Lucerka

Svakako joj ne smeta kad pokisne prvi ili drugi dan nakon kosenja..cak mi se cini da je gospodje muzare bolje jedu ako pokisne jedared..mada sam i ja ko super baća,gledam da bude suvo sve vreme..

To se zove nemoguća misija.
Meni druga nije kisla samo zato što sam je ostavio samo 2 dana da se suši,treći dan je pokupio a 4-i izbalirao,inače dugi niz godina mora da kisne makar malo.

Zavisi...u svakom slucaju ili mi bude suvo ili jednom pokisne, u zadnjih ne znam koliko godina nije mi ni jedna propala da moram da je bacim..a i duga zima sve pojede..

A nekad dzaba i to,kad ili teraju muve pa razbacaju poceloj stali,ili vataju slamu pod nogama i to budjavu,a pred njima lucerka ko caj,mirom mirisi...stoka jednom recju..

Pkosih i ja danas drugi otkos.
4b1481c964aaea36ae2048fcf6b728fa.jpg

Послато са HTC Desire 825 уз помоћ Тапатока

Zbog povecanog broja rogate marve danas pokosio i semensku za ishranu.Ostavicu treci otkos za seme pa kako bude i ovako ce na jesen raditi plug.

Послато са LG-K420 уз помоћ Тапатока

svakako joj ne smeta kad pokisne prvi ili drugi dan nakon kosenja..cak mi se cini da je gospodje muzare bolje jedu ako pokisne jedared..mada sam i ja ko super baća,gledam da bude suvo sve vreme..
код мене се каже да киша скине горчину и љутину кад покисне зелена...

послато са gt-i9506 уз помоћ тапатока

Svakako joj ne smeta kad pokisne prvi ili drugi dan nakon kosenja..cak mi se cini da je gospodje muzare bolje jedu ako pokisne jedared..mada sam i ja ko super baća,gledam da bude suvo sve vreme..
Lucerka valja bar jednom da pokisne jer onda se stvaraju pozitivne bakterije na njoj koje pospesuju bolji rad buraga kod goveda i zato je i goveda lepse i sladje jedu cak i kad skroz pocrni od kise nego kada je lepa i zelena kao caj.Ali ko se bavi prodajom balirane deteline vise voli da je ona zelena nego zuta ili crna od kise cak i musterije kad kupuju gledaju da je sto zelenija.

I ja bih potpisao isto da mogu :osmeh: Jedan dan da pada nece smetati. Mi danas pokosili drugi otkos. Prilicno je dobra, ne zaostaje za prvim otkosom

Amater sam u ovome. Tata i deda su se to obavljali prethodnih godina,pa je sad dosao red na mene, posto oni nisu prisutni trenutno kuci. Kasno sam posejao lucerku pa sam pre nedelju dana imao prvu turu izbaliranu. Pre nje je bio posejan kukuruz. U prvoj turi je bilo puno korova,pa me zanima da li ce drugi otkos biti bolji i da li ce biti vise bala ? I jos poneki savet ne bi bio los. Svaka pomoc je dobrodosla. Srdacan pozdrav ! :)

Drugi otkos ti zavisi od kise,ako bude padavina bice dobar mozda i bolji od prvog.Sto se korova tice bice ih manje nego u prvom otkosu svakako zato sto nekim korovima pogoduje vise prolece, drugo sad je lucerka vec koliko toliko formirala koren pa ce brze krenuti i nece dati nekim drugim korovima da krenu.Ako bude susna godina ocistice ti sama njivu od korova zato sto je sama lucerka jako tolerantna na susu moze svasta izdrzati i na jesen kad udare kise lucerka ce krenuti i posto nema korova da je guse izbokorice se vise i dogodine ce biti jos gusca.

Drugi otkos ti zavisi od kise,ako bude padavina bice dobar mozda i bolji od prvog.Sto se korova tice bice ih manje nego u prvom otkosu svakako zato sto nekim korovima pogoduje vise prolece, drugo sad je lucerka vec koliko toliko formirala koren pa ce brze krenuti i nece dati nekim drugim korovima da krenu.Ako bude susna godina ocistice ti sama njivu od korova zato sto je sama lucerka jako tolerantna na susu moze svasta izdrzati i na jesen kad udare kise lucerka ce krenuti i posto nema korova da je guse izbokorice se vise i dogodine ce biti jos gusca.

Hvala ti druze na dobronamernom komentaru. :)

Samo vodim racuna o prvom otkosu mlade lucerke da je ne brije bas do zemlje to ume da joj naskodi.
Hektar sto sam jesenas zaorao trajao 7 godina , i sve vreme kosen rotacionom.....

ja sam cuo da kad se kosi sa ratocionu brzo se gubi detelina kako vi ...
Mani se prica matorih kako ovo kako ono i kod mene mnogi mladu lucerku prvo kosenje kose cesljarkom kao da joj ne ostete srce i jos neke nabuloze, teska glupost...Sto kaze kolega milan971
user-online.png
samo nemoj do zemlje ostalo joj nece skoditi.Slicne price su i oko toga da ce lucerka krace trajati ako se kosi pre cvetanja,dacu primer 2014 sam u prolece posejao lucerku i pojavi se po njoj ambrozija po celoj njivi ko da sam nju sejao a ne lucerku,te godine sam je zbog borbe s ambrozijom kosio 4 puta i nikad nije bila ni priblizno zrela za kosenje a evo je sad tri godine kasnije lucerka ko mecava...

Pozdrav. Imam jedno pitanje ali nema nigde tema o tome a vezano je za detelinu. Jel moze neko da mi kaze koliko semena crvene deteline bi izaslo po hektaru kada bi se ostavila za vrsu

Evo dugo ocekivane kise a taman mislio ujutru da je skupim.

Послато са LG-K420 уз помоћ Тапатока

Nazad
Vrh