Malina - berba i cena 2014

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hoceli se neko iz vilameta oglasiti i reci sta ce preduzimat ili ce nas ove godine pljackati ovo je sramota sta nam ove godine rade a vilmet se ucutao verovatno su u petak uzeli pare i sada se cutali

Vilamet 2012
Da na delu trzista nema monopola ili jednostavnije dogovora od strane najvecih otkupljivaca cena bi se u postupku konkurencije izjednacila.Trziste u konkurentskim uslovima je uvek iznad pojedinaca i pojedinci se prilagodjavaju trzisnim uslovima jer pojedinacno nemaju snagu da nametnu svoj interes.Izraz na jedinstvenom trzistu sam istako kao sliku kontrasta od onog sto je u praksi.Trebalo je staviti pod navodnike.

ARILJE - Malinari okupljeni u Savezu srpske maline, na večerašnjem sastanku u Arilju doneli su odluku da će, ukoliko jedinstvena cena maline na nivou cele Srbije ne bude 2,20 evra, krenuti sa protestima, izjavio je Tanjugu član ovog saveza Dragan Vukailović.

On je najavio da će predstavnici Saveza srpske maline sutra u Beogradu imati još jedan razgovor sa nadležnima i da će, ukoliko ne bude postignut dogovor, početi sa protestima.

Vukailović je naveo da hladnjačari, posle poslednjeg sastanka u kabinetu premijera Aleksandra Vučića, u ariljskom kraju malinu plaćaju 157 dinara za sortu vilamet, a 177 dinara za miker, čime nisu zadovoljni.

Foto Tanjug, B. Gojković, ilustracija

nem reci I dabogda malina bila 160 din
ljudi su zlo I ...

sreckosojic ne mesaj Boga i cenu maline, i nebudi tako ostrascen..... jer najbolje bi za sve bilo da je cena maline 3 eura i vise to bi onda znacilo da je nasa malina puno trazena i vrhunskog kvaliteta i neprskana..... da je konkurenti nemaju.... ali na zalost situacija je takva kako sam opisao u mom prethodnom postu od juce, jer samo ponuda i potraznja odnosno trziste odredjuju cenu maline u "slobodnom trzistu" u kom zivimo i radimo....

Ne postoji nijedno racionalno objasnjenje za dvojnu cenu maline.Bilo koje da pomenete ono moze opravdati jednu cenu ,ali ne drugu.Ovde istaknuta cinjenica"kako ima dosta maline" moze opravdati cenu od 177 din.,ali cena od 220 din. sugerise da ima malo maline.Moze li istovremeno biti i mnogo i malo maline.Mora nam biti jasno da nismo na terenu racionalnog objasnjenja vec necijih odluka,nama nepoznatih, koje protivrece zdravom razumu.Bez jedinstvene cene ne mozemo prihvatiti nijedno objasnjenje.Samo par konstatacija o "slobodnom trzitu".Zar nije prirodno da kupci iz Valjeva dodju u Arilje i ponude cenu od 190 din. za pocetak.To povecava traznju maline u Arilju i domaci otkupljivaci podizu cenu do navedenog iznosa ,jer u protivnom ostaju bez maline.Kupci iz Valjeva imaju prostora da podignu cenu na 210 din.,nesto ispod cene maline koju placaju u Valjevu,za iznos troskova transporta.To znaci da i kupci iz Arilja moraju platiti navedeni iznos.Jednostavan mehanizam konkurencije brzo dovodi do jedinstvene cene.Ovo navodim samo ukratko i pojednostavljeno kao ilustraciju mehanizma slobodnog trzista.To u praksi ne postoji.Nema tu nikakvog trzista,a pogotovu slobodnog.

Ja se nadam da ce nam platiti bar kao prosle godine po 207 sve ispod toga je sramota!!!

- - - - - - - - - -

Malopre prodjoh pored hladnjače kojoj predajem malinu , kad tamo stio natpis vidljiv iz aviona ; OVO SU AKONTNE CENE

Tako da ima nade

Upitanju je Des Kur hladnjača

Tacno to pise i to samo kod njih pise ovaj moj hladnjacar nije napisao nista ni da je akontna ni da nije akontna cena

Malopre prodjoh pored hladnjače kojoj predajem malinu , kad tamo stio natpis vidljiv iz aviona ; OVO SU AKONTNE CENE

Tako da ima nade

Upitanju je Des Kur hladnjača

da ove akontne cene barem sam pitao ovde u trgo agent ,a procitao na ovom forumu znace bas kako je napisano u jednom postu na forumu da oni moraju da izadju sa nekom cenom ,da pise na bloku kada otkupljuju maline ,a posto je hladnjaca ovde 20 m od moje kuce na selo,skoro svaki dan ga pitamo hoce li povecavati cenu rekao je da hoce e sad koliko jos nemam pojma trgo agent je hladnjaca

ovo je moj zadnji post u vezi krtice,ne treba bi da se bilo sakim raspravljam ni ti ubedjujem.
za cenu kupine mi krtica rece ovako:
pre sedam dana je bilo ocekivano I realno da kupina bude 150 din a da krene sa pocetnom od 100
medjutim on su se sastalii dogovorili da obore cenu I kako sad stvari soje srozali su je na 50 I u najboljem slucaju da izadje na 100.ali se trenutno nista ne zna I svasta je moguce...
malinu u brdskim krajevima trentuno nakupci placaju 230.
glupo mi je ise bilo sta pisati ,jer dolazim u situaciju da se svadjam sa ljudima a to mi ne treba.
svak ne stavi prst na cello I nek vidi koliko mu uzimaju iz dzepa I ako mu je ok onda sve u redu.

Poslednja izmena:
Izasao Stanic sa krajnom cenom vilamet 170 na terenu i 177 pred hladnjacm od prvog do zadnjeg dana ovo je sramota sta nam rade a nasi samo cute idu kao na sstanke a proteste odlazu i sad sam ubedjen da ce ova cena i ostati

ovo je moj zadnji post u vezi krtice,ne treba bi da se bilo sakim raspravljam ni ti ubedjujem.
za cenu kupine mi krtica rece ovako:
pre sedam dana je bilo ocekivano I realno da kupina bude 150 din a da krene sa pocetnom od 100
medjutim on su se sastalii dogovorili da obore cenu I kako sad stvari soje srozali su je na 50 I u najboljem slucaju da izadje na 100.ali se trenutno nista ne zna I svasta je moguce...
malinu u brdskim krajevima trentuno nakupci placaju 230.
glupo mi je ise bilo sta pisati ,jer dolazim u situaciju da se svadjam sa ljudima a to mi ne treba.
svak ne stavi prst na cello I nek vidi koliko mu uzimaju iz dzepa I ako mu je ok onda sve u redu.
ja sam cio da ce smak sveta od krtice,nego krtica ugleda zunce pa vise ne vidi sta se desava.aj batali sa te ne proverene informacije,ja ti kazem da ce cena i da pada par puta ispod te zvanicne koja izadje a negde izasla 50 sto znaci bice 30-40 zapamti dobro sta sam ti napisao i kazi krtici

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh