Uključivanje pojedinih funkcija preko touch secreen-a olovčicom bolje da odmah zaboraviš jer to ne verujem da bilo koga zanima. Zamisli da si u saobraćaju i da treba preko menija olovčicom da upališ svetla, nešto to baš i ne ide. Nije slučajno da se sva vozila koja učestvuju u saobraćaju tako prave da im je raspored komandi ergonomski kako bi se što manje odvraćala pažnja od situacije na putu.
I ja delim mišljenje da je upravljačka uloga ovog uređaja mnogo manje interesantna od indikatorske i alarmirajuće funkcije. Npr. meni bi bilo interesantno da na nekom takvom displeju vidim informacije o temperaturi rashladne tečnosti, temperaturi ulja (motor, menjač, hidraulika - ovo opciono, ako nekom treba), pritisku ulja, broju obrtaja, brzini traktora, količini goriva, punjenju akumulatora i sl. (npr. hektometar). I pri tome da alarmira ako neka od veličina ispadne iz zadatog opsega, ako se zaborave ugasiti svetla i sl.
Ima tu mnogo stvari, nije sve tako jednostavno kao npr. merenje temperature, ali ako se napravi dovoljno univerzalno i sa mogućstvom uključivanja pojedinih opcija dodavanjem senzora za te opcije, to bi već moglo biti veoma interesantno mnogim poljoprivrednicima sa starijim traktorima da se bar u nekoj meri približe ovim skupim i modernim traktorima koji to već imaju.
Pre dve godine sam na NS sajmu razgovarao sa jednim čovekom koji je izlagao neke elektronske uređaje za poljoprivrednike (hektometri, brojači zrna i sl.) i u tom razgovoru sam mu isto ovo ispričao. On je bio veoma zainteresovan da razvije takav neki uređaj, čak mi dao mail njegove firme da im sve to detaljnije opišem sa stanivišta poljoprivrednika, šta i kako bi to trebalo da izgleda i šta da ima. Na žalost, iz neobjašnjivih razloga ta vizitka sa njegovim mailom se zagubila (verovatno je ispala kad sam uzimao neke druge prospekte sa sajma) i ja više nisam uspeo da stupim u kontakt sa njegovom firmom.
Eto, mogao bi ti da se latiš takvog posla. Pretpostavljam da si mlad elektroničar i da će ti bakćanje sa ovim stvarima doneti ako ne baš neke novce a ono sigurno mnogo znanja koje ćeš moći kasnije iskoristiti.