Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Gledam danas malinu...ima na mestima vec formiranih plodova ima bocnih grana po 60,cm a ima i cveta i gde tek krece bocna grana na 10 cm...Cini mi se da ce biti vrlo neobicna godina...
Juce supruga zove iz Nemacke, 125 g maline 1,59 evra. Naravno nije kupila,neka se strpi do nase,nije toliko skupa ali je ukusnija......
Kamo lepe sreće da smo 90.te ušli u EU sada bi imi većali hoćeli biti 5 ili 6 eura. Ovako tu smo gde smo pa šta nam sile nebeske i zemaljske daju to nam je.
Na nama je da radimo po pravilima,da isorucujemo kvalitetnu malinu i da se molimo Bogu da cena bude pristojna.Kad smo kod cene ,prica li se sta o njoj,sta kazu u vasem kraju?U Arilju mrtvo more,svi cute...
Gledam jutros na Pink TV pretsednicu Udruženja hladnjačara koja kaže da je na predstojećoj konferenciji vezanoj za malinu u Šapcu, najavljen nezapamćen broj stranih posetilaca. Može nam to na neki način značiti vezano za cenu.
Polako Ariljac, bice cene, kako mislite sada da znate cenu, ne zna se ni da li ce sva roba da izadje iz Srbije, imali smo veliku proizvodnju a ove godine se ocekuje isto tako velika.. ALI POTRAZNJA rod minimum 30% manji nego 2015,i to sve sa novim zasadima,malinu koju nisu prodali 2015 cekaju da sa rodom 2016god izvezu jer ocekuju extra cenu...To sto je ostalo maline iz 2015 je ostavljeno s namerom a ne sto nije bilo kupaca...Imam neka uveravanja sto se tice cene za 2016 ali steta sto nema roda...POZDRAV
Trziste ce ipak biti najbolji sudija a necemo morati jos dugo da cekamo na to... Ono sto je evedentno je da cena maline od pocetka godine pada i da odredjene kolicine nece biti prodate jer jednostavno potraznje nema u ovom trenutku. Isporucuje se roba iz ugovora. Tako je stanje stvari, da li neko u celoj ovoj igri malo i spekulise, moguce je... Ubrzo cemo saznati sta ce se desavati na trzistu, samo da nas posluze vremenske prilike a za ostalo cemo videti.... Par godina je bilo dobro i za hladnjace i za proizvodjace, sa visokim otkupnim cenama gde su obe strane zaradile, da li ce doci teske godine...? Po prirodi stvari posle kise uvek dodje sunce i obratno....
Ono sto je evedentno je da cena maline od pocetka godine pada i da odredjene kolicine nece biti prodate jer jednostavno potraznje nema u ovom trenutku. Isporucuje se roba iz ugovora.........ono sto je jos evidentnije je to sto 2015 posle berbe cini mi se da ste to Vi tvrdili da zaledjena nece preci 250din a moji drugari je prodavali za 320din,ako se varam da ste to bili Vi moje izvinjenje,a mozda potrazim proslogodisnju diskusiju....Sto se tice potraznje samo Nemacka kao najveci evropski potrosac potrosi cirka 100000t sad ako potrazim kolike su potrebe Engleza,Francuza,Belgijanaca pa ja mislim da 2Srbije 2Poljske nemogu to proizvesti,znam ja da i druge drzave se bave proizvodnjom maline ali oni vole SRPSKO dace oni ove god minimum 2E samo ako POLITICARI to dozvole,setimo se 2015 sa nekih 250 ivise posle sastancenja u ministarstvu spustise na 200 uh ne mogu vise...
cena pada zbog uvoza maline iz Poljske,Madjarske i Cilea,zasto nasi hladnjacari uvoze malinu?Zato sto je tamo jeftinija ili da bi oborili otkupnu cenu kod nas.
poznavalac..... Da si POZNAVALAC ..vidise da JESIiii....Al i da si LOBISTA za nizu cenu i to se vidi da jesii..?
Po pisaniji i komunkaciji mislim da sam Vas prepoznao ko si ..... ? , lokacija Vasa nije samo Bg... vec i malo sire...?
Ako nisi hladnjacar.... za sigurno je da si u nekim OBLIGACIONIM odnosima sa hladnjacarima i izvoznicima .... a naj manje sa proizvodjacima ! ..... stoga nemam prava ni da Vam zameram previse.
Vas post 230 mi se zaista dopao...! Po mom kriterijumu prvi deo je ocena 3 srednje skole....?( ne znamo dali se radi od 125 g zamrznute ili sveze maline)...?
Vas odgovor za Boyla i Ariljca je za 10-ku....? A za Vilameta 2012 je 3-ka .... Zna se koji profili dolaze na konferenciju..?
i prazne price jos iz doba Cara Lazara do danasnjih dana,o kojekakvim udruzenjima ,nikad nisu pile vodu...?
Te price o udruzenjima i zadrugama moze da urode plodom ...samo ako to na dobar nacin uredi Drzava ..... Kao sto to postoji koje-kude u svetu .... Bilo je toga i kod nas ali je se odustalo od adekvatnog uredjivanja..... Oprosti mi za ovaj Post...znam da NISAM merodavan da ocenjujem.![]()
Naravno da potraznje ima, neko je lepo napisao da je potraznja manje vise ujednacena, problem nastaje kada se nadje puno robe u ponudi a potraznja ostane ista, sta se tada desava? Sto se tice potreba zapada oni svoje potrebe znaju i shodno tome ugovaraju robu.... Voleo bih da mi neko objasni kako to politicari uticu na cenu, zadruga vise nemamo, ostale su privatne firme, ko kome moze da naredi posto ce nesto da plati? Da li ce stranih firmama neko da naredi koliko ce nasu malinu da plate? Strane firme kojih ima dosta jako dobru znaju koliko nesto mogu da plate, kod njih ne prolaze ni utisci ni ucene, oni znaju samo da osluskuju samo trziste i shodno tome se i ponasaju...
- - - - - - - - - -
Informacija vam je jako tendeciozna i mogu slobodno reci da nije tacna. Svako ko kupuje robu zna zasto nesto placa vise, hemijski sastav nase maline se razlikuje od drugih malina i stoga to ne pije vodu, jednostavno trziste se zasitilo, ceka se ovogodisnji rod znaju da je malina dobro ponela, znaju koliko se novih zasada dize znaju jako dobro situaciju na terenu....
- - - - - - - - - -
Ja se trudim oko vas proizvodjaca ali nema ko da me slusa, sve moje ideje i razmisljanja idu u smeru da se vama pomogne, da se jednom za svagda resi vase pitanje na jedan razuman i ekonomski nacin, bez upliva politike, ucena, primene sile... Medjutim vi takvu vrstu udruzenje ne zelite, vise volite da se vasi interesi resavaju na neki drugi nacin... Jedino kada sami preuzmete sudbinu u svoje ruke bicete u potpunosti zadovoljni a do tada uvek ce neko drugi biti kriv za vasa neispunjena ocekivanja....