Menta i uslovi za njen uzgoj

bojan65

Novajlija
Učlanjen(a)
26 Jul 2007
Poruka
19
Lokacija
kikinda
Menta je višegodišnja i izuzetno aromatična biljka. Može da se sadi u jesen ili proleće, ali je proleće preporučljivije jer se mogu izbeći mrazevi. Doduše to znači i sporiji razvoj biljke, koja za berbu stiže dve nedelje kasnije u odnosu na onu koja je posađena s jeseni.
Menta se kosi kada narsaste 60 cm i potrebno je odmah pristupiti skidanju listova, koji se posle toga ostavljaju na sušenje. Suši se na redovan način, u hladovini sa promajom, ali da nije suviše gusto složena.
 

lakarije

Član
Učlanjen(a)
25 Sep 2008
Poruka
561
Lokacija
indjija
~Kiki~ je napisao(la):
lakarije je napisao(la):
Sejemo kamilicu,mentu, zalfiju,timijan,lan,heljda,vranilova trava,maticnjak...
Naravno,nesejemo uvek sve,vec svake godine ponesto.A semena ima skoro od svega.
Menta se ne seje koliko ja znam , a oko mente znam baš dosta jer se kod nas radi na veliko i po 15 kj . Sada se selektuje sa žitnim kombajnima i to na njivi .
Dobro,znam,menta se RASADJUJE,nisam mislio bukvalno.
Sto se tice cena i ja kad sam pre par godina poceo polako da ulazim u ovaj posao,privukle su me visoke cene,medjutim treba imati u vidu da su prinosi manji nego obicne ratarske kulture.
I sto je jos najgore,sve to se obicno susi,pa jos ako se preradjuje kao poluproizvod,mora sto puta da prodje preko ruke
Dakle ima posla kao i kod duvana(negde manje negde vise)
Sve u svemu,zaradi se malko vise nego na klasicnim kulturama.
Sto jedan moj prijatelj kaze,vise voli da poseje 50 jutara kuruza i da to sve obradi za par dana i masinski nego sto bi radio 2 jutra ovog.
Ja se sa ovim bavim samo zato sto je kolega formirao zadrugu proizvodjaca lekovitog bilja
"Panonski cvet",sto je kao pomoc dobio liniju za preradu i jos neke masine,pa onda sami preradimo bilje za preradu i tako se zaradi malko vise.a i nadamo se a ce doci malo bolje vreme
za ovu oblast
Pitacu ga za cene pa cu ih postaviti.
 

~Kiki~

Član
Učlanjen(a)
25 Nov 2008
Poruka
2.480
Lokacija
Padej
Mora se kopati jedanput to je jedini ručni rad . Pokosi se ostavi napolju da se osuši , posle se za vreme rose balerinom ograbi . I onda dolazi žitni kombajn (specijalno podešen za mentu) sa podizačima ili trakom koja uvlači masu u mašinu . I posle se to kipuje u prikolice . I to je gotov proizvod tzv. lomljeni list . Ide duplo sporije nego kod klasičnog branja žitarica . Nekad tu masu što izbaci proteraju ponovo kroz kombajn . Cena kombajna je mislim oko 100€/kj , ali nema ručnog rada i nije potrebno naknadna selekcija . A uz to pročistiš i pluća . :cao:
 

lakarije

Član
Učlanjen(a)
25 Sep 2008
Poruka
561
Lokacija
indjija
Posto je kod vas tako proizvedena menta?
Nisam znao da se i tako radi menta.Dobar nacin ali nazalost polovicno resenje.
Kako naprimer odvojiti stabljiku od lista,bez sistema aspiracije?Kako dobiti nekoliko krupnoca?
Kako dobiti pulvis?
To je samo delimicna prerada i takva roba je jeftinija.
Ja sam generalno,za svo bilje mislio da ima puno posla.
Naprimer persun liscar je dvogodisnja biljka(dakle smanjena obrada zemlje),ali mora se susiti u susari jer ako se susi na njivi,pozuti od sunca(u susari zadrzava prirodnu zelenu boju).
Da bi uspeli da ga posaljemo u Madjarsku morali smo i do cetiri puta da ga pustamo na liniju( a svako pustanje stvara pulvis koji je kod persuna neupotrebljiv,osim za destilaciju etiricnog ulja,ali to se retko radi)
Ili na primer neven:visoka cena ali mali prinosi,bere se cvet u nekoliko krugova,naravno rucno,mora da se susi a da ne priplane.I obavezno naidju gusenice koje ga za dan opasu.
Imao sam skoro pola jutra,i nebi ga vise sejao ni za kakve pare na svetu.
I ima jos mnogo takvih primera.
 

~Kiki~

Član
Učlanjen(a)
25 Nov 2008
Poruka
2.480
Lokacija
Padej
I kod nas se nekada kosila ručno(u novije vreme rotacijom) , pa skupljaj , pa na prikolicu , pa žuri kući da se ne upali , pa na tavan širi i zabadaj u žice , pa kad se osuši bacaj dole , pa širi na beton , pa tuci vilama da se dobije list ili gazi traktorom za pulvis , pa posle ručno rešetanje i posle dođu trgovci da zjb.
Sad je to lakše . Kombajn odvoji od stabljike bez problema i nema primesa stabljika u bunkeru , najčešće ne ostane ništa na stabljici lista ili , ako i ostane radi se ponovo .
Naravno da posle to neko selektuje u krupnoće . Cena je od 80-120din , ali moram da se raspitam tačno .
 

