Lucerka

Idealno vreme za kosenje prvog otkosa je oko djurdjevdana. Sad gledam neku dugorocnu i od 7maja javljaju 10ak dana lepo vreme. Daj boze da tako bude. Poslednjih par godina ulazili smo u jun sa prvim kosenjem jer je maj bio kisovit i kvalitet lucerke je bio bas los.

Nemojte fantazirati. Detelina se kosi kad dovoljno naraste da ne popada i da ne pozute donji listovi. Obicno se kosi oko Djurdjevdana, ali ove godine usled dovoljno vlage i visokih temperatura krenula je ranije pa je i ranije dosla za kosenje. Moja je u senjaku, a druga ves krece. Sutra prskam od buvaca.

Nemojte fantazirati. Detelina se kosi kad dovoljno naraste da ne popada i da ne pozute donji listovi. Obicno se kosi oko Djurdjevdana, ali ove godine usled dovoljno vlage i visokih temperatura krenula je ranije pa je i ranije dosla za kosenje. Moja je u senjaku, a druga ves krece. Sutra prskam od buvaca.

Ti ćeš kositi 5-u a mi što kosimo oko Đurđevdana 4.E sad ko će više nakositi to je pitanje.

Ja sam sa prve sa nepunih 4 jutra dobio vise od 600 bala Od druge ocekujem jos vise. Ko ce ukupno imati vise ne znam, ali znam da su deteline koje su u kondiciji stigle za kosenje i da je dosta detelina po ataru pokoseno.

Ja od 1.maja kosim,valjda ce vreme da posluzi.
Na prvom otkosu prosle godine je bilo 1350 bala(7,5kj)
a56f002d6cca0ff2c61e6d33bfea345f.jpg

Послато са LG-H815 уз помоћ Тапатока

Tako je Coci...::svaka cast::
"Poranila" je godina, ne može se pravdati (i tešiti) tradicionalnim vremenom košenja za Đurđovdan...
Lucerka se kosi, kada stigne za košenje, prosto i jednostavno...
Znam, znam, opet će neko da legne na rudu, i dokazuje ovo il ono, ja sam pokosio, ispresovao i uneo, pa šta mi Bog da, a Vama koji ovo niste obavili, svakako od sveg srca želim da je pokosite i unesete bez gubitaka, ma u koje vreme ovo uradili...:ppozdrav:

Obicno oko djurdjevdana se pojave prvi cvetovi na lucerki, zato je tad pravo vreme za kosenje. Kod mene je moglo oko 5aprila da se kosi i posle toga je bilo sareno vreme. Tada je bila isuvise mlada. Juce sam obilazio moju lucerku i sva je u pologu. Jos nigde nema cveta i jos uvek nije pocela da truli. Nadam se lepom vremenu krajem sledece nedelje pa da kosim inace ce biti problem ako jos bude moralo da se ceka. Ocekujem sa 2.7ha oko 900 bala mase oko 12kg po bali. Srecno nam bilo.

Jedne godine sam se oteglio sa košenjem deteline zbog najavljenih kiša pa me uhvatilo pola maja.Dok je drugima svaka sledeća kisnula ja sam svaku uhvatio bez kiše ( 4 otkosa).Tako da je sve relativna stvar.U poljoprivredi nema pametovanja.Uraditi sve kada mu je vreme a ostalo je do Boga i malo sreće.Niko još nije oteo od Boga.

Svakako sada nema košenja dok se ne ustali vreme. Koje odneo prošle nedelje prava stvar. Moju nisam, i šta da se jedim. Valjda će biti dobro oko Djurdjevdana krenuti sa košenjem, kada i sunčano vreme najavljuju.

Obicno oko djurdjevdana se pojave prvi cvetovi na lucerki, zato je tad pravo vreme za kosenje. Kod mene je moglo oko 5aprila da se kosi i posle toga je bilo sareno vreme. Tada je bila isuvise mlada. Juce sam obilazio moju lucerku i sva je u pologu. Jos nigde nema cveta i jos uvek nije pocela da truli. Nadam se lepom vremenu krajem sledece nedelje pa da kosim inace ce biti problem ako jos bude moralo da se ceka. Ocekujem sa 2.7ha oko 900 bala mase oko 12kg po bali. Srecno nam bilo.

Prva se kosi malo ranije nego ostale ako gledas na pupove i cvijet.

1,5 kj pokošeno pre 10-ak dana i još uvek nije ni blizu suva. Posle Uskrsa ću je prevrnuti pa će valjda biti za baliranje sa ovom što još nisam pokosio :)

Cime prskate protiv insekta starija lucerista ?? Primetio sam larve bube izgleda napadaju ovu sto treba da krene nakon kosenja.

Kod nas prva ne cveta nikada.

Pa kad kosis na vrijeme , normalno da ne stigne da cvijeta.

Postoji i drugi razlog napad onih buba slicnih bubamarama (lucerkina buba ili pipa) ali koje odsjecaju cvijetove i vrhove a poslije kosnje napadaju mlade izdanke. Prosle godine na jednoj parceli jedno 50% isjekli , neverovatna steta, kad sam oprskao poslije kosnje nasao i 100 po m2 na pojedinim djelovima parcele kad su opijene od otrova pocele da se penju na vrhove novih izdanaka.
https://agroplus.rs/serijal-integralna-zastita-ratarskih-kultura-od-stetocina-54/

Nazad
Vrh