Kupus -- opšta tema

evo mog ogulinac sorta dvaput tuca i ovo rezultat u dragi je dobar a pomogla je i susa

Jel mogu da se nadam da ce ovo da stigne bar do prvog novembra?Kompas je hibrid,80 dana vegetacija.Imam ga dosta pa sam malo skeptik.
d102d813d920c1a8658c60306b282310.jpg
21be87165b70600797ad600b633bade2.jpg

Poslato sa HUAWEI VNS-L21 uz pomoć Tapatoka

Stići će on ako mu budeš dao vode i hrane.
Ako imaš zaljevanje baci po njemu kan-a i dobro zalij, ako nemaš vodu čekaj pred samu kišu i baci mu kana jer kan bi mu mogao potaknuti rast i razvoj.
Neznam jel sijan u recimo ječam isl. pa da ga pati herbicid kojim je ranije tretirana kultura.

- - - - - - - - - -

577@
Da nije dobar za ovu fazu biće nešto.
I ti bi ga trebao pošakati kan-om al da da dođe kiša ili da ga zaliješ jer kan će mu brzo dati energiju,možeš koji tretman i folijarno kristalonima.
Poslije tuče je trebalo ići bakrom kako bi se oporavio,sada ga štiti protiv insekata da nebi imao štetu i s te strane.

2014 poslije poplava nas je spicio i led 23. 08. od kupusa koji je bio sklopio redove ostalo samo malo srca i korijen. Bacio rucno uz redove KAN, 30kg po dulumu i zalio, nevjerovatno se regenerisao, i stigao za prodaju. Jeste da nije bio tezak, ali ko te pita kada je te godine bio skup, a kod nas ionako ne ide nista na kilogram, nego na vrecu.
Ha, 2000 postova laprdanja :haha:.

Hibrid bravo razmak 50-50.
Nekad sam radio 70-50 al sam imao dosta krupan kupus pa sam promjenio sklop.

Ako imaš zaljevanje baci po njemu kan-a i dobro zalij, ako nemaš vodu čekaj pred samu kišu i baci mu kana jer kan bi mu mogao potaknuti rast i razvoj.
Neznam jel sijan u recimo ječam isl. pa da ga pati herbicid kojim je ranije tretirana kultura.

- - - - - - - - - -

577@
I ti bi ga trebao pošakati kan-om al da da dođe kiša ili da ga zaliješ jer kan će mu brzo dati energiju,možeš koji tretman i folijarno kristalonima.
Poslije tuče je trebalo ići bakrom kako bi se oporavio,sada ga štiti protiv insekata da nebi imao štetu i s te strane.
Sejan je na jecam.Vrv ga je zeznula hemija.

Poslato sa HUAWEI VNS-L21 uz pomoć Tapatoka

Da druga kultura i tu su problemi a i dosta se zemlja crpi,treba puno jacu gnojidbu.
Ja kupus vise nikada ne radim recimo iza jecma i sl. i otada imam vrhunsku proizvodnju.
Nema trave zemlja max. pripremita samo voda i zastita.
Zato svake godine ostavim povrsinu za kupus i svake god. ga presadivam u novu zemlju a posto radim vise kultura nemoram forsirati.

- - - - - - - - - -

577@

Isao sam nekim megafolom kise sad ima.
palo jucer 60 mm .
zastitu zadju obavili i taj megafol za biljke pod stresom pa cemo vidit

Ovo vrijeme pogoduje kupusnjacama tako da bi trebao da bukne ,jer na onim vrucinama nije se mogao ni razvijati.
Ima jos vremena jer neki kisele dosta kasno tako da netreba panicariti,jer ove godine bit ce nesto manja i ponuda.

Bome danas se nikad nezna evo moga je tuča 2 minute još malo popravila kad nejde nejde.

Signum bi trebao stopirati bolest a sto je zahvatilo na to netreba puno racunati,bitno da je zastita odradena nebi smjeo propasti.
577@
Znaci bilo je leda,kod mene samo obilna kisa s vjetrom.
Vise mi kupusu vode i ne treba jer danas je dobio 20l.
Kod mene je zdrav za sada jedino ako ga ne udari led pa da osteti glavicu i list onda bi moglo biti svega.
Godina je stvarno losa od suse pa do poplava tesko je biti pametan u ovim surovim uvjetima.

Da kod nas poplave srecom od mene 5 km vojska stigla .
Jos dva dana oborina pa nesto sunca mozda se onda smota sto kupusa potraznja velika a njega nema i cijena super.

Usled cega se kod mene kupus jednim delom (blizu cevi za navodnjavanje) 4-5 reda nesto zaostao u razvoju a sad primecujem i nesto vise suhih liski onih pri zemlji,ocigledno da je neka bolest u pitanju e sad koja, ko bih ga znao.Do pre nekih mesec dana nije se uopste primecivala razlika, cela njiva je bila jednaka sto se tice kvaliteta

Nazad
Vrh