MALINA-berba i cena 2016

Dosta realan komentar o preinvestiranju hladnjacara od poznavaoca prilika.Mislim da je slicno i sa proizvodjacima ako se nerezonski povecavaju povrsine ,jer treba uzeti u obzir da cena maline zaista moze pasti sto niko normalan ne zeli ali je neozbiljno verovati u stalnu visoku cenu.Onda vam ostaju visoki troskovi proizvodnje a ne mozete da prodate robu sto moze da nas uvede u probleme.Meni se to desilo sa kupinom ,koja je 2006 i 2007 odlicno bila placena da bi mi posle svaki evro izasao na nos.Davao sam je po 18 dinara 2009.

Dosta realan komentar o preinvestiranju hladnjacara od poznavaoca prilika.Mislim da je slicno i sa proizvodjacima ako se nerezonski povecavaju povrsine ,jer treba uzeti u obzir da cena maline zaista moze pasti sto niko normalan ne zeli ali je neozbiljno verovati u stalnu visoku cenu.Onda vam ostaju visoki troskovi proizvodnje a ne mozete da prodate robu sto moze da nas uvede u probleme.Meni se to desilo sa kupinom ,koja je 2006 i 2007 odlicno bila placena da bi mi posle svaki evro izasao na nos.Davao sam je po 18 dinara 2009.

Problem je sto se vecina nerezonski ponasa i sto sve radimo stihijski bez plana i reda. Koliko god je vreme tesko, ponekad pomislim da smo mi sebi najveci neprijatelji. Drzava je nemocna da pomogne jer ima vecih problema a sami da se organizujemo ne umemo.

- - - - - - - - - -

Dajte ljudi batalite vise ovog samozvanog poznavaoca svega i svacega... cega si bre ti prijatelju poznavalac, od koga i cega se krijes??? daj ime i prezime, odakle dolazis... pa da mi procenimo jesi li kompetentat ili ne, u suprtotnom da smo zdravo...

Ne znam zasto vam smetaju moji postovi? Ukoliko vam se ne svidjaju ne morate ih citati... A to koliko sam kompetentan za nesto mozete sami prosuditi iz mojih postova ali se morate vratiti na pocetak, postavio sam i vise nego dovoljno materijala da pokazem koliko sam kompetentan. Smatram da poznajem odrejedjene stvari u vezi sa malinom a spreman sam jos vise da radim i da budem jos bolji. A sto se tice imena i prezimena, ljudi koji su zeleli da me kontaktiraju su me kontaktirali i ostali u kontaktu sa mnom nevezano za forum...

nas narod vidi veliku sansu u proizvodnji maline,mnogo ljudi je bez posla a videvsi dobre cene zadnih par godina dolazi do podizanja novih i prosirenja vec postojecih plantaza sto ce u narednom periodu neminovno dovesti do drasticnog pada cena maline ,najnize cene u ovom veku do sada su bille ( 0.75 eur vilamet, miker, i polka i polana 0.5 eur),sto znaci da statisika ne laze nikada posle par dobrih godina dolazi par losih te zbog neisplativosti prvo na udar dolaze velike plantaze pa kasnije sve redom, to je sto se proizvodajca tice, isto tako i hladnacari muku muce i kad robe nema ali i kad je previse ,sve je stvar sposobnosti i sto boljeg poznavanja trzista a sto se tice propadanja istih malo teze ide ako je vlasnik skroman u placanju a takodje i u prodaji iste,ovakva matematika daje rezultate ne samo u malinarstvu nego i u svim delatnostima , i jos bi molio da ne bojkotujete poznavaoca jer ima nesto i korisno da se nauci iz njegovih izlaganja samo bih molio istog da uz neku konstataciju podeli i neki dokument tj izvor da bi nam svima bilo jasno o cemu se radi

Ko hoce da se dopisuje sa Poznavaocem nek koristi PP,a i tad ne sme da se vredja.Kome se ne svidja sta pise nek ignorise njegove postove,ili nek se argumentovano suprostavi.Trazite da pokaze on neki dokument da ce cena biti niza,a ima li ko dokument da ce biti visa od proslogodisnje. U poslednjih 16 godina koliko ja radim sa vocem a i duze nikad se cena ni jednog voca,a bogami niti bilo kog poljoprivrednog proizvoda ne zna dok ne dodje vreme prodaje,a i tad se uzima na otvoreno prvih dana.Znaci sve su ovo kalkulacije ,spekulacije i licna vidjenja situacije,na koje svako ima pravo,pa vas molim da ne uzimate preozbiljno svaki post,da ne bi posle sve to preraslo u svadju i sta vec posle sledi.

Да се и ја надовежем мало на тему коју читам редовно...И код нас у РС се масовно проширују малињаци,у већ традиционално малинарским крајевима(Братунац,Сребреница,Вишеград) али сад је све више има у Семберији и Посавини,на обронцима Мајевице.. У Семберији се прави хладњача великог капацитета за откуп малине..
Са познаваоцем прилика се слажем,једноставно човек је реалан,а то смета многима,јер је апсулутно управу да се организујемо незнамо јер смо дозволили да оно најгоре из нас исплива у овим тешким временима....

