Leptirići po kukuruzu koji je uskladišten u klipu

Ne znam koliko je etiol dobar.... Msm da smo ga koristili ali se ne sećam rezultata.... Ali znam šta smo mi,i sa čim smo,radili kad nam se to desi. Otvorimo džak i pofajtamo K-obiolom eventualno Actelicom. Ponovo zatvorimo džak i po njemu malo pofajtamo i nema problema,gamad pocrka. Naravno ako napad nije žestok. Ako je napad žešći onda se komplet tavan i sve što je na njemu (kukuruz,ječam,žito,tritikal) tretira i nema problema.
Savet: ako imaš neku robu za koju znaš da će ti biti lagerovana duže vreme,pogotovo ječam-njega obožavaju,odmah tretiraj i onda lageruj kako hoćeš i u čega hoćeš.
Btw,procenat dizanja vlage tretiranjem je toliko mali da je to smešno. Ako se dobro sećam 0.1%... Evo ima tu napisano http://www.ekobel.net/index.php?option=com_k2&view=item&id=107:k-obiol-ec25&Itemid=110
 
Sutra ću da selektujem to i nadam se da će selektor izduvati tu gamad napolje pa cu videti da nabavim neki od ta dva preparata.
To mi je sad prioritet a takođe u zadnjih par dana mi se desila prava navala tih buba. Imam ih u kukuruzu koji je u zrnu i čak sam i u ječmu par buba primetio.
Imao sam naviku da pre skladištenja sve preprskam jačom dozom etiola i eto sad prvi put kada to nisam uradio pojavio se žižak. Sad mi ni ne vredi to što imam etiola jer za njega je duga karenca a meni ječam i kukuruz trebaju za ishranu svinja.
Za vlagu sam pitao jer ja to prskam ručnom prskalicom a ona baca dosta tečnosti.
 
Deda ne razumem,šta sa temperaturom?
Nesko,karenca je duga i za ova dva preparata ukoliko se tretira svako zrno. Ako robu tretiraš-pofajtaš samo odozgo onda je karenca i za Aktelik i za Kobiol čini mi se 3dana. Tako da je možda moguće da i Etiol nema dugu karencu ukoliko tretiraš po površini zrna.... Potraži na netu odgovor jer msm da selektovanjem nećeš ništa postići.
 
Mislim da sam uspeo. Ta dva dzaka koja sam poprskao sam polako mesao dok se selektovalo sa ostalim ne prskanim zrnom a i video sam da nema nijedne bube. Moguce je zato sto sam juce od nervoze preprskao sve dzakove sa spoljne strane. Cak sam i kukuruz koji stoji blizu tih dzakova onako od gore samo poprskao. Jecam isto. I cini mi se da nema vise buba. Jutros sam bas razgrtao kukuruz i jecam. Nadam se da sam uspeo. :bravo:
Promenuo sam mesto dzakova i odaljio ih na drugi kraj dvorista i opet preventivno poprskao po dzakovima.
 
Upravo sam poprskao actellicom skladiste kukuruza,a okrunjen kuk. i jecam jacom dozom:8ml/t/1l vode i zagusio najlonom.Sve je bilo na gomili oko 5t.Uz prskanje ledjnom prskalicom sam i lopatao_Ostalo mi jos u dzakove i na dve gomile oko 1.5t jecma i kuk..Nestalo mi sredstvo,pa cu taman one koji se izmigolje i predju na te dve gomile i eventualno u dzakove da ih tu sacekam i dokusurim.Zasad ih u psenici nema,a uskoro cu da predajem i cao.
Jel se neko resio te gamadi redovnim tretiranjem ili je to vecita borba kao sa korovima?
 
Možda neko i jeste ali sumnjam.... Mi nismo. Ali izveštili smo se. Tretiramo skladište,tretiramo robu i nema zime za Eskime!
 
