Leptir admiral i štete koje pravi u soji

b92miki

Član
Učlanjen(a)
26 Feb 2009
Poruka
139
Lokacija
sabac
Juce sam prskao soju Galantom imas li to kakve sanse da uspori razvoj larvi leptira?
 

dukej

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
14 Avg 2007
Poruka
6.741
Lokacija
Srbobran
Ma od njega samo dobiju apetit! :haha:

(Šalim se, nemam pojma, ali ne verujem.)

Danas sam završio paranje soje i kad sediš na paraču ima šta i da se lepo vidi. Sutra bi trebalo stručnjak da mi kaže da li je za prskanje ali sad posle ove kiše ne znam kako će mo otići do njive.

A da li kiša možda smeta tom leptiru i gusenicama?
 

leka

Član
Učlanjen(a)
25 Mar 2009
Poruka
1.827
Lokacija
Tovarisevo
g][/img]
stigle i kod mene,cim se malo prosusi prskam :sta: :zli:
_________________________________________________Post je spojen: [time]1244823642[/time]_________________________________________________
evo i jos koja slika:
nije se sa tim zezati :sta: :nono: :zli:
 

šandor

Zaslužan član
Učlanjen(a)
30 Avg 2008
Poruka
3.434
Lokacija
Debeljača
leka je napisao(la):
Sandore,cime si ti prskao gusenice u soji pojavile su se i kod mene-nema ih puno 5-6 na metar kvadratni,sitne male crne postavio sam i slke na postu (leptir admiral)?Unapred hvala :ppozdrav:
Ja sam imao na svaku parcelu negde više ( 30 na m2 ) , negde manje ( 4 na m2 ) . Ovi kažu da ako ima 2 - 3 komada na m2 treba da se prska. Treba izvršiti prskanje dok su gusenice manji 0,5 - 1 cm jer kasnije će da napravi gnezdo od lista i biće teže suzbiti. Kod mene skoro svi su isprskali. Ja sam prvo prskao sa FENITRITION-om pre tačno nedelju dana gusenice su bile od 2 - 5 mm bio sam danas da obilazim i nisu ispilile druge gusenice ( da napomenem da su leptiri bili prisutni svaki dan i stavljali su jaje na list soje) . FENITRITION košta 1320 din / l doza je 1,5 l na ha. Posle su bili iz viktoria groupa i sojaproteina i doneli su neki jeftin insekticid zove se SUCIP to košta 1300 din / l a doza je 0,2 l na hektar :sta: prskao sam i sa tim juče pa će da vidimo razliku. I sad imam NURELL D to ću da isprskam sutra. Treba ovo da ispitamo koji insekticid je najbolji da bi bili spremni ako se ponovo pojave naredne godine.
FENITRITION 2000 DIN ZA HA
SUCIP 260 DIN ZA HA
:sta: :sta: :sta: :sta:
Razlika za sad nema jer su uginuli i od jednog i od drugog ali će da vidimo razliku kasnije ( ako ima :sta: )
_________________________________________________Post je spojen: [time]1244839436[/time]_________________________________________________
 

cicimoric

Član
Učlanjen(a)
6 Sep 2008
Poruka
4.471
Lokacija
Jermenovci ( opstina Plandiste / juzni banat )
i ja sam uzeo jednu kutiju Nurelle D, ali za sada treba da radim samo jednu fleku koja je velika 4-6 KJ

Na nekim parcelama imam gusenice ali jako malo. Nadjem nekoliko komada, pa prodjem 20-30 m i onda opet ima par komada. Videcemo kako ce se razviti situacija.
 

leka

Član
Učlanjen(a)
25 Mar 2009
Poruka
1.827
Lokacija
Tovarisevo
Bio sam danas kod zastitara-evo sta mi je dao:
360 din bocica a jedna ipo ide na hektar,sada ne mogu prskati mokro je padala neka kisa,ali nadam se da cu predvece :sta:
 

šandor

Zaslužan član
Učlanjen(a)
30 Avg 2008
Poruka
3.434
Lokacija
Debeljača
Sad sam obilazio onu parcelu gde je bilo mnogo gusenica pre 12 dana. Sad su se pojavile druge skoro u istom broju :udri: :udri: :udri: moraću ponovo da prskam :udri: :udri: Sreća u nesreći da više nema leptira
 

Matic

Super Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
23 Apr 2009
Poruka
30.821
Lokacija
Sremski Mihaljevci
Nema ni kod mene hvala bogu.Da li je moguće da ih nema zbog toga što u atarima gde je moja soja nema ni jedne sem moje?
 

šandor

Zaslužan član
Učlanjen(a)
30 Avg 2008
Poruka
3.434
Lokacija
Debeljača
Obilazio sam drugu parcelu i tamo ima opet puno gusenica :udri: :udri: :udri: na jednu trolisku sam izbrojao 49 novih gusenica :udri: :udri: :udri:
 

bubiša

Član
Učlanjen(a)
11 Sep 2007
Poruka
420
Lokacija
Srbobran
Treba obilaziti njive i uzduž i popreko jer čas-posla može da napravi šptetu.Joče smo drugar i ja oprskali 60-tak jutara soje.Nisu sve njive jednako napadnute ali u svakoj ima gusenica.Evo par slika sa njive koja je najviše napadnuta: 

sanbo4

Član
Učlanjen(a)
3 Mar 2009
Poruka
147
Lokacija
Srbobran
U utorak sam prskao jednu parcelu koja mi je izgledala najugrozenija. Danas sam prolazio tamo, pa sam navratio da vidim kako izgleda. Nisam nasao ni jednu zivu gusenicu. Zainatio sam se pa sam setao po njivi napred - nazad, ali ni jedne. Nalazio sam mrtve u svojim gnezdima. Pogledao sam susednu parcelu, gde je usev dosta mladji i tamo se u smotanom listu mogu naci zivi primerci i to dosta krupni. Komsija nije prskao. a ja sam koristio Fobos. Kod mene sam samo nalazio neke bele duguljaste tvorevine, duzine oko 3 - 4 mm. Pretpostavljam da su to jajasca, ili vec larvice. Prilikom prskanja, nije ih bilo. Nakon prskanja , primetno je da se soja intenzivno regenerise.
 

john

Član
Učlanjen(a)
4 Feb 2011
Poruka
957
Lokacija
Bačko Dobro Polje
Upravo sam saznao da su se kod mene pojavile gusenice i idem sutra da ih prskam vaš predlog u koje doba dana je najbolje prskati da li po vrućini ili čekati da zahladi predveče?
 
Vrh