MALINA-berba i cena 2016

Statistika je cudna nauka i sa statistikom uvek moze da se manipulise, pitanje je oko procene roda kojom metodologijom je ta procena radjena, da li je nauka bila na visini zadatka... Siguran sam da na forumu ima ljudi koji nam mogu malo pribliznije to objasniti. Ono sto je svakako sigurno je da stranci jako dobro poznaju situaciju na nasem trzistu i da sa sigurnoscu znaju da li ima dovoljno robe ili ne...
Ja samo da pitam,koja to nauka treba da "proceni" vec obrani rod?

I tad dobijete papire koje potrazujete ako ih sve posedujemo.ostali papiri se rade u hodu

- - - - - - - - - -

Xsale aj molim te blockni ovog dok ne prodje berba i otvori stranicu STRUCNJACI OKO UDRUZIVANJA,UTICAJ NA CENU,UZBUNJIVANJE MALINARA. Da se ne natezemo sad kad krece nevreme...

I tad dobijete papire koje potrazujete ako ih sve posedujemo.ostali papiri se rade u hodu

- - - - - - - - - -

Xsale aj molim te blockni ovog dok ne prodje berba i otvori stranicu STRUCNJACI OKO UDRUZIVANJA,UTICAJ NA CENU,UZBUNJIVANJE MALINARA. Da se ne natezemo sad kad krece nevreme...

Ne znam zasto vam smeta moje pisanje, mozda vam se ne svidja istina... Pisao sam kako proizvodjaci mogu da uticu na cenu, kako mogu da preuzmu sudbinu u svoje ruke na realnim i ekonomskim osnovama premenjujuci iskustva iz razvijenog sveta... Medjutim nasi ljudi ne vole da se potrude, ne vole da usvajaju nove standarde, lakse je kukati, kriviti drugoga i verovati u raznorazne teorije zavere... Kada je cena isla gore niko nije hteo robu da proda mislili su pojedinci da ce to vecno trajati, rizikovali su i pogresili.... Ista je situacija bila i sa drugim vocem, svi su hteli da vise zarade da spekulisu i kada pogrese, kada naprave pogresnu procenu onda je neko drugi kriv....

Ti si kriv jer si pisao da treba da se udruzimo i rizikujemo.sad nemas cenu za robu i to pre berbe.niko ti wme trazi 3e vec daj neku cenu za ovu robu,na vise god,daj neku ponudu kad te nudimo robu.cena nebitna to je trgovina. Nije mi dao br. I sto bih ja isao kod njega kad ja imam robu koju on MOZE DA PRODA KAD JE VIDI.

- - - - - - - - - -

CEMU TI PISEŠ?DA SKUPIMO DOSTA ROBE NA VREME A SAD KAZES NE TREBA.PO TEBI OVE GOD NEMA OTKUP

Ti si kriv jer si pisao da treba da se udruzimo i rizikujemo.sad nemas cenu za robu i to pre berbe.niko ti wme trazi 3e vec daj neku cenu za ovu robu,na vise god,daj neku ponudu kad te nudimo robu.cena nebitna to je trgovina. Nije mi dao br. I sto bih ja isao kod njega kad ja imam robu koju on MOZE DA PRODA KAD JE VIDI.

- - - - - - - - - -

CEMU TI PISEŠ?DA SKUPIMO DOSTA ROBE NA VREME A SAD KAZES NE TREBA.PO TEBI OVE GOD NEMA OTKUP

Vi ne morate zajednicki da nastupate na trzistu ali onda nemoj da pisete kako vas drugi ucenjuju, kako su nepravedni prema vama kako se uvek manje plati nego sto roba realno vredi i slicne price koje stalno slusam... Ponudu mozete da dobijete kada sednemo za sto, kada postavimo pravila igre i kada se i jedna i druga strana obavezu na odredjene stvari, ovako kako vi to zamisljate je malo neozbiljno... Ne volim da se bavim poslom na takav nacin....

Zar državna statistika ne može da izračuna ukupne količine otkupljene maline.? ? ? Nego je caka u tome žto kada saberu knjigovodstvene izvežtaje po hladnjačama ispadne 70000 tona a izveze se 105 000 tona. Odakle razlika ???

Zar državna statistika ne može da izračuna ukupne količine otkupljene maline.? ? ? Nego je caka u tome žto kada saberu knjigovodstvene izvežtaje po hladnjačama ispadne 70000 tona a izveze se 105 000 tona. Odakle razlika ???

Ne treba se uvek oslanjati na statistiku. Drugo, sezona voca nije isto sto i kalendarska godina. Da li racunate robu koja dolazi recimo iz Bosne, sa Kosova... Razlika jeste velika ali me ne cudi, cudilo bi me da je statistika dobro uradila svoj posao...

