Limarsko-Farbarski radovi

Ja znam kako se radi limarija,lakirerski deo i sve to pa te zato pitam posto sam pogresno shvatio da tvoj kolega kada radi auta zguli svu farbu sa njega prethodnu pa onda sve nanovo radi ima tu dosta stvari i faktora ali otom potom bitno je da smo se sad sporazumeli!:ppozdrav:
Inace otac mi je mehanicar,limar,autolakirer i to profesionalni znaci nije samouk vec je za to sve skolu zavrsio i godinama je radio to i ja uz njega dok nisam ja stasao i okrenuo se poljoprivredi pa mi se on prikljucio,a prvi auto koji sam ja sam licno odradio sve od krpljenja do pripreme za farbanje jer jedino to nisam vican da radim farbanje je bila Buba Folcika i kada smo je predali coveku on sav sretan i odusevljen kako je sredjena napije se ko guzica u kafani i kada se vracao kuci podleti pod kamion i unisti je skroz da joj nije bilo pomoci,a on preziveo ludak e tog auta mi je bilo najzalije samo kada se setim koliko sam je smirglao rucno jer je jako malo mesta bilo za slajfericu 2 nedelje su mi bridele ruke od smirglanja!
Po meni ako je farba na traktoru originalna i nije mnogo ostecena nju netreba skidati do lima vec je camo dobro odraditi vodobrusnom smirglom i spric gitom pa je prefarbati,a ako je vec radjeno onda je najbolje skinuti do lima mi smo sa zetorom imali taj problem pogotovo sto je bila neka farba praskasta kao one vodene boje,a debeo sloj da sa smirglom nije bilo sanse da se ukloni pa smo je na kraju palili sa fenom i gulili je dletom sto je za divno cudo islo ko od zajebancije cak je nije trebalo mnogo ni grejati!

Nema problema,forum i ova tema zato i sluze,da vodimo diskusiju i naravno svako ima pravo na svoje misljenje:ppozdrav:Vidim da si razumeo o cemu pricam,s obzirom da si i sam radio taj posao dalje nemam sta da objasnjavam.Ja sam samo hteo da potenciram da to uopste nije lak posao,vec jako zahtevan,tezak i prljav posao ako se sve radi detaljno i temeljno pogotovu ko se bavi auto limarijom,jer tu nije glavni posao sam cin farbanja,u biti to je mozda i najlaksi deo tog posla.Nazalost danas ljudi slabo cene neciji trud rad i kvalitet da to ispadne kako treba.Hocu reci da mozda neko ko nije upucen u ceo proces misli da je skupo kad ode kod majstora koji to radi pedantno i kvaliteno i misli da ga je ovaj odrao sa cenom kad mu recimo kaze da ce ga kostati farbanje i kompletno sredjivanje limarije 500-600e pa navise, za neki prosecan auto star 20 i kusur godina(naravo zavisi u koliko losem je stanju auto)I onda naravno ode kod prvog ko mu kaze da to isto moze da odradi za 300e a ne razmislja da bi mu ovaj odradio auto da mu to traje 10-15god.E sad jbg sto taj za 300e napuni gitom sve sto moze,a gde ima neka veca rupa zvekne limcinu preko toga i zavari je negde gde mu najlakse,pa onda opet preko toga jos koje kilo gita i sve to zafarba na kraju s nekom farbom koja kosta 2-3 hiljade i resio je stvar za male pare,a ovaj srecan ko malo dete sto je prosao jefino i posle 2-3 godine kad krene da se raspada sledi hvatanje za glavu i najcesce se takvo vozilo uvaljuje za neke sitne pare nekom drugom srecniku koji o tome nema pojma,a opet je sa sobom obavezno poveo ,,majstora" da mu pogleda auto a ovaj i ako provali o cemu se radi cuti i pravi se mutav jer ce ovaj za koji mesec kod njega u garazu da mu ostavi jos koji evro.Ne kazem,svako gleda da ustedi svoj novac,pogotovu jer se novac sve teze zaradjuje a sve nase je na sve manjoj ceni al se ne isplati uvek ta usteda i zna cesto da se obije o glavu.Nazalos ovakvih primera ima mnogo a nagledao sam se svacega,ne kazem ima i postenih i ljudi i majstora al se to kod nas nazalost sve slabije ceni zato sam u gornjim postovima pohvalio rad clana IWITZA980 jer se vidi da je temeljno pristupio poslu takvom radu treba dati podrsku.Sve najbolje:ppozdrav:

sutra pripreme ostatka za farbanje pa onda ostaje samo da se sve to lepo spakuje,jos samo da nadjem kedere za staklo malo povoljnije:ppozdrav:

IWITZA jel radite usluzno farbanje? Kada budem farbao fergu da se dogovorimo, cekam da krepa motor, pa uz generalku da odradim i farbanje. Ali nece da crkne k'o u inat a ima sigurno 8500rh.:haha:

sto se tice farbanja to radi moj burazer od strica,ja mu samo pomazem,ovo je moj traktor kao i ferguson par postova unazad. Ako resite da radite traktor morate sa njim dogovarati:ppozdrav:

To pozadi imam,samo nisam stavio posto nije ni sediste ubaceno,otislo na tapaciranje,e a znak nisam kupio.

Nazad
Vrh