MALINA-berba i cena 2016

U Užičkom kraju što zbog nekoliko nevremena ove godine kišnog perioda i zbog prošlogodišnje suše neće biti maline više od pola prošlogodišnje količine po mojoj proceni trenutna cena je još veoma niska za ovogodišnji rod s obzirom na gubitke mislim da će mnogi malinari odustati od proizvodnje maline zbog svega ovoga ili bar tako pričaju.

Ja malopre predao u sweet home cena 160 plus prevoz 10
Pozdrav
Zamolio bih sve kolege iz Brusa i okoline-rasinski deo-da kao i sto je kolega Markonator uradio pored cene napisu i ime hladnjace u koju predaju,posto ima razlike,pa da znamo. Hvala.
Sinoc hladnjaca Voceprodukt- vilamet 160, miker 180,veceras videcemo,oni obicno kasne po jedan dan i kad raste i kad pada cena.

Danas sam razgovarao sa jendimhladnjačarem rodom iz Međurečja kod Ivanjice,tek sad kreće da prodaje malinu od prošle godine (zaleđenu) i ima zaradu od 3€/kg.Dakle šta tu proizvođač da traži?Čovek koji je bio slinav i upišan i dok su ostali imali ovcen,njegovi us imali kozu danas vozi novi A7.

Nikako mi nije jasno da i dalje postoje ogromne razllike za placnje odmah u leskovcu do juce bilo 160 dinara rasina 170 krupanj 180 dinara arilje i ivanjica 187 sabac zavrsio sa 150 dinara od pre. itd nesto ovo nece da valja ... Sve je bilo suprotno prosle godine .... Nesto nije u redu sa trzistem ......usput prva cena sa intreneta o berbi iz poljske 1.15 eura (142dinara) kazu losa roba kisovito sve ide u griz i blok i cistene za sada dok im se ne izlepsa vreme najavljuju velike kolicine ....kvalitet ..to je nasa sansa jer je nasa malina mnogo bolja (vilamet i miker) pni uglavnom imaju polku i polanu

Pozdrav
Zamolio bih sve kolege iz Brusa i okoline-rasinski deo-da kao i sto je kolega Markonator uradio pored cene napisu i ime hladnjace u koju predaju,posto ima razlike,pa da znamo. Hvala.
Sinoc hladnjaca Voceprodukt- vilamet 160, miker 180,veceras videcemo,oni obicno kasne po jedan dan i kad raste i kad pada cena.
Tacno tako.Vidim da je milos napisao 170,a evo ga i kolega iz Trstenika daje istu informaciju.Znaci ako ne danas,trebalo bi da bude sutra 170,jer se vec godinama pratimo sa cenom,Brus,Trstenik i Vrnjacka Banja,kako sa malinom tako i sa kupinom.
Hteo bi da se osvrnem na pricu kolega iz Zapadne Srbije kojima malina bude isplacena po zadnjoj,tacnije po najvecoj ceni koju dostigne u toku berbe.
To je po meni krajnje posteno,i maksimalno fer od strane hladnjacara.Postoji samo jedan mali problem ,sto ta prica,tacnije ta mogucnost, kod nas nikada nije bila na snazi.
Na primer razlika u pocetnoj i krajnjoj ceni je 6o dinara,puta 3 tone,neki prosek koliko jedno domacinstvo proizvede,izadje na 180 hiljada.Neka se od toga odbije 60 hiljada jer nije sva kolicina predata po najnizoj ceni,dodjemo do sume od 120 hiljada.Puta na primer 10 godina,dodjemo do simpaticne cifre od milion i dvesta hiljada po prosecnom proizvodjacu.
Sta reci,nego cekati prvog hladnjacara koji ce kod nas uvesti tu praksu,ali kako stvari jos mnogo vode ce proteci Rasinom dok se nesto tako desi u nasem kraju.

Nazad
Vrh