- - - - - - - - - -

Пољска ће ове сезоне имати смањен род којег је проуроковала прошлогодишња суша.
http://www.dziennikwschodni.pl/lube...wo-plantatorzy-licza-straty,n,1000166062.html

Ovo su bajate informacije od prosle godine, moze li bolji izvor?

Ma ovo je ludnica.mislim da tema Cena 2016 ne treba da radi pre berbe.tek tad ima nesto pametno a za sad nista.Pole ostavio sam kontakt ali vec znas i sam da od toga nema nista.svako ko bi mogao sad da izveze isao bi i kupio svu robu i tako zaradio ko zna koliko.

Ovih dana obavio sam pregovaranje sa kompetentnom hladnjacom o otkupu maline ..... i uveravali su me da ce cena biti nesto visa u odnosu na proslu god....koliko nisu hteli da se izjasne..? Razgovori su bili malo poteski....zato sto sam pre 15 dana se vec cvrsto vezao za jednu hladnjacu iz Ariljskog kraja.... pustili su mi 500 000 din avansa ....i taj plenarni dogovor ja ne bih ni u kom slucaju pogazio.

Ne insistirajte o imenima hladnjaca ......iz bezbednosnih razloga NECU Vam reci. Inace ovi su bili 5-ti skojima sam pregovarao u zadnja 2 meseca. Jedino mi je nazao sto nisam otisao i u Skupljen da i sa njima porazgovaram...? veoma su korektni .... sad kad sam se odlucio skim cu raditi ...mislim da razgovor s njima bio bi besmislen. mozda za sledecu god....??

Ako stignem za dan dva pusticu slicica pa procenimo potencijal .......Moja procena po danasnjem potencijalu koji se iz dana u dan menja +,- je na moja 3 ha oko 41-50+,- t + burazeri i sestra oko 80-100 +,-t + nekoliko dobrih plantaza za koje verujem da ce s nama zajednicki nastupati na trzistu..../? + ostali ...koliko..??....zavisi kako se bude pratila ponuda i potraznja.

Stoga me i ne cudi poseta ovih hladnjacara

Neke info...da jos neki hladnjacar iz Arilja je bio u Zminjaku trazio pogodno za otkup voca u nasem kraju ...? Sto Znaci samo jedno....? interesovanje kod hladnjacara raste .... i to od Ariljskih i iz ostalih krajeva...... Da dodam da i Ariljac sa hladnjacom u Lipolistu prosiruje kapacitet x10

Stoga sve lobiste nize cene (kojih ima u svim krajevima) samo ih hladno saslusajte al nista im ne odgovorite....To bi nam islo u prilog.... neka oni lupetaju kolika im je volja.

Da dodam moja procena za ovogodisnji rod je da neki % manji nego prosle god. i pored toga sto se uvecala povrsina novo zasadjenih plantaza .....

Pre 10-ak dana prolazio sam kroz Ariljski kraj i vidno se primecuje da IMA dobrih malinjaka ali ima i mnogo losih...isti slucaj je i u Macvi .....Obilazeci neke malinjake VERUJTE mi nemam snage ni da ih slikam koliko su losi....a sto ....to cu u dr, temi.

Osecam da se polako kristalizuje (bistri) DOBRI i losi hladnjacari.....i da ce u narednim god . izbistriti.....pa na temi vise necemo ni imati LANJSKIH SNEGOVAA....? :ppozdrav:

vladens....samo opusteno...nije to vredno nerviranja...daj da budemo solidarni mozda covek nema sa kim da komunicira pa da ga malo prihvatimo dostojanstveno,ljudski ...ON nesvesno radi u nasu korist i treba mu pomoci u tome...niko nas bolje nije ujedinio nego g.poznavalac

Pa zar već nismo ujedinjeni. Smisao ovog foruma celog je ujedinjenje. Ovaj se forum zasniva na pomoći jednima i drugima i pronalaženju rešavanja problema vezano za sve što se poljoprivrede tiče. Čak je i forum veoma liberalan možeš da pitaš šta oćeš i da pišeš šta oćeš. Nismo hipici ali da smo ujedinjeni JESMO. :) :ppozdrav:

Moramo da budemo svesni da na formumu ima raznih ljudi,tako da medju njima mora imati i raznih provokatora.Zbog toga se ne treba obazirati na pojedine komentare.Neki ljudi misle da smo,ako se bavimo poljoprivredom,glupi i neobrazovani.

Spustiti loptu.Znate jedno od pravila demokratije je:"Ne delim tvoje misljenje ,ali postujem tvoje pravo da ga izneses."

Lako je pricati o udruzivanju,ali je to tesko u praksi izvesti.Sam sam pokusao da sa nekolicinom vecih proizvodjaca napravim udruzenje,ali to nije uspelo.U Arilju trenutno ne postoji ozbiljno udruzenje ili zadruga koje bi radilo u interesu proizvodjaca,sto ne znaci da ih nece biti u buducnosti.

Nazad
Vrh