Leska - opšta tema

Priča o puževima je za ovu što bi se reklo Mala Maca .

Ko ima lešnik i pročita kalkulaciju O dobiti sve je jasno . Od treće godine 3 kg( lešnika ) po stablu .Pošto je računica od 5 eur( kg) pretpostavljamo da se radi o očišćenom ( 3 kg ) .
Pa ja u 4 godini nemam 100 GRAMA po stablu OČIŠĆENOG .
Avioni ,kamioni tartufi .Tonaže .
Veoma me interesuje cena jednog stabla ( žbuna ) sa micelijumom tartufa ,zajedno sa dokumentacijom .Rekao bih da je igra u tome .
Voleo bih da me neko razuveri .

he he ja imam u 3 godini zasad od 200 komada i imao sam 1,5 kg u ljusci ali na svih 200 komada. o punom rodu pričajte u 7-8 godini.......

Poz svima . Ove godine ocu da zasadim oko 10h lesnika. ( stablasica ) Bio sam na par plantaza ali zapustenih .
Pa bi zamolio nekoga s ovog foruma da mi se javi na pp. Jel bi zeleo da vidim kako to izgleda kod nekoga ko predano gaji ovu kulturu.

Hvala puno unapred na pomoci.

Pitao sam u temi za krckalicu, kali reko da pitam i ovde... Ima li neko informaciju u vezi sa krckalicom ili usluznim krckanjem lesnika.

Unapred hvala.

@Mirko T
Lepo izgledaju leske . Kad je ovo slikano.imaju lepu boju ? Čime si ih folijarno prihranjivao?
Rod je u principu ok za tu godinu . Ja sam imao isto u 4 god. duplo nego ti ali je to još daleko od onoga što oni treba da daju .

Moj lesnik u dvoristu u 8 vegetaciji je rodio 550 grama. Ni sa cim nije prskan 7 godina. Ove godine samo jednom mankozebom (ostalo mi od visanja). Zaliven je jednom sa 100l vode. Kako vam se cini ovaj prinos? Inace taj lesnik je samonik i 2005te u prolece sam ga pokosio travaricom greskom. Posle je 2 godine se patio da se oporavi, tako da tek u jesen 2007 je bio u uzrastu jednogodisnje sadnice.

Lepo su se zametnuli, medjutim dosta je otpalo u avgustu a i ove sto sam sad skupljao ima 30 posto praznih. Razmisljam da mu okolo stavim stajnjaka i saku npk?

- - - - - - - - - -

p.s. Nisu sitni, samo ih je malo!

To ti je kao kod mene slučaj, insekticid si morao da prskaš u ranijoj fazi, smota se nešto unutra, pa taman malo pred berbu izađe i ostavi rupu a unutra trulo, ista priča i sa orahom. Tako da možda zato imaš malo roda.

I toga je bilo. Nema druge nego program zastite primeniti kako treba. Ne vredi, bez hemije ne moze se nista vise proizvesti.

Obavezno je prskanje u aprilu i maju. Stavi AN ili Ureu i to stavi oko kilograma i slobodno nadjubri sa stajnjakom.

Da druze, dobro si procitao, kilogram uree. Kao sto Sale kaze bez azota nema ni punih plodova a ni pravilnog napredovanja.
Neki dan mi je bio prijatelj da pogleda vocnjak, on ima 300 komada u osmoj godini i poneo je metar da premeri jer mu je sa puta izgledalo kao da su naglo izrasli i porast ove godine je bio oko 75cm sto je nadprosecno jer inace raste oko 50cm godisnje a sve je to zasluga od unosenja azota u zemljiste kroz navodnjavanje i svake godine djubrim stajskim djubrivom a da ironija bude veca samo u prolece secem izdanke.

Ja sam počeo da orezujem ima toliko izdanaka da sam ne bih završio do proleća .Biće ove godine krvavo orezivanje . Da li neko djubri lesku jesenje sa dosta Fosfora i Kalijuma i kakva su iskustva ?Recimo formulacija 7 : 20 :30
Ja ću ove godine zabataliti Yaru . Kad pogledam po jedinici površine koliko malo bacim aktivne materije reših da menjam .