Zajebo sam stvar prilikom tretiranja kukuruza actelikom.Zagusio sam najlonom odozgo,proverio sutra dan i video da su uginuli,ali kontam neka ga jos malo najlon,posto vidim jos pokoji ga ima.I onda po sistemu danas sutra da otrijem ,meni ostao najlon 10 dana.kad pogledam,a ono se kukuruz upalio odozdo,leptirci sa strane koji nisu uginuli povodom odlicnih uslova sredine(toplo),se nastanili i eno kad god izlopatam,a oni samo izlecu odozdo.Neznam da li mogu ponovo da tretiram isti?...Proslo je 20-ak dana.Znam da skladiste ne sme dva puta za godinu,a nisam procitao nigde za zitarice da ne sme.
 
Lepo se ti Ranbo prekrsti, popij jedno dve,tri, priteraj prikolicu natovari i napolje iz avlije. Ja to ne bih davao stoci. Ako ima kakav ribnjak u blizini ponudi njima. Zaj.bo si stvar, to je i tebi jasno. Na kraju krajeva ovo ti je škola za ubuduće. Pozdrav.
 
Pa meni stoka jede njega sve vreme.Cak i krmace doilje i ne primecujem nista cudno.A sto se tice same gamadi koja ga je jako napala,znam da bi najbolje bilo da ga sto pre izbacim iz skladista.Ne odricemi se lako 300 e,onako realno da pricamo.Ja sam danas predo svu psenicu.koja je bila tu.Napadnuta je bila po dzaku sa okolo,ali unutra je bila cista.Plasim se sada za jecam,kojeg imam negde oko 4.5 t u blizini rasut.zasad ga ne diraju,i on je bio tretiran Actelicom,ali ponavljam zasad je cist.Sa strane po drvenim gredama koja sluzi kao ograda sam pofajtao actelikom(napravio barijeru)da bi ih odvracao.Pozvao sam zeta,koji je prihvatio da mi povuce 250kg. zarazenog kukuruza za ishranu njegovih tovljenika i sa mojom potrosnjom,za manje od mesec dana ce proci kroz mlin za svinje.Prasicima necu da dajem.Ja redovno mesam i od ranije minazel plus,a sada dodajem i malo vise.Jedan zastitar mi je rekao da celu povrsinu posipam zeolitom,a ja sam minazelom to uradio.Kaze da ce malo da pokupi vlagu,a i malo rastera lepritice.To,da mi je skola za ubuduce je jedini benefit u celoj prici.Gde mi je bila pamet,kada sam ga dobro navlazio Actelicom,zagusio i naravno da se morao potpaliti na duze vreme pod tim uslovima.Nego samo se trci,juri i ne stize pamet svuda.
 
Pa jednog sam vec pitao i rece da ne sme.Moze da usvoji aktivnu materiju.Posavetovacu se sa jos kojim.

- - - - - - - - - -

Danas proverio gomilu i usled pada temperature i nivoa veci broj je uginuo,a preostali su neaktivni-crkavaju.
 
Tretirao bih drvenu burad sa aktelikom(spolja i iznutra), sta mislite , posle koliko vremena bih mogao da u njih sipam kukuruz u zrnu za potrebe stoke i da ga odmah koristim?

U uputstvu pise uopsteno da mu je karenca 2-3 dana, meni to izgleda nekako malo, a inace ovu situaciju nisu opisali:sta:
 
Na preparatu K-obiol stoji da prilikom tretiranja skladista protiv letecih insekata(u mom slucaju leptirica) dodati na 1000 m3 uz dozu od 25 ml(bitno manju dozu preparata) i 250ml nafte ili kerozina. Da li je neko to u praksi primenjivo?
......................................
Sad videh da za takav vid tretiranje se koristi tehnologija termalnog zamagljivanja, zasta ja nisam ni opremljen niti obucen.
 
Poslednja izmena:
Trebalo bi ove nedelje da berem kukuruz. Hteo sam da oprskam čardak (prazan je) da se unište eventualno zaostale leptirice i žižak jer je ispod čardaka sve do skoro bilo par džakova sa kukuruzom u zrnu, i po kojima sam primetio žižak. Pogledao sam šta imam da mi je ostalo od prethopdnih godina od insekticida, i vidim da imam neki Webetin. U poljoapoteci su mi rekli da slobodno sa tim oprskam čardak, al' bolje da proverim i na forumu.


Dakle, da li neko zna da li Webetin može da se iskoristi za gore navedenu namenu (i u kojoj dozi - npr za 5l vode)?
 
Nazad
Vrh