Mali ribnjaci

Potrebna mi je pomoc oko izgradnje betonskih tankova za uzgoj ribe, ne mogu da nadjem podatke vezane za beton , da li moze ili ne, da li ima nekih uticaja na kvalitet vode, da li se koristi nesto od aditiva , plastifikatora prilikom spravljanja betona ?
Da li je potreban neki zavrsni sloj ?
Svaki savet , link, literatura su dobro dosli ,
hvala :ppozdrav:
 
A koju to vrstu riba želiš da gajiš i koje su to dimenzije betonskih tankova (bazena) koje te zanimaju.
 
Pa utiče. Nisam hidrograđevinac, ali znam da sama dimenzija bazena utiče na formiranje hidrostatičkog pritiska, a na osnovu njega se projektuje debljina zida i vrsta armature. Što je bazen dublji, odnosno zid bazena viši, to je hidrostatički pritisak sve veći i to traži jače stranice i dno bazena. Osim toga, bitno je da li je bazen ukopan u zemlju ili je nadzeman (tad je veći pritisak na stranice). Sve to verovatno utiče na vrstu betona koji se koristi.

Koriste se beton i premazi koji se koriste za rezervoare pitke vode. Takđe, postoje i neke smole-premazi za ribnjake, sa kojima se premazuju dno i stranice bazena i time se plastificiraju stranice i formira vodonepropuni sloj, čak i ako imaju pukotine u betonu. To sam video u nekim inostranim (nemačkim) katalozima za ribarstvo, ali nisam mnogo obraćao pažnju. Verovatno se mogu i sad naručiti, a možda se i kod nas može naći, ali pod nekim drugim imenom.

Oblik i dimenzija bazena (tanka) su bitni za svaku vrstu ribe posebno. Pastrmka traži podužne bazene (odnos strana 1:10), a šaran traži šire i pliće bazene ili okrugle. Tako da je sve bitno. Bitno je i koju vrstu gajiš i koji kapacitet proizvodnje želiš i sa kojom količinom dovodne vode raspolažeš, itd.
 
Jedno ,,glupo,,pitanje...ako mi neko moze odgovorit!?gledao sam na internetu sastave gotove hrane za tov sarana,i uporedio sa superom za svinje,koliko sam primjetio da nema neke razlike u sastavima,...pa me interesuje dali bi mogao u nekom prozentu koristiti super 35 pomijesan sa zitaricama za tov sarana?posto je hrana za sarana kod nas prilicno skupa (25 kg 44 marke) ako mi ko moze odgovorit bio bi zahvalan!lijep pozdrav


Na žalost, moram da demantujem moju tvrdnju da je koncentrat za svinje pogodan za ishranu šarana.

A evo i zašto. Pre neko vreme, naoštrio sam se da probam hranu za svinje u tovu šarana i pripremajući se za novu sezonu gajenja, nabavio sam deklaracije startera za svinje (od 15-25kg) od nekih proizvođača i uporedio sa hranidbenim normativima za šarana (iz više izvora). Skoro sve stavke (proteini, masti, celuloza, ugljeni hidrati, pepeo, itd.) se tako reći skoro poklapaju, što se opet poklapa sa mojom tvrdnjom da šaran i svinja imaju sličan princip varenja (svežderi, omnivori). Ali, kad sam došao do spiska sa mikromineralima za prasad: bakar (20 mg), željezo (120 mg) i mangan (50 mg), tu je vidljiva razlika u odnosu na normative za šarana: bakar (5 mg), željezo (30 mg) i mangan (30 mg).

Zbog toga mislim da nije moguće direktno koristiti gotovo napravljenu hranu za svinje (jer može doći do intoksikacije šarana i uginuća ili prekomernog taloženja određenih metala u tkivu ribe), ali ako možete da napravite smesu kao za svinje, ali sa nižim sadržajem ovih metala, onda je itekako moguće hraniti šarana.
 
Nazalost!nista,valja traziti nekakav premiks za tov ribe,valjda i toga ima negdje pa praviti smjesu?!jedino dali ce se rasuti ta smjesa(sastojci)kada dodju u vodu,mislim da nece biti djelotvorna kao kada bi se peletirala!


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Da li nabavio premiks ili ako sam mešaš sopstvenu hranu, obavezno moraš da peletiraš. Već sam rekao da se šaranu u vodu ne baca brašnasta hrana. To jedino možeš da radiš, samo ako imaš sitnu mlađ.
 
U mali ribnjak od oko 200 kvadrata koji nije komercijalni vise je za odmor i pecanje, pored Sarana koje jos vrste ribe mogu da se ubace, a da jedna drugu ne ugrozavaju?
 
Moj ribnjak je bas te velicine otprilike!ja sam kad je tek iskopan,prije nekih 6 godina,ubacio i sarana i babuske,klijena!medjutim,dok god sam imao babusku i klijena u ribnjaku mrijest sarana mi nikad nije uspio!prije dvije godine sam povadio sve,vratio samo sarana,ubacio amura i tolstolobika i jednog soma,i od tada mi se saran mrijestio dva puta,prirodno!znaci,saran,amur,tolstolobik,i jedan ili dva soma!ako zelis da imas mladj sarana!ako ne onda slobodno ubaci i babuske i deverike,klijena!samo manica(zwergla)nemoj niposto!pozdrav


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Da li posebnom hranom, hranis Amura i Tostolobika ili ih hranis isto kao i Sarana? Babuska je dobra za takve ribnjake brzo se razmnozava zbog pecanja ali ako ugrozava Sarana necu je ubacivati. Deverika i Saran jedno drugom ne smetaju to znam. Klena pecam na obliznjoj reci ima ga u izobilju nije mi potreban u ribnjaku ali bih mogao nekoliko komada da ubacim...
 
Sve ista hrana!nekada uzmem gotovu hranu,peletirana plivajuca al je poskupa,25 kg dodje 44 km!klijena mozes ubaciti al racunaj da ce se i on mrjestiti...(kod mene se mrijestio,al i naraste poprilicno veliki,do 50 cm)al obavezno bar jednu grabljivicu!dal soma ili stuku!ma da i klijen hoce uzet sitnu ribu!pozzz


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Ma ubacio sam oko 200 sarancica,10-15 cm velicine,4 tolstolobika,(4 kg),jedan amur (1kg),i jednog soma 1.5 kg!sada ima sarana dosta vise jer se mrjestio!a najbolje ako tek ubacujes ubaci na tu povrsinu 150 sarana,10 tak amura,5 tolstolobika i 2 soma!al ako ubacujes manjeg sarana(10-20 cm)nemoj soma veceg od 1.5kg!!!ma ja sam to kod sebe na pocetku pokusavao odrzat u ravnotezi,al saran se mrjesti ko lud pa ga ima previse i zbog toga je tesko utoviti svu tu ribu!al svakako je to za uzivanciju i odmor!


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
1478ebea1daecfdd6cfa37a7864d6130.jpg
bbe499118e17f5fa6f85bc33101e1fc2.jpg
9f1209ad448e4d8cdf11333a84da2f7a.jpg
6e57c45b6a19b9142d3644cfe0a04e7d.jpg



Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Hvala!kada sam iskopao bilo je 2.5 metra,al nisam ga cistio od tada tako da sad ima 1.80 odprilike!al i to je sasvim dovoljno.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Nazad
Vrh