Mak

nebojsa

Moderator
Učlanjen(a)
11 Dec 2008
Poruka
2.693
Lokacija
Kula
Kada odem u prodavnicu obično ubacim u korpu šta mi treba, platim na kasi i nemam pojma pošo je šta. Međutim neki dan se mal' nisam šlogir'o. Pakovanje maka od 100 g je 61 din a mleveni 200 g 97 din a 400 g 192 din.
Interesuje me da li neko ima iskustva sa proizvodnjom (i prodajom) maka. Nemislim na par kvadrata u baštici već na malo većoj površini. Čuo sam da je za proizvodnju maka potrebna nekekva dozvola, nešto slično kao za konoplju :sta:
 
Nekad je bila potrebna ali u zadnje vreme niko te nepita .Ja sam imao 94-95. Prinos mi je bio oko 400 kg .Odustao sam zbog problema sa nicanjem posto kod mene u martu ima dosta vetrovitih dana pa brzo isusi setveni sloj ,a mak se seje takoreci po povrsini.
 
Korovi se resavaju sa predusevima a ono sto prezimi samo motika. Vrsidba ovogodisnjeg maka:
16geuv.jpg
 
@ kiraj
Sa koje površine si skinuo tih 400 kg?

@ abro
Čim je kombajn u akciji onda mora da je ozbiljnija površina. Znam da u Petrovcu i Kisaču ima dosta proizvođača. Kako ide vršidba kombajnom, ima li gubitaka? Kako ide prodaja? Tema je zanimljiva, napiši koju više kad budeš imao vremena :cao:
 
Vrisidbom kombajnom ima gubitaka ali po mojoj proceni ne prelaze troskove rucnog rada tako da mi se isplati. Prodaja? Sta reci, kao i sve, trenutno cujem da se nudi po 200din a posto se prodaje to jos neznam. Ovogodisni prinos je oko 600kg/kj a krece se od 400-800kg/kj (800kg ako se radi rucno). :cao:
 
200 din/kg :sta:
Kao što sam napisao 100 g nemlevenog je 61 din ::lose::
Što se tiče žetve tako sam i mislio. Radna snaga je relativno skupa. Kako podešavaš kombajn za žetvu?
Ja krenuo od kraja :haha:
Čime seješ, ima li semena ili se seje "sa tavana"? Navodnjavaš li?
Ja sam navalio kao da si na saslušanju :haha:
 
Nebojsa .tada sam imao 400kg/kj.I kod nas ima covek zmaj 780 sa kojim skida mak. Stvarno ga super uradi.
 
ovde je problem sto niko ne bi namestao kombajn za mak a posebno sada kad ima jos dosta zita da se vrsi. uopste sve ne standardno je ovde tesko naci ko ce ti uraditi masinski
:ppozdrav:
 
@ rekreativac
U pravu si, ako bi neko i hteo da uradi odrao bi te ko ovcu :haha:
 
@nebojsa
Kombajn namestiti za mak je 5min kao i za svaku kulturu, kod nas se ranije dosta sejalo maka a kombajnirao se za vreme rose tako da ne remeti se zetva,nocu mak danju pšenica a fala bogu ima vec i kombajna podosta tako da nije problem ni vrsidba.
Sejem ga sa "tavana" sa IMT sejacicom za pšenicu, bez navodnjavanja. :cao:
:ppozdrav:
 
Ja sam ove godine imao mak na površini od 1kj i imao prinos od 680kg selektiranog maka
Prodao 480kg po ceni od 100din. i 200kg po 200din razmeravano po kilo dve
Danas sam pripremio zemljište i sutra sejemo vidićemo šta će biti dogodine ako nikne jer nama vlage a priprema dosta loša i ako dobro prezimi
 
Nazad
Vrh