Kukuruzna silaža

Mi smo ove godine kipovali prikolice na 2-3-4 gomile(ima kad se izruci i na jednu) i rasporedjivali silazu sa njih utovarivacem na koji je zakacen obican komad drvene grede. Posto nemamo trenceve ili jame morali smo samo po krajevima da popravimo rucno posle utovarivaca ds bi gomile bile dobro formirane. Ferga sa tegom pozadi bez problema ide i ne ukopava se, plus jos bolje posle gazi opterecen i pozadi i napred.

454d26ccafb62b29521ac67c61d9bc96.jpg
fe3c3e75850be563cebc76c262b51455.jpg


Evo kako izgleda kad se lepo rasporedi GREDOM. :D
27c8bd6a8e3450b42571c50054dad35b.jpg
f196fcec39237e1c181197d3a9062069.jpg
856a468fa9a500b994bd1529eaeb18a0.jpg

Sve u svemu, ledja daleko manje bole. Za dogodine je u planu da napravim ozbiljniju dasku sa kacenjem u tri tacke kako bih mogao da joj podesavam nagib.

Evo i od mene jedan video iz njive.
Послато са SM-J730F помоћу Тапатока
 
Poslednja izmena:
Odozdo je zemlja. Nista ne fali a i najlonsmeta zimi kad se uzima.
Mala je ekipa i secemo jednorednim pa nam je pri kraju kukuruz bas bio suv, moralo je da se kvasi da bismo ugazili kako treba.

Послато са SM-J730F помоћу Тапатока
 
@petarkrsmanovic zasto sa gredom, a ne kasikom na utovarivacu? Sa kasikom gurnes malo napred, oboris je povuces nazad dva ti puta i razgrnuo si gomilu... Bar ja tako radim. Inace utovarivac je spas za te stvari, kad se razgrce vilama trojica ima da se ubiju od posla, ovako razgrces i gazis odmah.
 
Sire hvata greda, manji otpor ima, preglednije mi je, laganija je napred od kasike zbog proklizavanja. Kipujemo na gomili, a ne ispred nje, tako da nam ne treba naguravanje cele kolicine silaze iz prikolice na gomilu.

Послато са SM-J730F помоћу Тапатока
 
po meni je ubedljivo najbolje sa vilama za stajnjak razgrtati
Pitao bih te da li bi ti bile ubedljivo najbolje vile za stajnjak da si jedan od dvojice koji jutro-vece namiruju 40 goveda u vrlo primitivnim stalama, a u silazi vam pomaze jedan sedamdesetogodisnjak, da spremite 50 prikolica.

Послато са SM-J730F помоћу Тапатока
 
Petre,jel veruješ da sam jedne godine silažu radio samo sa ocem...on na njivi silira,u zmajevke,ja u transportu,u kipovanju,u širenju i u gaženju,i u pokrivanju...da bude veći paradoks tada mi ispala najlepša silaža...tada sam se uzdao u pomoć pogrešnih ljudi, tad i nikad više...
Posle toga sam radio sa mojom,bratovom i drugarovom djubretarom,znači tri prikolice i zmajevke stajale za nedaj bože,i to mi se najbolje pokazalo,jednu prikolicu polako istovaram u levi deo jame,drugu u desni,i ne treba niko da širi nikakve gomile,sve se djubretarom lepo rasporedi...jedino što treba bar petoro ljudi u traktore i jedan da peče roštilj...mehanizacije bogu hvala smo imali i više nego što nam treba,više nego piva :)
 
Radio sam i ja sa ocem skupa, stari gazi a ja zakacim prikolicu za silokombajn i udri, sreca pa mi je vecina zemljista blizu, ali ipak je rizik opterecivati traktor da sjece i vuce prikolicu dva dana po brdovitom terenu za sobom. Sad idem kod komsija vuci i dolaze i oni meni, vise dana izgubim u siliranju ali bar u slucaju nekog kvara ima ko zavrsiti posao.
 
Pitao bih te da li bi ti bile ubedljivo najbolje vile za stajnjak da si jedan od dvojice koji jutro-vece namiruju 40 goveda u vrlo primitivnim stalama, a u silazi vam pomaze jedan sedamdesetogodisnjak, da spremite 50 prikolica.

Послато са SM-J730F помоћу Тапатока
a ma vile za utovarivac, ne pricam o rucnim a razgrtao sam rucnim i zmajevke kad nema nikog da pomogne
 
Za mene 4 coveka najbolje odradjuju posao. Jedan silira, drugi dovlaci(ako je njiva dalje po dve, ako je blize po jednu), treci razgrce i cetvrti mu pomaze pri otvaranju i zatvaranju stranica... Ostali su tu da se samo spotacinjes o njih.
 
Evo i koja od mene. Kukuruz šaren, čekali da ovaj zeleni uzri. Zeleni sejan sredinom jula, a donji ubila voda za vreme onih kiša. Parcela pored reke.
72f69cbcca472e57d6ed335f89cc2204.jpg


Послато са SM-J510FN помоћу Тапатока
867e27025d93282fe32a6a55e1ea5927.jpg
 
Poslednja izmena:
Mrzelo me da kucam pa sam iskopirao. Podizite taj kombajn malo kada radite,ovo je provereno i naucno a i u praksi. Ovde su ga malo preterali 45,ali 30-40 cm je idealno.

VISINA KOŠENJA:
Zašto na 45, a ne na 15 cm od zemlje?

Manji je prinos SM po ha

Manja je količina celuloze i lignina

Veća količina namuženog mleka po t silaže

Ista količina namuženog mleka po ha zemljišta

Manja zaprljanost silaže zemljom

Optimalizuje se odnos količine i kvaliteta silaže
 
Mi se otprilike pridržavamo tih 30cm. Ovde je bio problem što je voda u donjem delu njive dosta kukuruza bukvalno oborila skroz na zemlju, pa se posle kao nešto pridigao, ali je do zemlje stabljika skroz kriva, došla kao srp pa se onda gore ispravio. Pa ako sečemo višlje onda se cela stabljika provuče ispod ili ona krivina prođe tačno sa spoljne strane kljova.

Послато са SM-J510FN помоћу Тапатока
 
Nazad
Vrh