Letovanje 2026🙂

Otišao 3-eg avgusta za Opatiju.Tu smo pored hotela Ambasador i kupamo se između Ambasadora i hotela Miramar u jednoj lepoj uvali.Juče išli malo u obilazak Istre,svratili do Trsta i kupali se u Portorožu.U povratku svratili da kupimo maslinovo ulje kod jednog poznatog domaćeg proizvođača.Usput nam dao domaćeg vina i začine.
e0f5208d710025a6d4708f5d211abdd5.jpg
4cc44887273b451605bc67a7eee1fb64.jpg
3323155c363f17af9072e6e43d0f12e7.jpg
88cfb3f75af746045675279ac3b33727.jpg
3498f7199bdb29261d98bfa2f7245b23.jpg

Послато са Redmi Note 9 Pro помоћу Тапатока

Ne vidim šta je smešno Ako znaš kako se razvrstava maslinovo ulje i znaš za koju namenu hoćeš da ga koristiš onda uopšte nema potrebe za smehom.
Svako verovatno zna svoje potrebe i po njima se vodi.
Tako da znam zašto sam plaćao 20 evra litru a neko misli da se može naći i kupiti dosta jeftinije.
Samo opušteno svaka roba ima svoga kupca,isto kao i pilići iz Lidla. :osmeh:

Maslinovo ulje se deli po nacinu prerade i po berbi. Prva berba je najskuplja i to je ulje veoma oporo i jakog inteziteta kad se proba. To ulje nije za svakog jer prvi utisak da je gorko. Ljudi su navikli na ova jeftina bledunjava ulja iz diskonta. :ppozdrav:

https://www.barskozlato.me/procjena-optimalnog-vremena-berbe-masline/

Rana berba daje manju količinu ulja u plodovima, ali je ulje veoma zadovoljavajućih organoleptičkih i hemijskih karakteristika. Aromatične komponente daju ulju miris na „zeleno“ i „voćno“, a usljed povišene koncentracije fenola i time visokog antioksidativnog kapaciteta, ulje je stabilnije, manje podložno kvarenju i bolje se čuva poslije prerade. Rana berba omogućava veći učinak rada usljed dužih dana, a smanjuju se i štete koje bi nastale opadanjem plodova.

Kasna berba daje veću količinu ulja, ali lošijeg hemijskog sastava (manji sadržaj hlorofila i fenolnih jedinjenja, veći sadržaj slobodnih masnih kiselina i peroksida), manjeg sadržaja aromatičnih komponenti. Ulje se teže cijedi iz plodova i čuvanje mu je ograničeno. Takođe, kasna berba uzrokuje diferencijaciju drvenih u cvjetne pupoljke, što utiče na razvoj alternativne rodnosti.

Prekasna berba podrazumijeva sakupljanje plodova sa zemlje, koji se prilikom pada oštećuju, te bivaju podložni napadu raznih uzročnika bolesti i štetočina. U ovim plodovima dolazi do smanjivanja sadržaja ulja, naglog povećanja količine slobodnih masnih kiselina i drugih štetnih jedinjenja (slobodni radikali, peroksidi, aldehidi, ketoni i dr). Ulje se jako teško izdvaja iz ploda, usljed omekšavanja mesa ploda i tzv. miješanja slobodnog i vezanog ulja. Ovakvo ulje nema željenu aromu ni boju i veoma je podložno oksidaciji.

Sve si tacno napisao. Imam rodjaka kod Zadra koji proizvodi domace maslinovo ulje i on mi je slicno tako objasnjavao. Mi smo kuci odrasli na domacem maslinovom ulju i meni je ovo industrijsko kao voda,bulvalno bez ukusa.

Ima cena maslinovog ulja, mada nije ni to ulje, od 400 din do 50-60 evra litra. Mada je ovo prvo 0.7 lit u mere napravljen onaj bukljuk od komine sto uopste i nije ulje ali je jeftino pa nasi ljudi kupuju. Nama doneo prosle godine prijatelj iz okoline Splita, neki kasteli, ima svoje masline tamo. To je pamet da ti stane kakkav ukus ulja, nisam u grckoj probao takvo.

Nazad
Vrh