Kupina, sezona 2016

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pokušaj,neznan nikog da je ima. Samo pokušaj da obezbediš kap po kap i mrežu za zasenu
 
U Knjaževcu čovek posadio 90 ara loh nesa i torn frija i od toga mu prošle zime izmrzlo 90%,a čačanka ništa. Za moj kraj je čačanka neprevaziđena jer niko ne kupuje kupinu da bi je prodavao u supermarketima EU
izmrzao mu je zato sto ga nije skratio na prvu zicu,predpostavljam da se sve to desilo u prvoj godini sadnje
 
U Leskovcu je istaknuta cena, 40 din cacanka :( sramota!

- - - - - - - - - -

Moja greska, tek sad vidim obavestenje.
 
Kod mene danas moze se nazvati "elementarna nepogoda" :)

Sunce je toliko bilo jako da je sa jedne strane kupinu spalilo. Znaci ne samo ozegotine, nego joj je palilo i sam list, dok je druga strana pretekla.
Zasenu nemam, ali ovakav dan je bio cudo, ne pomaze voda nista.
 
I kod nas se desilo isto. Mada list se drzi. Ali ozegotina bas ima sa jedne strane. A za par dana najavljuju drastican pad temperature. Ove dane treba preziveti.
 
Ja još nisam čuo za preparate koji sprečavaju ožegotine. Ima preparata koji pomažu oporavku kupina i voća od stresnih situacija, na bazi aminokiselina. Vodi računa čime prskaš, berba je u toku. Najbolji način za sprečavanje ožegotina je mreža protiv sunca, imate kod mene na profilu u albumima kako izgleda u mom zasadu. Ali to je skupa investicija i velika muka da se postavi i ukloni, ali isplati se na duže staze. Cena kvadrata mreže je oko 22 din. dužine su 50m, a ima ih različitih širina od 3 d0 9,5m. Ako u naredna dva do tri dana budu padale kiše kako najavljuju može doći do pojave buđi, pa smo obrali bostan, još jedan razlog za nisku cenu. U suštini treba očistiti kupinu koja ima ožegotine pre kiše.
 
Evo sta je sunce napravilo juce

Ovo je gde ga je direktno grejalo
x1yidz.jpg


A ovo je isto to, odozdo plod
2m51fzp.jpg


Ko ima uslova i povrsinu, mislim da zasena je prava stvar.

Inace na ovoj suncanijoj strani srecom je preteklo nesto, ali je mnogo spaljeno. Manji plodovi su potpuno sasuseni, i list nagoreo.

Druga strana reda je opstala bez problema
 
Poslednja izmena:
Imam pitanje za iskusnije proizvođače kupina. Da li je plod kupine manji kod jednogodišnje kupine? Imam posađenih nekoliko sadnica od izdanaka koje su posađene/presađene prošle godine i one su rodile male plodove oko 2-3cm a na ostalim višegodišnjim su plodovi dosta veći.
Logički bi bilo da je manji plod jer je i manja biljka, ima manji koren i manje izraslo 'stablo'.
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh