Mlečno govedarstvo

Danas mi uplatili za krave za 2014 godinu. Na vreme nema sta...
 
Danas mi bila kontrola iz Ministarstva Poljoprivrede. Sve su obisli i popisali koliko krava,ovaca,svinja, kokosaka, kucica.... imam. Kolika je kvadratura stale, koliki mi je stalski prosek mleka, samo sto nisu mi uzeli broj cipela :-D
 
Pre nekoliko dana gledao sam na rtv1 grad Kragujevac prikuplja prijave za dodelu junica? Ima li ko vise informacija o ovome, i o uslovima dodele, nacinu vracanja ?
 
Izgleda a i samo se odnosi kako sam razumeo ko ima prebivaliste na teritoriji koja je pod gradskom upravom a ne i na opstine okolo,ali pozvacu sutra pa videcemo sta je...
 
Izgleda a i samo se odnosi kako sam razumeo ko ima prebivaliste na teritoriji koja je pod gradskom upravom a ne i na opstine okolo,ali pozvacu sutra pa videcemo sta je...
Јави ако си звао...размишљам да их позовем али ћу се само изнервирати без везе....

Послато са Tab2A7-10F
 
Zvao sam ih danas, vazi samo za grad Kragujevac, a ako je neko van teritorije grada moze konkurisati direktno u ministarstvu poljoprivrede,rekla mi je da zovnem kasnije jer ona ne zna sve detalje ali ja nisam zvao...
 
[h=2]Naše farme biće kao u Holandiji[/h]
N. S. | 09. septembar 2016. 07:38 |

VLASNICI farmi muznih krava u Vojvodini uskoro će dobiti edukativno-trenažni centar, formiran po uzoru na centre kakve imaju farmeri u Holandiji, najavio je Vuk Radojević, sekretar za poljoprivredu u Vladi Vojvodine, na seminaru "Izazovi mlečnog govedarstva - Holandija i Srbija" u Novom Sadu.

On je objasnio da je stočarstvo u ukupnoj poljoprivredi Srbije zastupljeno sa 35 odsto, što je veoma malo.

- Moramo da radimo pre svega na edukaciji poljoprivrednika, jer samo s mnogo znanja možemo da podignemo njihovu konkurentnost, a takođe i na udruživanju poljoprivrednika - istakao je Radojević. - Možemo da koristimo iskustva Holandije, koja je, iako je po broju stanovnika i površini slična Srbiji, u poljoprivredi dostigla izuzetno visok nivo razvoja, a interesantno je da je čak 95 odsto farmera u ovoj zemlji organizovano u jedno udruženje.


Radojević je pozvao vlasnike farmi da koriste mere podrške koje nudi Pokrajinska vlada za opremanje mini-mlekara i pogona za preradu mesa. Tako, kaže, naši stočari dobijaju priliku da ne prodaju sirovinu, već poluproizvod ili gotov proizvod, a ako budu imali dovoljno znanja, moći će svoju robu da plasiraju i u Srbiji i u inostranstvu.



http://www.novosti.rs/vesti/naslovn...9.html:624243-Nase-farme-bice-kao-u-Holandiji



 
Iskreno ne znam šta da mislim o ovoj vesti. Inače dobio sam poziv za ovaj događaj ali nažalost nisam uspeo zbog ranije dogovorenih obaveza da odem. Ako je ideja zaista u službi farmera apsolutno je podržavam, jer mislim da neke stvari trebaju farmerima a prvom momentu najčešće nisu spremni da plate. Ali ako je ovo lice a naličje je ko zna šta... onda je ovo jedna šarena laža. A mi smo baš kompatibilni sa Holandijom pos vemu u poljoprivrednoj proizvodnji. :svinja:
 
[h=1]Народни бели мрс уз подршку Европске уније[/h]
[FONT=&quot][/FONT]
Аутор: Бранко Пејовићсреда, 10.01.2018. у 22:00


Iz-nove-mlekare-u-Krivoj-Reci--foto-aarhiva-Zlatiborskih-vesti.jpg
Производња сира (Фото архива Златиборских вести)


Крива Река – С много умећа, пажње и стрпљења наше „планинке”, домаћице веште у производњи планинског сира и кајмака, одвајкада праве тај бели мрс на традиционална начин у својим кућним млекарима. Слажу га у качице, чувају да добије посебан укус, па га онда на пијацама продају, као увек тражен деликатес.

