Rabadzija
Član
MOMOSARIC je napisao(la):Kako ju uopšte poznati , čini mi se da u mom dijelu BIH nije bilo ali vjerovatno dolazi.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
MOMOSARIC je napisao(la):Kako ju uopšte poznati , čini mi se da u mom dijelu BIH nije bilo ali vjerovatno dolazi.
Ista stvar je i kod mene i post nema napada zlatice , prinos se ne razlikuje msm sve zavisi do godine , ali sto se tice monokulture nema razlike u prinosu naravno pri istoj agrotehnici ...miroslav k je napisao(la):obicno kukuruz sejem max 2 puta u monokulturi
E to sam hteo da kazem , a uci se i u praksi mislim ko ume da nuci....Vlada - Omoljica je napisao(la):Nikad neces imati ralike kada sejes u monokulturi godinu ili dve, u stvari razlike su ne znatne! Ali ako nastavis vise godina prinos ce poceti polako da pada, to je normalno, to se uci na fakultetu...
U pravu si za strnjiste, ja nisam razbacivao slamu nego presovao slamu i nosio kuci, tretirao totalom i u jesen zaorao duboko. Na strnjistima sam imao jak napad diabrotike a na suncokretistu nista? NJiva jedna preko puta druge, isti kvalitet zemlje, isto seme cak negde nije bio kukuruz dve godine a bilo je vecih ostecenja nego na suncokretistu, a hoce nekad i kad je predusev soja da se pojavi diabrotikaigordulic je napisao(la):Mi sejemo kukuruz po nekad i tri godine za redom,slamu skupljamo uvek tako da nemamo problema sa crvima jer su se ljudi zalili kada razbace slamu seckom oce crv cuda da napravi(posle srnjike),ni furadan u kombinaciji sa timetom ne pomaze.
Kako možeš da imaš napad diabrotike kad seješ kukuruz u prvoj godini(posle žita ili suncokreta)? Da li misliš na napad na korenov sistem(kad mu pojedu žile, pa se sav izvrne ko pijan ) ili misliš na napad u kome mu pojedu svilu pa ima lošu oplodnju?techa je napisao(la):U pravu si za strnjiste, ja nisam razbacivao slamu nego presovao slamu i nosio kuci, tretirao totalom i u jesen zaorao duboko. Na strnjistima sam imao jak napad diabrotike a na suncokretistu nista? NJiva jedna preko puta druge, isti kvalitet zemlje, isto seme cak negde nije bio kukuruz dve godine a bilo je vecih ostecenja nego na suncokretistu, a hoce nekad i kad je predusev soja da se pojavi diabrotikaigordulic je napisao(la):Mi sejemo kukuruz po nekad i tri godine za redom,slamu skupljamo uvek tako da nemamo problema sa crvima jer su se ljudi zalili kada razbace slamu seckom oce crv cuda da napravi(posle srnjike),ni furadan u kombinaciji sa timetom ne pomaze.
Čekaj prvo kažeš da jebio napad zavisno od plodoreda , a onda da je popadao u cijelom ataru.techa je napisao(la):Kad kazem napad mislim na koren pa se iskrivi biljka, hocu da kazem da na suncokretu kao pred usevu nije bilo krivog a na strnjistu jeste. Pre neku godinu zahvatilo deo atara i to sve njive redom bez obzira na pred usev tuga je bilo tuda proci kao posle uragana. Nije isto svake godine (napad nije uvek u isto vreme) e sad kako koju grupu zrenja uhvati. Rani hibridi iz rane setve nekako uspeju da se oplode pre napada na svilu a posle mu svila i netreba.
Kasniji hibridi sa kasnijom setvom isto imaju sansu kad vec buba prestaje da jede svilu, mada nema pravila valda i ona trazi odredjene meteoroloske uslove?
Napad u prosloj godini je zavisio od plodoreda, (na mojim njivama) a kad je bio taj jak napad izasli su strucnjaci iz instituta i utvrdili veliko prisustvo dijabrotike u tom potezu, dakle nije vetar.MOMOSARIC je napisao(la):Čekaj prvo kažeš da jebio napad zavisno od plodoreda , a onda da je popadao u cijelom ataru.techa je napisao(la):Kad kazem napad mislim na koren pa se iskrivi biljka, hocu da kazem da na suncokretu kao pred usevu nije bilo krivog a na strnjistu jeste. Pre neku godinu zahvatilo deo atara i to sve njive redom bez obzira na pred usev tuga je bilo tuda proci kao posle uragana. Nije isto svake godine (napad nije uvek u isto vreme) e sad kako koju grupu zrenja uhvati. Rani hibridi iz rane setve nekako uspeju da se oplode pre napada na svilu a posle mu svila i netreba.
Kasniji hibridi sa kasnijom setvom isto imaju sansu kad vec buba prestaje da jede svilu, mada nema pravila valda i ona trazi odredjene meteoroloske uslove?
Da to što se nakrivio i popadao ipak nije bila posljedica nekog jačeg vjetra?