Leptir admiral i štete koje pravi u soji

Znaci sta? Ne treba suzbijati palamidu nego je pustiti da raste i onda nam larve nece napadati soju :osmeh:


Danas sam obilazio onu veliku parcelu gde sam krajem maja dok sam presejavao soju prvi put video leptire ali za sada nisam nasao ni jednu larvu
 
Palamida... google mi izbacuje neke ribe ;)

Tako je palamidu napadaju larve i zderu ju ko nezdrave... i stari je dao prijedlog da ostavimo nek pojedu sve korove, pa cemo onda prskati ;) al ja se s time ne slazem, nek nema gusjenica, a soja ce nadjacati korove, posto korovi vec polako venu...
 
malo pre sam stigao sa prskanja ne protiv leptira nego protiv korova a leptiri samo izlecu ko ludi kako prodje prskalica sreca sto imam kabinu inace bi me valjda srusili sa traktora al gledao sam na par parcela ali jos do sad nisam nasao ni jednu larvu cak ni ona jaja ispod lista :ppozdrav:
 
mladen je napisao(la):
ajel od gusjenice nastane leptir :sta:

Da od gusenica nastaje leptir ! Leptiri su doselili čak iz Afrike , tu kod nas ( u Evropi) će da izlegne dve-tri puta u toku godine i zadnja tura će da se vrati u Afriku. Prva izlegne u aprilu koji se hrani na korovima ( jer nema još soje )druga tura izlegne u junu-julu na soji a trća ( ako im klima odgovara ) u septembru opet na korovima ( jer se soja već pri kraju vegetaciji ). Najbolje im odgovara vlažno i toplo vreme. Larve treba suzbiti dok su mali ( u fazi L1 i L2). Larva raste 2 do 3 nedelje i posle se stvori lutka pa leptir. Svuda piše da je 2-3 larve na m2 je kritično i treba da se prska ( Zamislite kod mene je bilo od 25-30 larvi na m2).
_________________________________________________Post je spojen: [time]Sun Jun 7 22:30:27 2009[/time]_________________________________________________
ervin je napisao(la):
malo pre sam stigao sa prskanja ne protiv leptira nego protiv korova a leptiri samo izlecu ko ludi kako prodje prskalica sreca sto imam kabinu inace bi me valjda srusili sa traktora al gledao sam na par parcela ali jos do sad nisam nasao ni jednu larvu cak ni ona jaja ispod lista :ppozdrav:

Ljudi budite pažljivi ovo nije za zezanje :bravo: Jaje se nalazi na čelu lista i to samo jedno ili dve jaje na jednom listu. Jaje je veličine pola mm
 
ja sam primjetio neke zelene skakavce kad sam prsko soju dal oni prave kaku stetu :sta:.
 
Cirsium Arvense Tj narodski Palamida, Booca, a negde kazu u slengu sa madjarskog "Acat"
Samo sto se Xantium strumarium tj čičak isto zove narodski Boca pa se lako brka...
 
@sandor dali si se raspitivao o nekom insekticidu koji deluje na duzi period jer verovatno te larve neci iznici odjednom nego svaki dan nekoliko to te pitam jer ja sam cuo da postoji samo jos neznam gde se moze nabaviti i pod kojim je imenom insekticid :cao:
 
2n9iyj8.jpg


Ovo je kod jednog coveka na parceli od 40 KJ. Cudo su mu napravili, ima 10-15 kom. na jednom listu.
 
Ovo je soja od mog druga. Čudo su mu napravili,pre 4 dana mi se smejao kad sam mu pričao o ovome :

149pf2g.jpg


biulua.jpg


A ovo je moja soja koju sam prskao pre 4 dana, leptiri još polažu jaja ( uspeo sam da slikam i jaje ). Sigurno ću morati još da prskam ali kada i dokle ? :udri: :udri: :udri: :udri:

ayohon.jpg


xd5e8z.jpg


ove je ta tretirana soja:

312ydub.jpg
 
u yebem ti!
jesam poč'o temu, al' ni sanj'o nisam da mož' da bude tako gadno...
 
@ tarana mnogo sam ti zahvalan što si nam skrenuo pažnju na ovo čudo :bravo: spasio si mi soju ( zasad , jer ću morati još da prskam)
_________________________________________________Post je spojen: [time]1244549524[/time]_________________________________________________
tarana je napisao(la):
u yebem ti!
jesam poč'o temu, al' ni sanj'o nisam da mož' da bude tako gadno...

OVO JE TEK POČETAK
 
Jučer obišao dvije soje u Vinkovačkom ataru i na jednoj sam našao po jedno jaje na listu na oko 1 m2, a na drugoj ništa. Danas sam bio na terenu oko Požege i Kutjeva i u pregledu jedne soje nisam ništa vidio.
 
cicimoric je napisao(la):
Mislis da se poprska jednom i da budes miran? ........hmmmm bilo bi dobro da ima takav insekticid
Pre tri godine na soji su mi se pojavile gusenice sojinog šarenjaka koje su isto tako jele listove, tada sam prskao galenikinim cimogalom koji deluje kontaktno i digestivno, sto znaci da uginu gusenice na koje padne i ostaje na listovima soje pa kad se sledece pojave i pocnu da jedu :zli:
 
Kod mene u selu je tretirano 50 % parcele. A sutra i peksutra će da tretiraju svi. Danas sam primetio nešto interesantno nema ni 5 % leptira (što je bilo juče i prekjuče) Neki pričaju da su videli rojeve kako se sele na sever ( ja to nisam video , ali onda gde su ? :sta: )
 
Nazad
Vrh