Ja imam onu stariju varijantu sejalice, sa metalnim pločama. Nisam siguran, ali mislim da varijanta sa plastičnim pločama ima različit broj rupa na setvenim pločama, a čini mi se i da se razlikuju zupčanici u prenosu, i zato ne znam da ti kažem konkretnu kombinaciju. Slikaću ti sutra kako je kod mene, pa ćeš se već lako snaći...
---------- Poruka napisana 07-04-12 u 20:19 ---------- Prethodna poruka je 06-04-12 at 23:59 ----------
Pogledao sam kako je kod mene i evo detalja kako ja sejem soju.
Kao prvo, moja sejalica je starija varijanta sa metalnim setvenim pločama. Te ploče imaju po 16 rupa. (Plastične imaju po 20 rupa.) Ja sam dodatno, imeđu svake rupe izbušio još po jednu, tako da sad ima 32 rupe. Rupe su 13mm. Sa donje strane su uzengovane, zapravo bi one trebale da idu u konus kako ne bi dolazilo do zaglavljivanja semena u rupama.
Ne znam kakvi zupčanici u prenosu su na sejalici sa plastičnim pločama, kod mene su na zadnjoj osovini četiri zupčanika, (po dva u paru), i to 20 i 13 zuba, i drugi par 17 i 15 zuba. Na prednjoj osovini postoji tri zpčanika za 8,10 i 14 zuba. Prenos, koji je ostao od prošle godine pri setvi sorte Galeb, je 15-10, (što bi u kukuruznoj varijanti dalo 21.5 cm).
U setvenom mehamizmu su povađeni svi delovi (i izbijači, i skidači), i ostalo je samo kućište tog mehanizma, odnosno na neki način kupola koja razdvaja prostor sa semenom od otvora gde zrno propada u zemlju. Ta kupola mora da ostane jer bi u suprotnom seme curilo iz kutije i kad sejalica ne seje. Ovako, sa tom kupolom, seme može da dođe do otvora samo ukoliko ga ploča unese u taj prostor, tj ispod kuploe.
Količina isejanog semena se mora eksperimentom pronaći, jer se ovde ne radi o spuštanju pojedinačnog zrna na određeno rastojanje, već o "curenju" semena soje koje do otvora gde propada u zemlju dovlači setvena ploča. To znači da utiče i veličina i broj rupa, kao i izabrani prenos, krupnoća soje i vlažnost soje (od tretiranja Nitraginom - suva soja bolje "curi" od vlažne). Ja uvek nakon par metara rasčeprkam zemlju i otprilike vidim da li mi se sviđa gustina i prema tome podešavam prenos. Dodatno proverim tako što preračunam koliko kilograma soje potrošim po kj, nakon jednog kruga sejalice.
Evo i nekoliko slika: