Kupus -- opšta tema

Kod nas 1.3 km vrecica a kad se setim prosle godine dostizalo i 7 km zato su ove godine navalili sadit i po 5h,i sad tesko bilo predvidet scenario za ovu godinu,nije bogami

Nazalost bio si u pravu u predvidjanju..ove godine ocajno.

- - - - - - - - - -

:haha::osmeh:

Ne znam ne smem da pitam kako ide na veliko. Gledajuci samo oko mene koliko ljudi se opremilo za povrce i sa kakvim ambicijama rade, nisam optimista sta ce biti u buducnosti sa cenama. Uvek ce se moci prodati mala kolicina u selu, ali na neke vece kolicine mislim da cene svega su lose i ne vidim nacin da ce biti bolje. Nekoliko njih znam koji ce raditi krompir i luk i da je cena 2din/kg jer su se opremili mehanizacijom i nece da se okanu makar popucali po svim savovima.

NIsu problem ti ljudi problem je drzava i njena organizovanost i uspesnost da izveze robu i spreci uvoz.

Uvoz-izvoz regulise trziste cenom. Mozemo sada razmatrati subvencije i sve tako redom, ali cena je No1.

:haha::osmeh:

Ne znam ne smem da pitam kako ide na veliko. Gledajuci samo oko mene koliko ljudi se opremilo za povrce i sa kakvim ambicijama rade, nisam optimista sta ce biti u buducnosti sa cenama. Uvek ce se moci prodati mala kolicina u selu, ali na neke vece kolicine mislim da cene svega su lose i ne vidim nacin da ce biti bolje. Nekoliko njih znam koji ce raditi krompir i luk i da je cena 2din/kg jer su se opremili mehanizacijom i nece da se okanu makar popucali po svim savovima.
taj sto nece da se okane a puca,ima zaledjinu sumnjivog porekla,nista drugo.

Uvoz-izvoz regulise trziste cenom. Mozemo sada razmatrati subvencije i sve tako redom, ali cena je No1.

Јеси био кад у Швајцарској,Аустрији?прво то па онда можемо наставити дискусију о регулисању тржишта цијеном.

Jesam, to je drugaciji pristup i uredjenje drzave. Boranija drzave su sve iste, bila Bugarska, Rumunija ili Srbija. Mi sa njima se takmicimo na trzistu, za Austriju mozemo da izvezemo samo sto oni dozvole. A primetices da sam napisao subvencije da mozemo razmatrati.

Upravo tako,a boranija drzave mogu itekako da sprece uvoz samo nema volje za tim(citaj korupcija i uvozni lobi.)Kako se moze spreciti izvoz suncokreta i repe kad treba..Jednostavno kad nema nijedan drugi mehanizam onda su fitosanitarne inspekcije zaduzene da vracaju robu sa granice,da gledaju svaki detalj i najsitniji i sl..Ali za tim nema volje..Subvencije po meni su zamazivanje ociju i to prilicno bedno..Formiraj trziste i mrezu proizvoda da se proizvod realno plati,subvencija mi ne treba.

Zna li neko posto ide kupus na veliko u Despotovu?

Послато са U8815 користећи Тапаток 2

Kraj danas.....
do sledeće godine bože daj zdravlja da ponovo sadimo i beremo...
Ostalim proizvodjačima kupusa želim sve najbolje i da što pre prodaju robu i podvuku crtu.

Na manje kolicine racunica je uvek pozitivna :ppozdrav: Na vagone i vagone drhtis do samog kraja:osmeh:

Na pola do drugog vagona :haha:

Sreca pa zivim u kolonistickom selu.
Mi kolonisti i 100 kg u kaci pa nek traje zima do maja:haha:
Da znas kad sve saberem ne bi im bio u kozi ipak je kupus rodna kultura i ima kila ihaha..
Bio neki cigic danas u dvoristu ej brate imas kupusa na 2-3 tone.
Odgovor je bio kratak nemam brate moj ni kile vise jedino ako oces da ti prodam ovaj sto sam sebi ostavio.

Ljudi, imam jedno pitanje. Njiva na kojoj se ove godine nalazio kupus je tretirana Stompom Aqua krajem juna pre rasadjivanja. Da li ce Stomp praviti problem narednom usevu (kukuruzu)? U uputstvu pise da se naredne godine ne sme sejati nista osim secerne repe i mrkve. Ima li neko slicnog uskustva?

Послато са LG-H440n уз помоћ Тапатока

Sta mislite o kupusu ove godine?Koje hibride-sorte sejete,smanjujete ili povecavate povrsinu?

Послато са m2 note уз помоћ Тапатока

Ne mislim o tome ni jednog trena mi to nije palo na pamet.Jedino što neću povećavati površinu....

eeee419f40cc157c2d32965c768abe24.jpg

Sent from my Redmi 3S using Tapatalk

Nazad
Vrh