~Kiki~

Član
Učlanjen(a)
25 Nov 2008
Poruka
2.480
Lokacija
Padej
Samo podešavanja sita , mada i tu ima boljih i lošijih kombajna (zavisi od tipa do tipa) .Ima caka (mislim na mogućnost podešavanja) , ali ja ih neznam . Ako treba mogu se raspitati . Ni ulaz se ne menja ako se koriste klasični podizači (eventualno jedan ide sa vilama da pomogne ako treba) . :cao:
 

lakarije

Član
Učlanjen(a)
25 Sep 2008
Poruka
561
Lokacija
indjija
To je dobro,mislim da cu probati nesto ove godine da uradim na taj nacin
Cena herbe(cele biljke) je ovde oko 1 evro,a kada se menta preradi na liniji onda je cena od 2 do 2.5 evra(za list,sve zavisi od frakcije)
 

nebojsa

Moderator
Učlanjen(a)
11 Dec 2008
Poruka
2.693
Lokacija
Kula
Moj kolega bi da sadi mentu pa ga zanima da li postoji neki sertifikovan sadni materijal ili se jednostavno uzmu rizomi iz starog zasada i posadi? Gde se može nabavitisadni materijal i pošto?
 

~Kiki~

Član
Učlanjen(a)
25 Nov 2008
Poruka
2.480
Lokacija
Padej
Znači može da se uzmu žile i iz postojećeg zasada ,ali bi bilo dobro da zasad bude do 2 godine star jer je tada energija klijanja još velika . Mislim da nema potrebe uzimati iz instituta inače ima je institut NS i institut za lekovito bilje Petrovac . Do 700kg/KJ žila . Inače cena tzv. žila ti je oko 30din/kg mislim na vrhunski kvalitet . :cao: Za još pitanja obrati se slobodno jer o toj tematici znam dosta ili znam ko zna jer se kod nas ona gaji na velikim površinama . Još nešto menti ne pogoduje svako tlo i kao i broj sunčanih dana , jer u suprotnom nema dovoljnu količu eterično ulja kao i kvalitet . :cao:
 

nebojsa

Moderator
Učlanjen(a)
11 Dec 2008
Poruka
2.693
Lokacija
Kula
Ovde kod nas ima par ljudi koji proizvode mentu i oni kažu da ide 1000 kg sadnog materijala po jutru a to je kako vidim puno (verovatno bi oni da zarade više :haha: ). Jel neko od vas prodaje reznice i pošto?
Kako je najlakše saditi reznice? Dali se u brazdicu stavljaju jedna uz drugu ili se odmiču jedna od druge?
Koliki prinos može biti po jutru ako postoji sistem za navodnjavanje?
 

~Kiki~

Član
Učlanjen(a)
25 Nov 2008
Poruka
2.480
Lokacija
Padej
Ja žile nemam , ali moj prijatelj ih ima (cenu sam napisao) .
1. Saditi se može za tzv. plugom kada se u brazdu jednobraznog pluga ređaju žile (preklop žila netreba da bude) , poželjno je žile iseći na dužinu od oko 5-10cm što se radi mačetama i ide prilično brzo. U sledećem prolazu plug zatrpa žile.
2.Ili se radi otvaračima koji izgledajuslično paraćem plugu sa prednjom motikom na koje su zavareni limovi da bi otvarao zemlju na dubinu oko 15cm . I tako sađena menta se sledeće godine možekultivirati (špartati).
Prinos navodnjavanjem se povećava , i moguće je imati i tri otkosa , ali tu je i stabljika veća i deblja pa je pitanje koliko se ima više prinosa lista (tada i donji listovi pre odpadnu ili požute) . Navodnjavanjem je i količina ulja manja pa ako i to proveravaju onda nije baš isplativo .
 

nebojsa

Moderator
Učlanjen(a)
11 Dec 2008
Poruka
2.693
Lokacija
Kula
Hvala. Postoji li ikakva šansa da se list t.j. herba otkupljuje po ceni od 3 evra? Šta se radi sa stabljikom?
 

~Kiki~

Član
Učlanjen(a)
25 Nov 2008
Poruka
2.480
Lokacija
Padej
Cena lista je 130-190(200) , zavisi od kvaliteta tako da herba (list sa stabljikom ) nema šanse da bude 3€. I od stabljike prave nešto jer se ona šalje za švabiju . :cao:
 

mile lozac

Član
Učlanjen(a)
19 Avg 2009
Poruka
49
Lokacija
Novi Sad, Iđoš
dobro, ja sam iz idjosa, ali zivim u novom sadu i radim na poljoprivrednom fakultetu. da li menta vrsi otkup mente? a da li otkupljuje i kamilicu, svezu ili suvu?
 
Vrh