• U toku je akcija za naručivanje radnih pantalona koje će imati logo poljoinfo foruma. Akcija traje do do 24.maja 2020. Za dodatne informacije pogledajte sledeći LINK.

Kukuruz u monokulturi i Diabrotica

slobapatrola

Član
Učlanjen(a)
8 Feb 2012
Poruka
4.958
Lokacija
Crepaja
Ni ja ne sejem ni brazdu ali od ove godine sejem uz upotrebu force 1.5.Svuda u svetu se radi i rezultati su odlicni.Videcemo.
Ne zelim vise da mi uzimaju suncokret a da ne znam cenu .Ne zelim da me deru na degestiji i prljavstini.Sami ono sto moze da se uskladisti i saceka sa prodajom.
 

zombie_666

Član
Učlanjen(a)
29 Apr 2010
Poruka
5.907
Lokacija
BiH/RS Janjari
Ne vidi se dobro na slici ali stetu od dijabrotike najbolje ces vidjeti na ovim velikim korijenima koji iz stabla idu bocno pa u zemlju. Dijabrotika im unisti vrhove cim dodju do zemlje, larva se potom kroz njih uvuce dublje u korijen i unistava ga iznutra. Kada nadjes korijen kojem je vrh kao truo, uzmi neki nozic i raspolovi ga pazljivo. Mozda neces uspijeti od prve ali eventualno ces naci larvu - tanki bijeli crv.

Lomljenje cijelog stabla cesce izaziva larva plamenca koja izbusi stablo i jede ga iznutra, vrlo cesto to radi odmah iznad klipa, vrlo rijetko sam vidio da to radi ispod klipa. Jos cesce (nesto kasnije u razvoju) se zavuce u sam klip i jede ga pa dobijes onaj zakrzljali, iskrivljeni klip a u sred te krivine nema zrna i mozes da nadjes veliku larvu.

Ovo je odrasla buba diabrotice, nju ces da nadjes kako ti pase svilu na mladom klipuOvo je larva diabrotice, nju potrazi u onim debelim korijenima.

 

ACA RAIC

Član
Učlanjen(a)
19 Maj 2015
Poruka
2.843
Lokacija
NOCAJ
Seljak nikoga ne dira, a njega svi napadaju(led,oluja,suša,bolest,insekti,bube,skladištari,poreznici... i ponekad komšinica).
 
Vrh