Pozdravljam društvo ljubitelja lješnika. I ja sam posadio oko 300 komada kalemljenih na mečiju ljesku prije tri god. Sadio bi i ranije ali nisam htio žbun a stablašice skupe. Osim toga morao sam da naručim pa da mi ukaleme koju hoću sortu. Znači plati i čekaj. Zato sam odlučio da kalemim sam pa šta se primi primi. Nabavio sam plodove mečije ljeske iz futoškog parka u novom sadu. Ubacio ih u zemlju i slušao priče kako zemlja u bosni nije dobra za tu sortu. Ipak nikoše one. Za godinu dana moglo se izabrati dosta dovoljno debelih da se mogu kalemiti. U međuvremenu sam pratio neke ljeske koje su u rodu ali ljudi neznaju koje su sorte. Za jednu sortu sam znao koja je a ostale su mi se sviđale pa sam ih kalemio. Kalemio sam šest sorti. Sve prostim spajanjem. Zamotao samo friš folijom ova za kućnu upotrebu, i čekao da vidim štaće biti. Primilo se oko 70%. Primjetio sam da se jedna sorta primila dobro a ove malo lošije. Ali nelezi vraže. Tokom godine počinju da se suše. Ostalo ih je od ukupno ukalemljenih oko 50 %. Opet ima dovoljno. Tako sam potrošio vrijeme ali ne i novac. Planiram živjeti 100 god pa imam vremena.:osmeh: Posadio sam ih na rastojanje 5 x 5 m. Podijelio sam ih oko 150. Ostalo ih je oko 50 koje nisam kalemio. Žao mi ih bilo baciti pa sam ih odnio na neki proplanak i posadio. Za vjeverice. Odlično napreduju ali nemaju još roda. Ove kalemljene neidu baš tako. Gdje je zemlja dobra lijepo se granaju ali u ilovači se bore. Zemlju sam nosio na analizu i svud jednako đubrio i bacao kreč ali ću morati nekima pomoći malo više. Ove godine je bilo i roda pa ću zimu provesti sa čekićem u ruci. Malo je to i zarazno. Kad počneš krckati neznaš prestati.

Sale, ja uopste ne bacam fosfor zbog rezultata analize zemljista. I ja uskoro krecem sa orezivanjem jer u decembru odlazim za Francusku na par meseci pa necu u rano prolece stici.

@frkani Svaka cast. Znas li neke Surucice u Kostajnici?

Neznam ali znam da postoje tri a možda i četiri kostajnice. Jedna je u hrvatskoj, jedna odmah preko une u RS ili BiH i jedna kod Doboja. Ja sam iz ove srednje koja je najbliža Prijedoru. Nisam čuo za to prezime.

@Mirko T
Lepo izgledaju leske . Kad je ovo slikano.imaju lepu boju ? Čime si ih folijarno prihranjivao?
Rod je u principu ok za tu godinu . Ja sam imao isto u 4 god. duplo nego ti ali je to još daleko od onoga što oni treba da daju .

Pozdrav @Sale, izvini sto se nisam javio ranije.
Sto se tice lesnika, folijarno prihranjujem sa Izrajelskim vodorastopljivim djubrivima, nabaljam ih u ZelenomHitu u Beogradu.
Sve to radim na osnovu analize zemlje koje sam odradio na Zemunskom fakultetu.

Pozdrav @Sale, izvini sto se nisam javio ranije.
Sto se tice lesnika, folijarno prihranjujem sa Izrajelskim vodorastopljivim djubrivima, nabaljam ih u ZelenomHitu u Beogradu.
Sve to radim na osnovu analize zemlje koje sam odradio na Zemunskom fakultetu.
Super ti je lesnikarnik MirkoT ,a sto se tice roda nema jeda,bice ga vise u narednim godinama.
Reci mi gde si kupio sadnice?

Nazad
Vrh