Menta i uslovi za njen uzgoj

bojan65

Novajlija
Učlanjen(a)
26 Jul 2007
Poruka
19
Lokacija
kikinda
Menta je višegodišnja i izuzetno aromatična biljka. Može da se sadi u jesen ili proleće, ali je proleće preporučljivije jer se mogu izbeći mrazevi. Doduše to znači i sporiji razvoj biljke, koja za berbu stiže dve nedelje kasnije u odnosu na onu koja je posađena s jeseni.
Menta se kosi kada narsaste 60 cm i potrebno je odmah pristupiti skidanju listova, koji se posle toga ostavljaju na sušenje. Suši se na redovan način, u hladovini sa promajom, ali da nije suviše gusto složena.
 
~Kiki~ je napisao(la):
lakarije je napisao(la):
Sejemo kamilicu,mentu, zalfiju,timijan,lan,heljda,vranilova trava,maticnjak...
Naravno,nesejemo uvek sve,vec svake godine ponesto.A semena ima skoro od svega.

Menta se ne seje koliko ja znam , a oko mente znam baš dosta jer se kod nas radi na veliko i po 15 kj . Sada se selektuje sa žitnim kombajnima i to na njivi .

Dobro,znam,menta se RASADJUJE,nisam mislio bukvalno.
Sto se tice cena i ja kad sam pre par godina poceo polako da ulazim u ovaj posao,privukle su me visoke cene,medjutim treba imati u vidu da su prinosi manji nego obicne ratarske kulture.
I sto je jos najgore,sve to se obicno susi,pa jos ako se preradjuje kao poluproizvod,mora sto puta da prodje preko ruke
Dakle ima posla kao i kod duvana(negde manje negde vise)
Sve u svemu,zaradi se malko vise nego na klasicnim kulturama.
Sto jedan moj prijatelj kaze,vise voli da poseje 50 jutara kuruza i da to sve obradi za par dana i masinski nego sto bi radio 2 jutra ovog.
Ja se sa ovim bavim samo zato sto je kolega formirao zadrugu proizvodjaca lekovitog bilja
"Panonski cvet",sto je kao pomoc dobio liniju za preradu i jos neke masine,pa onda sami preradimo bilje za preradu i tako se zaradi malko vise.a i nadamo se a ce doci malo bolje vreme
za ovu oblast
Pitacu ga za cene pa cu ih postaviti.
 
Mora se kopati jedanput to je jedini ručni rad . Pokosi se ostavi napolju da se osuši , posle se za vreme rose balerinom ograbi . I onda dolazi žitni kombajn (specijalno podešen za mentu) sa podizačima ili trakom koja uvlači masu u mašinu . I posle se to kipuje u prikolice . I to je gotov proizvod tzv. lomljeni list . Ide duplo sporije nego kod klasičnog branja žitarica . Nekad tu masu što izbaci proteraju ponovo kroz kombajn . Cena kombajna je mislim oko 100€/kj , ali nema ručnog rada i nije potrebno naknadna selekcija . A uz to pročistiš i pluća . :cao:
 
Posto je kod vas tako proizvedena menta?
Nisam znao da se i tako radi menta.Dobar nacin ali nazalost polovicno resenje.
Kako naprimer odvojiti stabljiku od lista,bez sistema aspiracije?Kako dobiti nekoliko krupnoca?
Kako dobiti pulvis?
To je samo delimicna prerada i takva roba je jeftinija.
Ja sam generalno,za svo bilje mislio da ima puno posla.
Naprimer persun liscar je dvogodisnja biljka(dakle smanjena obrada zemlje),ali mora se susiti u susari jer ako se susi na njivi,pozuti od sunca(u susari zadrzava prirodnu zelenu boju).
Da bi uspeli da ga posaljemo u Madjarsku morali smo i do cetiri puta da ga pustamo na liniju( a svako pustanje stvara pulvis koji je kod persuna neupotrebljiv,osim za destilaciju etiricnog ulja,ali to se retko radi)
Ili na primer neven:visoka cena ali mali prinosi,bere se cvet u nekoliko krugova,naravno rucno,mora da se susi a da ne priplane.I obavezno naidju gusenice koje ga za dan opasu.
Imao sam skoro pola jutra,i nebi ga vise sejao ni za kakve pare na svetu.
I ima jos mnogo takvih primera.
 
