Ajde vidim da ste tu nalupali mnogo toga a u pravilu nemate pojma kao ni ja vecinu stvari.
Razmnozavanjem jagode preko stalona , bez obzira na kakvu god sortu jagoda mislite , dobiva se totalno identicna sorta kao i od majke biljke , nije bitno dali je frigo , zelena ili nekakva druga sadnica jagoda.
Rodnost sadnice naj vise ovisi o debljini korjenovog vrata i zbog toga se sadnice razvrstavaju po klasama A- , A , A+ , A++ , A++ ide do presjeka vrata debljine 32 mm , a sami si mozete zamisliti koliko je to debel vrat od jagode , naj losiji su A- , to su sa precnikom mislim od oko 4 do 6 mm.
Ako pravite iz sjemena , onda nikada ne znate sta cete da dobijete jer uvjek postoji mogucnost da se sorta pomjesala sa nekom drugom , petom ili nekom divljom iz okoline rasadnika , i tako se dobijaju nove sorte , recimo ja sam ove godine imao Asia i Suger Lia u istom plasteniku i uzeo sam oko 1500 sjemenki sa jednog ploda koji je po mom ukusu i misljenju bio super okusa , velicine i izgleda , tvrdoce mesa i posadio sam sjemenke da vidim sta cu da dobijem od nove sorte.
Posto se jagoda razmnozava putem stalona vegetativno odnosno iz svoje vlastite zelene mase mozete da je razmnozavate milionima puta i nece se nista mjenjati sto se tice kvalitete sadnice , odnosno roda , a da bi dobili kvalitetnu sadnicu nije dovoljno samo uzeti stalon vec ima tu puno pravila kojih se treba drzati da bude super kvalitet sadnice.
Uglavnom , sto bolji korjen , sto veci presjek korjenovog vrata , sto zdravija lisna masa , sto ranija sadnja i bolje ukorjenjivanje to vam je bolji urod bez obzira na vrstu sadnica , i naravno sa sto manje stetocina , bolesti i drugih nametnika , jer mozete imati A++++++++++++ sa koliko god hocete pluseva sadnice , ako je mazne pepelnica , grinja , cvjetojed , pipa ili nesto trece moze se desiti da imate manje uroda nego na A- sadnici.

...........