Lucerka

Danas vidim da ovih buba po lucerki ima dosta...posto je kod mene miks crvene i lucerke samo lucerku grickaju i to jedan dio,ne skroz po njivi

Ko te to slago kolega. Nisu ni slicne,

Poslano sa mog LG-M200 koristeći Tapatalk

U distribuciji tako kažu pa ako lažu,lažu sebe.A znam jer mi je prošle jeseni stiglo seme iz Osijeka.Poručena Os 88 a stigla Os 66 i na pitanje zašto tako dobio sam odgovor koji sam ti rekao.

Lažu kolega,ja sam imao sve četiri sorte os66,0s88,os99, i os100 i sve su različite iako u ukrštanju imaju nešto zajedničko .Da sad ne pišem nadugačko reći ću ti koja je razlika na prvi pogled.os 88 je dosta tanje stabljike i puno lisnatija od 66 a to je normalno pogodovalo lakšem sušenju ,bolje se bokora ali ima jednu manu os 66 je dosta dugovječnija od ovih ostali sorti a u svemu ostalom je svaka nova sorta sve bolja od os 66

www.poljinos.hr/proizvodi-usluge/krmno-bilje/ evo pa malo pogledaj,a ako baš želiš mogu te odvesti na institut i upoznati sa čikom koji stvara nove sorte pa nek ti on objasni .A što se tiče tog da nisi mogao dobiti sjeme je zato što su sve količine izvezli u tursku pa je nema ni kod nas i zbog toga sam i ja prestao da kupujem sve njihove proizvode.velik sam lokalpatriota i smatram da treba da koristim sve iz mog okruženja međutim ako oni ne trebaju mene ne trebam ni ja njih a surađivali smo odlično i godinama sam imao pokuse za njih i kukuruza i soje ,suncokreta ,pšenice....

Gledao sam sve to.Počeo sam da sarađujem sa tim i čikama odavde prošle godine.Rade se ovde ogledi ali je slabo interesovanje a ja sam fokusiran isključivo na lucerku pa se polako uhodavam u ozbiljnije vode.

Pošto je Os 66 najdugotrajnija ne bi menjao sortu.Dugi niz godina imam je na parcelama i najduže je trajala 9 a najkraće 5 godina i to sve zavisi od parcele do parcele jer lucerka ne može da se seje makar gde barem ova Os.
Dračanin koji korovi dominiraju?

To mi nije problem.Imam odličnu saradnju sa regionalnim menadžerom za celokupan OS asortiman.Oni kao i svi ostali zahtevaju da su parcele pored glavnih puteva a toga nemam mnogo pa ne radimo ali ko zna u budućnosti šta se sve može promeniti.

Imam i ja jako dobru suradnju sa doktorima sa instituta pa se svejedno mišljenja razlikuju.npr ako ti preporuče dravu 404 kukuruz to im reci nek siju u bašti za ukras ako ti preporuče suncokret luku koji ima najveću uljnost od svih suncokreta ništa mu više ni nevalja rod nikakav stabilnost nikakva....dok ako ti ponude soju iku ili pšenicu krajlicu ili ječam barun uzimaj bez razmišljanja ,baruna sam imao preklani 9850 kg po ha

Suncokret ne sejem uopšte a sa kukuruzom ne eksperimentišem pogotovo jer im je Drava 404 na 37 mestu u ogledima pa ko bi bio lud da je seje.Soju,pšenicu i ječam nisu nudili ali polako,tek smo počeli druženje i saradnju.

Pošto je Os 66 najdugotrajnija ne bi menjao sortu.Dugi niz godina imam je na parcelama i najduže je trajala 9 a najkraće 5 godina i to sve zavisi od parcele do parcele jer lucerka ne može da se seje makar gde barem ova Os.
Dračanin koji korovi dominiraju?
Od korova ima muhar i str i ponegde takozvana hocu necu,a kod mene je zovu bela trava.

Bentazon i Flupisor su ti rešenje a hoću neću je već prerasla i bacila seme.To treba tretirati Sencorom u rano proleće dok ne krene vegetacija.

Nazad
Vrh