Metode klanja ćuraka

Нисам видео ал' сам чуо: некад смо извозили очишћене ћурке у Енглеску а нису смеле бити заклане и без главе; окаче се наглавачке па се за пар минута ошамуте и онда им се одсече врх језика па искрваре. Кажу тако најмање пате.
 
http://www.featherman.net/killcones.html
Dimenzije lijevaka za klanje curki...kad skinete dimenzije, kod limara da napravi, i dvije drske sa strane, onda vocarske merdevine (one sto se preklapaju), kuke na precke, za kuke se zakaci lijevak, kanta ispod, i klanje ide za cas, bez mofrica, uboja i trzanja! Isprobano, nama je majstor-limar 20 eura naplatio lijevak!
 
sasasasa kako guliš kožu?
jel prije skineš preje ili skupa sa perjem skidaš?

nikada to nisam uživo vidio pa pittam
 
sasasasa kako guliš kožu?
jel prije skineš preje ili skupa sa perjem skidaš?

nikada to nisam uživo vidio pa pittam

Kada zakoljem razrezem kozu na vratu i zasecem malo vrat tako kada zavezem kanap da ne sklizne.Okacim tako curana na tronozac tako da visi normalno tj. noge dole vrat gore.Skratim noge i krila vesak na zglobovima sa prednje strane rasecem kozu i izvadim "volju"tako se valjda zove i krene guljene koze slicno ovci valjda tako mi kazu jer ja ne znam da ogulim ovcu.Sa prednje strane i butevi mogu lakse da se odvoje i rukum bez noza ali je malo pipljivije sredina ledja i krila narocito jer mora polako nozem.Tu je koza bolje "pricvrscena" za meso.Laksi je nacin (i brzi) surenje ali meni a i mojim kupcima koza ne treba.Sa kozom spadne i sva masnoca tako da ostane sve cisti meso sto se i vidi na slikama.Za prodaju ko radi to znaci 1.5 do 2 kg(koza + malo masnoce narocito kod zenki) manje na vagu ali se to sa cenom malo iskalkulise.
Ne znam da lisam bio jasan ali sam se potrudio:ppozdrav:.Pozdrav svima.
opsssss Sve zajedno ide koza i perje.Da jos jedan detalj.Ove kanapcice na nogama sto su zavezani koristim tek kada vadim djigerice.creva...
 
Ja isto gulim kožu jer mi ne treba, ali to radim na malo drugačiji način nego sasasasa...

Imam ispod kuće u balkonu ubušene dvije kuke preko kojih prebacim konopac, na oba kraja konopca svežem omču, od kojih jedna ide na jednu, a druga na drugu nogu ćurana, tako da bukvalno visi sa glavom nadole. (Otprilike kao na videu koji je na prvoj strani ove teme). Kada ga zakoljem, ne skidam ga sa konopca nego ga tako počnem guliti. Počinjem tako što mu na zglobu kod vrha bataka (prelaz bataka i kandže) zarežem kožu skroz oko noge, a onda kožu rasječem od tog reza prema kloaki. Isto uradim i na drugoj nozi. Potom kožu gulim bukvalno kao što se guli ovca, znači jednom rukom držim kožu zategnutu, a nožem u drugoj ruci odvajam kožu od mesa. Guljenje je malo teže po leđima i na samom početku oko bataka, kao što je već rečeno, a dalje većinom i ne gulim nego samo potegnem kožu koja se skine kao čarap. :osmeh:

Nekako mi guljenje ljepše, meso ostaje čišće, ne petljam oko temperature vode, nema čupanja perja jer ono ide sa kožom, pa mi dođe ovako i lakše.
 
Ja danas nalazio potencijalne kupce po principu ,,od vrata do vrata,, ali slaba vajda.Nudim ih za 500 din kilogram ociscenih.Dusko zasto ih ne koljes ispod gradjevinska kolica?Najbolje resenje po meni.
 
Pa i za kolica i korpu opet trebaju dvoje. Jedan da drzi dok drugi poklopi, a ona (supruga) se boji i nije kadra. Mi smo vec u godinam i treba to prepustiti mladjima, "evo izvolte othranjene pa radite sa njima sta znate". U svakom slucaju hvala za savete.:ppozdrav:
 
Ма ја сам бре направио самозатезајућу омчу, да висе слободно наглавачке док их кољем. Нема шансе да им ноге пропадну док се копрцају. И искрваре много боље. Битно је само да су даље од околних предмета, да не ломе крила. Сам све радим, нећу никога да смарам да ми помаже, а пре свега да се задужујем и после враћам услуге. Ето вам идеја. Раније сам клао у џаку, омотавао траком, држао (изигравао родео). А испод колица се обавезно изломе, бар по мом искуству.

Додуше, тог од преко 25кг би било тешко подићи у омчу
 
Koljemo tako sto ih okacimo isto kao rzbrzotrz a da ne moze lupati krilima okolo ali kad koljem zasecem malo sa strane vrata da polako krvari jer tada manje mlati krilima ,to je najbolji nacin,,,,,sve isprobao
 
Mi smo klali slično kao i ti samo što smo odma džak vezali i kačili o drvo (ili nešto slično improvizuješ).
Ćurka visi naopako u džaku i ne može uvući glavu jer je sila teže drži u pravilnom položaju.
Potreban je samo oštar nož i bez problema se sve završi, a što je najbolje nema modrica i lomova jer se paktično me mogu nimalo vrtiti u džaku.
 
У бре, па читава тема о начинима клања :) Уреднику хвала што нам је скренуо пажњу :ppozdrav:

А левак је закон, нема шта да се прича, само ко ће још и то да прави
 
Evo fotke kako sam napravio tocire za klanje 3 tocira,
<img src="http://www.dodaj.rs/images/LAwlA.jpg" alt="LAwlA.jpg" border="0">
<img src="http://www.dodaj.rs/images/LAxP7.jpg" alt="LAxP7.jpg" border="0">
 
https://fotkica.com/slike.php?slika=1_83408495_IMG-f214e63f1b071bdd3943473b3cda6ff5-V.jpg]
1_tmb_83408495_IMG-e0d83ccd139647a38cea767f4c17c83e-V.jpg
[/URL]
1_tmb_83408495_IMG-cc154af0b853e28c74ea84129681bbee-V.jpg
[/URL]
1_tmb_83408495_IMG-bf2a5e36c95c578c78db6f310ee4074b-V.jpg
[/URL]
1_tmb_83408495_IMG-bf2a5e36c95c578c78db6f310ee4074b-V_2.jpg
[/URL]
1_tmb_83408495_IMG-24583c2c2d60bca98046b89db67be259-V.jpg
[/URL][/url]
 
Nazad
Vrh