MALINA-berba i cena 2016

U prilog ovoj prici, 98-me sam radio na plantazama kupine i maline u okolini Zeneve, povrsina je bila cca 100 hektara. Ja sam dosao u februaru, a jos 20-ak portugalaca je stiglo u vreme pocetka berbe. Znaci 29 Portugalaca, jedan Francuz i jedan iz Srbije (dakle ja). Brali smo svakog dana (sem nedelje) izmedju 5-7 tona, u zavisnosti od potreba.
Elem, na rukama smo imali bele tanke rukavice (plastificirane) dok smo brali, a sacuvaj me Boze ako je ko smeo da zapali cigaru. Svaka gajbica je bila prethodno oprana pod visokim pritiskom, a oni cancici su bili novi, izvadjeni iz folije.

Toliko o tome, pozdrav zupa100!

U prilog ovoj prici, 98-me sam radio na plantazama kupine i maline u okolini Zeneve, povrsina je bila cca 100 hektara. Ja sam dosao u februaru, a jos 20-ak portugalaca je stiglo u vreme pocetka berbe. Znaci 29 Portugalaca, jedan Francuz i jedan iz Srbije (dakle ja). Brali smo svakog dana (sem nedelje) izmedju 5-7 tona, u zavisnosti od potreba.
Elem, na rukama smo imali bele tanke rukavice (plastificirane) dok smo brali, a sacuvaj me Boze ako je ko smeo da zapali cigaru. Svaka gajbica je bila prethodno oprana pod visokim pritiskom, a oni cancici su bili novi, izvadjeni iz folije.

Toliko o tome, pozdrav zupa100!

sve je to odlicno sto se uslova tice, nego kolika je cena maline placena tvog gazdi ? , kolika je satinica bila vas beraca bila ako se secas ?

Ima jos dosta do branja,kako je luda godina vise me nista ne cudi...
A sto se cene tice 180-200 din,a organska oko 220 din za kg.

Dzogi ... Losa ti je prognozaaa...? kako se vremenske prilike desavaju i kakvi su malinjaci ...???? ..++++..?

Prvi bih ja voleo da bude vise,sve to stoji za vreme i za stanje malinjaka.Videcemo uostalom,mada tesko ce oni biti dareznjiviji jer smo mi u njihovim rukama.

Satnica im je bila duplo skuplja, posto su morali da nose rukavice :osmeh:

Nasmeja me bre! Od 7.00 - 17.00 h, pola sata za dorucak i 90 min. za rucak pauze (o svom trosku), dakle 10 sati aktivnog rada, neto placeno 120 CHFR. Koju je gazda cenu postizao to ne znam, igrom slucaja sam video jednu fakturu za vodu (za kap po kap) cca 360.000 svajcaraca, to je za jedan mesec. Zinuo sam na cifru. Posto je deo bio i u Francuskoj, verovatno ova cifra nije konacna. :osmeh:

Pre par dana cujem u mom kraju vec pocinju price kao i svake godine. Neki se kunu da su ih hladnjacari zvali kao i pojedini nakupci da sada potpisu ugovore o otkupnoj ceni od 260 dinara. A sa druge strane cujem pricu od jednog hladnjacara (medju vecim u BB) da nema sanse da cena maline predje 170 dinara a kupine 50 dinara.

Prosle godine su najavljivali cenu oko 110din pa cena izadje na 200 i vise,ove ponuda do 180din sto daje nadu za realnih 260din....Mislim da se vise povecavaju rashladni kapaciteti nego zasadi maline koji to mogu da napune,juce u selima Ivanjice sa streha LEDENICE,ZNACI 30% maline manje u ovoj opstini....poz

Prosle godine su najavljivali cenu oko 110din pa cena izadje na 200 i vise,ove ponuda do 180din sto daje nadu za realnih 260din....Mislim da se vise povecavaju rashladni kapaciteti nego zasadi maline koji to mogu da napune,juce u selima Ivanjice sa streha LEDENICE,ZNACI 30% maline manje u ovoj opstini....poz
Moji malinjaci su na planini Jagodnja oko 800 m.n.v. Šteta od snega koji je polomio rodnice je oko 30 %.

Норовирус (геногроуп ИИ) у дубоко смрзнуте малине из Кине
Норовирус: Норовирус (ГИ, ГИИ) у дубоко смрзнуте малине из Кине - Немачки Алерт - Повлачење

Референце: 2016.0437
Тип обавештење: храна - информације за пажњу - тровање храном
Датум обавештење: 12/04/2016
Акција која се предузима: повлачење из примаоца (е)
Ласт упдате: 14/04/2016
Дистрибуција Статус: дистрибуција ограничена на обавестила земљу
Обавештење из: Германи (ДЕ)
Производ: дубоко смрзнуте малине

Норовирус у малина
Норовирус: Норовирус у бугарским малина - француски упозорења - Производ је подсетио од потрошача
Фрамбоисес-сургелеес
Норовирус (присуство / 25г) у смрзнутим органских малина из Бугарске, преко Пољске
Референце: 2016.0330
Тип обавештење: храна - Упозорење - званична контрола на тржишту
Датум обавештење: 21/03/2016
Акција која се предузима: опозив од потрошача
Ласт упдате: 21/03/2016
Дистрибуција Статус: дистрибуција у другим земљама чланицама
Обавештење од: Француска (ФР)
Производ: фрозен органске малине

Норовирус у малине из Чилеа
Норовирус 2016.0120: Нов (ГИИ) у малине из Чилеа - француски Упозорење - Роба повучени - импактираних земаља: Белгија, Француска, Луксембург, Свисс
Детаљи обавештења - 2016.0120
Норовирус (присуство / 25г) у смрзнутим сломљених малине из Чилеа
Референце: 2016.0120
Тип обавештење: храна - Упозорење - званична контрола на тржишту
Датум обавештење: 04/02/2016
Акција која се предузима: јавно упозорење - саопштење за јавност
Ласт упдате: 04/02/2016
Дистрибуција Статус: дистрибуција у другим земљама чланицама
Производ: фрозен брокен малине
ЦлассифицатионалертПродуцт категорија:
воће и поврће

Норовирус у замрзнутих малина из Србије, преко Белгије
Норовирус 2015.0664: Норовирус откривена у Србији смрзнуте малине - француски Алерт - јун 2015 - Порекло Србија - поврат од потрошача
Фрамбоисес-сургелеес
Детаљи обавештења - 2015.0664

Референце: 2015.0664
Тип обавештење: храна - информације за пажњу - званична контрола на тржишту
Датум обавештење: 01/06/2015
Акција која се предузима: опозив од потрошача
Ласт упдате: 02/06/2015
Дистрибуција Статус: дистрибуција ограничена на обавестила земљу
Производ: замрзнутих малина

malo samse pozabavio i temom oko noro virusa i stvari stoje da ga ima u svim zemljama i u svakom vocu i povrcu cak i u zivim skoljkama zakljucak izvucite sami
a evo i izvora http://www.ceeram.com/Latest-news/

Nazad
Vrh