Пс.за господина Пола.по вашем писању о материји видим да сте искусан човек и произвођач у одређеним годинама,али начин писања вам је као да имате 10 година...молим вас да се уозбиљите мало ако вам није проблем,јер стварно немам воље да прочитам уопште пост иако знам да у њему има нешто квалитетно прочитати.

Problem sa poznavaocem je što nas prošle godine isprepada sa komentarima kako će malina biti jeftina itd. Kad ono naprotiv cena bi izvanredna. To da će cena pasti kad se previše zasadi svi znamo. Ne treba niko da nas na to podseća. Zadnjih 30 godina je otprilike svake pete, šeste godine loša cena. Meni je u sećanju ostalo ako ne grešim 1992 god, 1998, 2004, 2011 sa lošom cenom. Neki hladnjačari propadaju, neki se bogate uglavnom ništa novo niti neobično. Sudeći prema ovome sleduje nam 2017 ili 2018 sa lošom cenom mada ovo ne mora da bude pravilo. Sve drugo će mo videti. Ne razmišljam puno o ceni.

Meni je ova vest sa b-92 vrlo interesantna.Setih se nekih sto su pre neku godinu hteli da otkupe 50000 tona bezobzirno lazuci malinare,izmedju ostalih ,i mene ,a sve u svrhu politicke propagande.Ovo sto pise na b-92 ,je mozda nasminkano ali ja im zelim da uspeju u nameri da naprave hladnjacu i sami trguju svojom malinom ,jer tako ,po meni ,ova nasa prica dobija novi zamah.Ako mogu u Italiji da posluju ovakve zadruge i to izuzetno uspesno ,zasto nebi mogli kod nas.

Većinu ovih ljudi iz zadruge Eko voće sam upoznao prošle godine, mislim da su vredni i korektni ljudi. Pozdravljam ih ovim putem ako su na forumu i želim im da uspeju. Imaju ideju i volju a kako sam razumeo imaju i politišku volju iz ministarstva koje kroz njih pokušava da nam pokaze jedan od mogućih puteva u daljem razvoju voćarstva u Srbiji. Što se tiče cene Vlada je rekla da je malina berzanska roba . Na berzi se i dobija i gubi a samo odlično obavešteni ne propadnu jer na vreme predvide posledice. Zato malinari pamet u glavu a **greška uza zid i imajte uvek i rezervnu varijantu.

Kakvu sam cenu za Malinu i Kupinu dobio od jednog hladnjačara ne smem ovde ni da napišem jer ispašće revolucija.

Ljudi izbori dok ne prodju niko nece izaci sa cenom jer im ne ide u prilog.. Drzava trenutno nece da se zamera velikom broju proizvodjaca, sto ne moze da se izbegne.. Sreca brzo ce proci izbori, te ce ubrzo ici i konstrukcija cene za predstojecu berbu.

Posle svih ovih godina koliko radim malinu,sticem utisak da ne moze drzava mnogo da utice na cenu.Nasa drzava nije uredjena ,pa da nam ona pomaze....

Nista novo u ovo vreme,standardna zelja nasih hladnjacara isto kao i nasa da bude preko 2 eura.Videcemo sta ce biti

Većinu ovih ljudi iz zadruge Eko voće sam upoznao prošle godine, mislim da su vredni i korektni ljudi. Pozdravljam ih ovim putem ako su na forumu i želim im da uspeju. Imaju ideju i volju a kako sam razumeo imaju i politišku volju iz ministarstva koje kroz njih pokušava da nam pokaze jedan od mogućih puteva u daljem razvoju voćarstva u Srbiji. Što se tiče cene Vlada je rekla da je malina berzanska roba . Na berzi se i dobija i gubi a samo odlično obavešteni ne propadnu jer na vreme predvide posledice. Zato malinari pamet u glavu a **greška uza zid i imajte uvek i rezervnu varijantu.

Ovo je dobra ideja koju ljudi iz zadruge pokusavaju da sprovedu u delo, medjutim pitanje je da li ce uspeti u tome i kakvi ce im biti rezultati. Poznajuci nas mentalitet ljudi bojim se da ce rezultati biti skromni ili da ce potpuno izostati, jer ako ovde ne budu bila angazovana makar 2-3 strucna coveka osudjeni su na ili skromne rezultate ili na propast. Pisao sam od pocetka i ne zelim da se ponavljam sta treba da urade... Voleo bih da vidim reference od gospodina koji vodi ovo udruzenje, jer smatram to jako bitno pored energije, entuzijazma i predanog rada... Iz njihovih nastupa u javnosti bojim se da im treba malo strucnih ljudi a uz njih treba da budu njihovi mladji narastaji koji bi uz starije i iskusnije ucili posao da bi jednog dana bili spremni da sami samostalno vode i razvijaju zadrugu.

Nazad
Vrh