I kod nas se nekada kosila ručno(u novije vreme rotacijom) , pa skupljaj , pa na prikolicu , pa žuri kući da se ne upali , pa na tavan širi i zabadaj u žice , pa kad se osuši bacaj dole , pa širi na beton , pa tuci vilama da se dobije list ili gazi traktorom za pulvis , pa posle ručno rešetanje i posle dođu trgovci da zjb.
Sad je to lakše . Kombajn odvoji od stabljike bez problema i nema primesa stabljika u bunkeru , najčešće ne ostane ništa na stabljici lista ili , ako i ostane radi se ponovo .
Naravno da posle to neko selektuje u krupnoće . Cena je od 80-120din , ali moram da se raspitam tačno .
 
Samo podešavanja sita , mada i tu ima boljih i lošijih kombajna (zavisi od tipa do tipa) .Ima caka (mislim na mogućnost podešavanja) , ali ja ih neznam . Ako treba mogu se raspitati . Ni ulaz se ne menja ako se koriste klasični podizači (eventualno jedan ide sa vilama da pomogne ako treba) . :cao:
 
To je dobro,mislim da cu probati nesto ove godine da uradim na taj nacin
Cena herbe(cele biljke) je ovde oko 1 evro,a kada se menta preradi na liniji onda je cena od 2 do 2.5 evra(za list,sve zavisi od frakcije)
 
Moj kolega bi da sadi mentu pa ga zanima da li postoji neki sertifikovan sadni materijal ili se jednostavno uzmu rizomi iz starog zasada i posadi? Gde se može nabavitisadni materijal i pošto?
 
Znači može da se uzmu žile i iz postojećeg zasada ,ali bi bilo dobro da zasad bude do 2 godine star jer je tada energija klijanja još velika . Mislim da nema potrebe uzimati iz instituta inače ima je institut NS i institut za lekovito bilje Petrovac . Do 700kg/KJ žila . Inače cena tzv. žila ti je oko 30din/kg mislim na vrhunski kvalitet . :cao: Za još pitanja obrati se slobodno jer o toj tematici znam dosta ili znam ko zna jer se kod nas ona gaji na velikim površinama . Još nešto menti ne pogoduje svako tlo i kao i broj sunčanih dana , jer u suprotnom nema dovoljnu količu eterično ulja kao i kvalitet . :cao:
 
Ovde kod nas ima par ljudi koji proizvode mentu i oni kažu da ide 1000 kg sadnog materijala po jutru a to je kako vidim puno (verovatno bi oni da zarade više :haha: ). Jel neko od vas prodaje reznice i pošto?
Kako je najlakše saditi reznice? Dali se u brazdicu stavljaju jedna uz drugu ili se odmiču jedna od druge?
Koliki prinos može biti po jutru ako postoji sistem za navodnjavanje?
 
Ja žile nemam , ali moj prijatelj ih ima (cenu sam napisao) .
1. Saditi se može za tzv. plugom kada se u brazdu jednobraznog pluga ređaju žile (preklop žila netreba da bude) , poželjno je žile iseći na dužinu od oko 5-10cm što se radi mačetama i ide prilično brzo. U sledećem prolazu plug zatrpa žile.
2.Ili se radi otvaračima koji izgledajuslično paraćem plugu sa prednjom motikom na koje su zavareni limovi da bi otvarao zemlju na dubinu oko 15cm . I tako sađena menta se sledeće godine možekultivirati (špartati).
Prinos navodnjavanjem se povećava , i moguće je imati i tri otkosa , ali tu je i stabljika veća i deblja pa je pitanje koliko se ima više prinosa lista (tada i donji listovi pre odpadnu ili požute) . Navodnjavanjem je i količina ulja manja pa ako i to proveravaju onda nije baš isplativo .
 
Hvala. Postoji li ikakva šansa da se list t.j. herba otkupljuje po ceni od 3 evra? Šta se radi sa stabljikom?
 
Cena lista je 130-190(200) , zavisi od kvaliteta tako da herba (list sa stabljikom ) nema šanse da bude 3€. I od stabljike prave nešto jer se ona šalje za švabiju . :cao:
 
dobro, ja sam iz idjosa, ali zivim u novom sadu i radim na poljoprivrednom fakultetu. da li menta vrsi otkup mente? a da li otkupljuje i kamilicu, svezu ili suvu?
 
Nazad
Vrh