Посејао сам луцерку на три закупљене парцеле у крају у којем нико раније није сејао луцерку. Код мене у селу луцерка негде просто успева, а негде не успева уопште. Онда је људи избегавају јер неће да експериментишу или рескирају.
На својој земљи посејао сам је на једној парцели где успева (у већем делу парцеле), тј. на парцели на којој је и мој деда сејао луцерку, и надам се неком резултату. Ту је земља неутрална (носио сам у ПССС у Крагујевац узорке на анализу), и бацио сам после тањирања нешто преко 500 кг ђубрета 16:16:16 Расија (парцела нешто већа од хектара).
За ове закупљене зебем шта ће бити. На нешто преко 2 хектара површине бацио сам око 600 кг истог ђубрета. Ту би земља требало да буде благо кисела.
Семена сам бацио 85 кг на сву ту површини (око 3,5 ха све заједно), купио сам неко чачанско (дал Агросеме, не могу да се сетим), цена око 900 динара по килу, паковања мала, од 1 килограма, ко шећер, луцерка Банат 2.
Посејано у понедељак, надао сам се киши јуче али мућак, ваљда ће бити по недељи.
Пратићу шта се дешава, па кад установим има ли проблема и којих надам се биће и решења ) Ако се деси на пример да на некој парцели слабије клијава или слабије напредује, да ли постоји могућност да се интервенише и поправља ствар, или поправке нема а моји су сељаци били у праву кад су ме одговарали од сејања луцерке, јер код нас, кажу, неће то да расте.