Nisi u pravu.
Mora i ona koji put da pokisne,a mi smo slabo kisli.
Mene su nekad ucili da ista ima najdublji korijen od svih ratarskih kultura koje se ovdje siju.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Nisi u pravu.
Mora i ona koji put da pokisne,a mi smo slabo kisli.
Dobro su te učili ,ali .....mora taj koren da nađe vodu.Godinama gledam kako treći otkos ne raste ako je suša ,padne obimna kiša a lucerka poludi.Ipak je mrzi da traži i izvlači vodu iz dubine.
Ja bacam svake godine ali u cista lucerista oko 100 do 150kg/kj ali bez dusika , znaci neka 0-20-30 recimo koje ima kod nas i kosta kao i 15-15-15. Bacam zimi ili jako rano u proljece , a moze i u jesen. U normalnoj godini imas da ne kazem 2x vise tamo gdje je bacano svake godine od tamo gdje nije. U zasnivanju inace isto dobije i stajnjak i PK. Problem je sto prva kosnja onda bude jos bujnija a ako ima kise problem je to osusiti.Hteo sam baciti po luceristu koje je u drugoj godini na jesen 100 kg mapa po k.j. Jel baca neko np djubra u jesen po njoj?
Fosforu i kalijumu ako se bace po povrsini treba 10 godina da dodju u zonu korena i to 10 kisnih gdina. Ti elementi imaju veoma malu pokretljivost po vertikali, svega par santimetara godisnje za razliku od azota koji se veoma lako pomera odnosno spira. Zato se kompleksna djubriva moraju uneti u zemljiste PRE zasnivanja lucerke. Nekada kad to nisam znao i ja sam tako razbacivao posle ovog ili onog otkosa. To lucerki nista pomoci nece ali pomoci ce nekoj narednoj kulturi posle lucerke tj nece ipariti niti nestati.
Nije ,sutra bi se lepo radila ali pošto je Ilija ,planiramo za četvrtak.@ kiraj
Jel uradjena semenjaca?