И ево, дошло је време све веће тржишне тражње за добрим домаћим сиром и кајмаком са чистих пашњака, али су планинска села све празнија, а умешне „планинке” остареле. Прилика за наставак те вредне традиције, истина у модерно опремљеном погону али на народни начин, оживела је у Кривој Реци, подзлатиборском селу вредних сточара.


Ту је недавно отворена мини-млекара „Наша Златка”. Недостајала је таква Криворечанима и целом крају, а спојила, кажу, Европску унију и модерну опрему са овдашњом млекарском производном традицијом. Већ окупља неколико десетина коопераната, па златиборске хотеле и ресторане снабдева белим мрсом, сиром и кајмаком прављеним по традиционалној рецептури.


Млекара „Наша Златка” изграђена је и опремљена уз подршку Европске уније и општине Чајетина, у оквиру пројекта прекограничне сарадње Србије и Црне Горе. Овим подухватом чајетинско Привредно друштво за развој пољопривреде „Златиборски еко-аграр”, исказано у мноштву пројеката помоћи овдашњим газдинствима, настоји да подстакне узгој стоке и производњу млека, подржи мале произвођаче и обезбеди им сигуран пласман вишкова сировог млека од којег се прави бели мрс, бренд златиборског краја.


За сада, како је изјавила руководилац и технолог те нове млекаре Разуменка Лучић, кооперанти су мањи произвођачи, који у свом домаћинству имају од три до осам крава. – Кад млеко они предају и стигне код нас, одмах се ради анализа како бисмо видели да ли је исправно и за даљу употребу. Затим обављамо пастеризацију и разливање млека за кајмак. После одређеног времена врши се убирање кајмака и подсиравање млека за прављење кришки сира – објашњава Разуменка.


Овдашњи млекари верују у „Нашу Златку”. Домаћин Милан Марјановић из оближњих Мушвета почео је да јој предаје млеко, задовољан што је у њој за сада откупна цена виша него у другим. – Мило ми је што је „Златиборски еко-аграр” кренуо са овом млекаром. Помогли су ми и у набавци лактфриза. Максимално водим рачуна о хигијени млека. Краве су на испаши, на здравој храни, тако да се надамо да ће и производи бити здрави – каже Марјановић.

А домаћинство Николије и Милије Ивановић из Криве Реке годинама је самостално производило сир и кајмак које су продавали на ужичкој пијаци. С обзиром на то да посао захтева много труда, одлучили су да предају млеко. – Нова млекара треба да подстакне мале произвођаче, очекујемо добру цену и бољи однос између произвођача и прерађивача – истиче Николија.


У плану „Наше Златке” је постављање млекомата на Златибору, да туристи и мештани пробају њено пастеризовано млеко, а у кругу те криворечке млекаре градиће се и дегустациони центар.

http://www.politika.rs/scc/clanak/396185/Narodni-beli-mrs-uz-podrsku-Evropske-unije

 
Jedno pitanje za odgajivace .
Da li su vase maticne sluzbe dobile nalog i aparaturu za kontrolu kvaliteta mleka (ml.mast ,proteini ,laktoza) na terenu?
Danas mi stigao nalaz kvaliteta mleka iz mat.sluzbe sa kojom saradjujem za 4 krave od kojih je uzet uzorak, i mogu da kazem da sam prijatno iznenadjen rezultatima , ali i pomalo razocaran saznanjem koliko nas mlekare sa kojim saradjujemo pljackaju.
 
Nazad
Vrh