Lovačka tema

Pa hoće i on da se uslika, platiće sliku pošteno.

Ne znam da li je ovo prava tema da pitam, da li neko zna koja je sad procedura za dobijanje dozvole za pušku ili oružanog lista, i koliko košta to zadovoljstvo. Nisam lovac niti planiram da budem, samo se puno žgadije nakotilo u okolini mog salaša.

Moze neka preporuka za nocni dvogled/monokular?
Cenovno mi je interesantan pard nv19 i yukon signal rt.. Da li uzeti jos neku spravu u razmatranje?

Teška tema za razmišljanje. Ista i mene muči već neko vreme. Mislim da je najbolja varijanta to što hoćeš tj nešto za osmatranje i plus dobar far kad priđeš - priđe za pucanje. Drug je uzeo pard nv19 i mogu ti reći da mi se baš svideo i da o njemu ozbiljno razmišljam.
Samo računaj da će te oči boleti samo tako od dužeg gledanja.

Зато је термални уређај много бољи мање очи боле,сад за тај пард019 нисам упознат како ради али на пример пард 008 знам да може да се конектује са мобилним уређајем и преко њега да се гледа.

Teška tema za razmišljanje. Ista i mene muči već neko vreme. Mislim da je najbolja varijanta to što hoćeš tj nešto za osmatranje i plus dobar far kad priđeš - priđe za pucanje. Drug je uzeo pard nv19 i mogu ti reći da mi se baš svideo i da o njemu ozbiljno razmišljam.
Samo računaj da će te oči boleti samo tako od dužeg gledanja.
Sto se tice fara, imam olight lampu i prezadovoljan sam sa njom. Mislim da cu uzeti na probu nv019 pa ako prodje test mozda ga pazarim.
Pitanje za ostale, da li neko slucajno ima primerak kupoprodajnog ugovora za lovacko oruzje?

Nema pravila bar kod nas u ataru. Šakal je posebna priča kog promašiš beži kao munja na kilometar kad kola čuje a kamo li far da upališ ali lisice nam se dešavalo i stare i mlade da mašimo i posle par nedelja iste dobijamo na far u istom reonu. Izuzetci postoje al to su baš oni mudri i kapitalni primerci lisice koje samo uspeš videti na trenutak na far i to u daljini i tu se priča završava.
Sve zavisi od načina lova na čeku ili iz kola. Drugar i ja uglavnom idemo mojom nivom, dva fara i špartanje po ataru pa kad naleti.
Dobra stvar mi se pokazala i zelena lampa na karabinu... samo registrujem farom lisicu isti momenat zaustavljanje i gašenje kola, vabi se i pali zelena lampa (dobitna kombinacija 99%).

Da bi odstrelio moras ici povremeno,ne odstreli se svaki put,palis okidas promasis,ja ti zika mika,ima ljudi,nakupi se to,a svinja uopste nije glupa.naprotiv inteligentna,lis je lukava ali nije preterano inteligentna,sakal je druga prica...
Ja koristim za ceku ND3 Subzero lampu i stvarno ne bezi divljac od nje,kao i predatori,ali ima i cenu,oko 300e.

Evo slika onog reflektora što sam obećao da ću slikati, pa nikad da to uradim... Unutra je halogena sijalica od 9V (nisam merio koliko je wati), ali se lako može zameniti sa 12V sijalicom. Pali se na mikroprekidač koji je ispod gumene kapice na vrhu one male šine ispod reflektora. Verovatno se neki mali akumulator ili baterije nose u nekoj futroli za pojasom pa se kabel uključi na tu bateriju... Može da se šteluje i fokus same sijalice u reflektoru preko tri šrafića, a može da se šteluje i usmerenost celog fara preko dva točkića na lisnatim oprugama. Ima i mali otvor da se iz fara osvetli nišan (bar ja mislim da je za to)...

Noćni dvogled -monokular.
Koristim MINOX nv 650 oko 3 godine pa da kažem koju o utiscima.
Monokular je bolji od dvogleda zbog zasljepljivanja. Nakon gledanja kad se uređaj smakne sa oka treba vremena da se prilagodi ali do tad se na drugo oko vidi normalno. Daljina na kojoj se vidi divlja svinja je oko 400 m. Ako gleda u pravcu posmatrača oči se vide na više od 500 m. Sa svom divljači je tako. Ima razlike u očima ptice, lisice, svinje.
Uređaj ima tri nivoa osvjetljenja sa ic farom. Ono što se meni sviđa je mogućnost uključenja ic ali bez fara. Na taj način se dobro vidi onaj dio dana kad prelazi u noć i normalno mjesečina a da se ne uključuje ic far. I kad je potpuni mrak tu opciju koristim da vidim dali još neko koristi IC, a on mene ne vidi.
IC far je 850Nm. Svjetli crveno i vidi se sa veće udaljenosti ako se gleda prema njemu. Sa strane se ne vidi ništa. Tražio sam far od 940Nm i on se ne vidi ali nismo se nešto razumjeli ja i prodavač pa nisam uzeo. On tvrdi da nebi vidio dalje od 50m a ja imam drugačije mišljenje. Iz iskustva vidim kamere koje okom ne mogu vidjeti. Čak i policiju. Naravno sa onim modom bez fara. Znači da monokular može čitati valnu dužinu 940Nm.
Ovo, vidim kamere ,znači da vidim snop svjetla kao da je neko uključio redovnu baterijsku lampu.
Divljač različito reaguje na IC. Vide me kad gledaju u mom pravcu u protivnom ne ili bar ne reaguju. Kad vide obično stanu i proučavaju pa nekad krenu prema meni ali uglavnom se polako odmiču. Mlade lisice idu do kamere. Svinja dugo stoji a kad krene ne ide u trk. Čak i krupniji komadi.
Čagljeve sam vidio samo jednom prilikom. Na nekih 300 m nisu obraćali pažnju na mene. Poslije su došla dva i prilazili su prema meni sve do 30-tak m i onda me primjetili.. Samo su odskočili i laganim kasom se udaljili.
Imam snimaka ali nisam vješt da ovde postavljam. Mogu poslati na viber ako nekog interesuje. Naravno skraćene verzije.
Primjetio sam da mi je video bolji od slike. Mislim da je to zato što, kad slika, pokušava da izoštri sliku i okine kad ne treba pa je slika mutnija. Video je dobar. Magla smeta. Lagana kiša skoro da ne smeta.
Gledao sam i na PARD uređaje, mislim da je 8 i za mene je MINOX 650 bolji ako je samo riječ o osmatranju.

Nazad
Vrh