Lepote Srbije - u slici i reči!

ztyw45.jpg

Moj "pitomi" rodni kraj

Jedno tajno mjesto , nije tako blizu ali ponekad se ode malo kampovati i kupiti energiju . Ispod je pećina u koju se može sa malo hrabrosti ući i to kakva al na sreću nije komercijalizovana . ( Nije baš Srbija al imamo "specijalne veze " :cvetic:

Poslednja izmena od urednika:
Jebo ti svoj surduk Momo to nije za nas iz ravnice ne volim visine ni na slici,to su za mene ko i za balaševića orkanski visovi

Baš zato je zanimljivo , i ja sam rodjen i živim u ravnici , ko djeca sankali smo se jedino niz trap od krompira , ovo je mamin kraj i tolko je divlje i neobično a najbolje što nema mnogo naroda .

Једном кренуо Лала на експедицију с планинарима у освајање неког планинског врха.Испели се на врх дотичне планинчине и сви почели одушевљено да показују и хвале поглед с висине на лепоте долине.Гледа све њих Лала па запита:Јелте,кад је оно доле тако лепо зашто смо се ми пењали чак овамо?

Ma za mene je planina Bog i batina !Kakvo more,kakvi bakrači :bravo:

Jedino je šteta što je u našoj lepoj Srbiji jako malo čistih reka...

Vrlo su retke,i jedini uslov da budu čiste je da nema ljudskog života blizu njih....

Gornji tok Rasine,Jošanica,Uvac,Golijska Moravica gornji tok,Rzav,Studenica...

1970-ih se iz Ibra u Kraljevu mogla piti voda iz reke aman koliko je čisto bilo......

E,bravo poštovani kolega.Ponekad me je stvarno i previše sramota koliko smo aljkav narod.

Delom smo i sami krivi za to našom nekulturom,a delom je kriva i država,koja ni osnovne ekološke potrebe ( u vidu kanti za smeće u svakom naseljenom mestu,nepodržavanje reciklaže i veoma slaba edukacija) ne može da postavi.U gradovima i iz fabrika sve iz kanalizacija ide direkt u reku bez ikakvog prečišćavanja.

Crnogorci imaju čistije reke,ali je to pre svega što teku ambisom pa i da oćeš ne možeš da bacis bilo šta u njih.

Sa druge strane,Hrvatska ima jedno sto puta bolju ekološku svest od nas.

Slovenija.....ma da ne pričam,drugi univerzum !!!!!

Posebno su mi tužne slike reke Lim,koja teče kroz Đađov kraj.One deponije pored reka,sa gomilom plastičnih flaša...SRAMOTA BRE !

isto tako i Ibar.Nadođe pritoka Raška i pokupi tone plastičnih flaša sa novopazarske deponije...

Mislim,u Africi i arabijskim zemljama dali bi zlato i naftu i sve za vodu,a mi tako...e pa i treba da nam se obije o glavu jedan dan.

Прошпартао сам Србију уздуж и попреко и нагледао таквих "лепота" од баченог ђубрета од пластичних и стаклених флаша и тегли до ислужених шпорета, фрижидера и замрзивача,бачене одеће и обуће индустријског отпада и кланичног отпада.Последњи бисер је бачени кауч десетак метара од ограде аутопута код Ражња,идући ка Београду с десне стране.
Последња постављена фотографија:Кад се прође кроз пролаз и дође иза дрвета с десне стране и погледа у долину видеће се петнаестак пластичних флаша и пар бачених конзерви.У овим годинама ми се алпинизам не упражњава,да сам млађи сишао бих на конопцима да то покупим и набијем на нос неком.
Природа или оно што тиме називамо је у Србији само мислена именица и велика је срамота.

Slično je i u Bosni . Zaključio sam da je na ovim prostorima priroda prelijepa svagdje gdje nema kuća i naselja usput , ako se gleda iz auta . Samo ako ljudi nisu upropastili pejzaž smećem, nakaradnim i neskladnim kućama , neurednim dvorištima , priroda je prelijepa kud god kreneš . Bog nam dao a narod upropastio.

Sigurno je da kojekakvoga otpada ima svuda ali ovo je tema da pokazemo lepote nase zemlje a za ruzne stvari mozemo nastaviti u ovoj temi i tamo pokazati svo "ruglo" koje "mi" ostavljamo za sobom, a mozemo i predloziti nacin kako da se sve to dovede u red: http://poljoinfo.com/showthread.php?6001-Zaštita-voda-i-ekologija
Ili da otvaramo novu temu i tamo nastavimo pisanje o zagadjivanju nasih prirodnih lepota.

Без извињења,нисам могао да отрпим а да не кажем нешто.Да сам написао онако како заиста мислим вероватно бисте ме избацили из друштва.Никако ми не иде у главу толика тупавост и простаклук живља широм Србије а у причи се као поносимо здрављем крајева у којима живимо.Питање је колико има релативно здравих средина у држави и околним државама.Пијаћа вода је посебна тема.
УФ,само себи дижем притисак.

Nazad
Vrh