... isto važi i za kopnene zveri kao lasice, tvorove čak i pse lutalice. Nose jaja u gnjezda gde nosi i ostala živina, ja ih napravio sa slamom jaja nose od marta pa dok ne zazimi. Desi se da se negde sakriju van dvorišta, ali nikada na drvetu već se zavuku u veliku travu i tamo leže na jajima danima i pojave se sa pilićima nenadano. Pilići su osetljiviji za gajenje zahtevaju veću pažnju dok ne operjaju nakon toga ih treba samo hraniti i kupiti jaja stvarno su otporne ptice i zahvalne. Jako su dobri letači sigurno prelete i po 50 metara u cugu ali fazon sa odgojem i pilićima običnih kokoški pali jer ih prihvataju kao članove jata i ne odvajaju se od njih samim tim i ne lete van ograde. Kažem da taj fazon rekao bih obuke prolazi mada ga mi ne koristimo jer ih gajimo na salašu čije je dvorište ograđeno u ataru gde nema komšiluka. Ograda je visoka 2 metra i smešna je stvar za njih tako da se naše morke kreću osim po dvorištu i u krugu od 50 metara oko dvorišta salaša.Nikada ni jednu nisam dalje video, verovatno taj krug smatraju svojom teritorijom i nikada ga ne napuštaju. Noću spavaju po vrhovima krošnji drveća u dvorištu. Meso im je slično fazančijem ali je supa ne znam da li je lekovita al znam da je bar meni najlepša. Šta Vam još nisam rekao..... aaaa da, kako ih hvatamo kad se zaželimo morčije supe e to vi pretpostavite... tj dajte mašti na volju.
 

Dolovac

Član
Učlanjen(a)
27 Apr 2009
Poruka
2.187
Lokacija
Долово јужни банат
Supa je naj,naj al ja sam ih raspatio jer su bile agresivne po drugu zivinu.Nisu davale da niko jede dok one ne zavrse,a na koga se namerace celo jato za njim dok ga neubiju(pevca obicno)
 

vukru

Novajlija
Učlanjen(a)
5 Okt 2012
Poruka
25
Lokacija
novi sad rumenka
Pomaze Bog! Mene kao i sandzakliju zanima malo vise nekih detalja oko uzgoja, hrana i tako to. Ako to pise u nekoj drugoj temi, ja je nisam pronasao,pa bi i ta informacija dobro dosla :ppozdrav: Ostajte mi dobro i uzdravlje.
 

vojvođanin

Zaslužan član
Učlanjen(a)
11 Jul 2011
Poruka
3.692
Lokacija
srbobran,vojvodina
Ove moje žive na salašu.Po ceo dan su na okolnim njivama i ledini.Jedini "trošak" oko njih je voda.Na zimu će dobijati žita i to je to.
Što se tiče odhranjivanja, nisam stručan, ali mislim da nije komplikovano.
 
Poslednja izmena:

vukru

Novajlija
Učlanjen(a)
5 Okt 2012
Poruka
25
Lokacija
novi sad rumenka
A sta se desava sa zelenisem (povrcem) u slucaju da ih pustim u bastu da mi srede k. zlaticu i ostalu gamad?
 

vojvođanin

Zaslužan član
Učlanjen(a)
11 Jul 2011
Poruka
3.692
Lokacija
srbobran,vojvodina
Mislim da ga neće dirati.Morke sakupljaju bube.Nekada kada je bilo mnogo salaša, pa samim tim i moraka u atarima nije bilo pipe, buvača i ostale gamadi....
 
Vrh