Kukuruz 2026

Pitanje za agronome i one koji dobro poznaju kukuruz: Šta se dešava sa biljkama kao na Mikijevoj slici koje su izbacile dve lutke ako ponestane vlage ili budu one preterano visoke temperature? Da li kukuruz u borbi sa sušom samo abortira jedan klip a drugi čuva i razvija, ili se odrazi na oba klipa istivremeno pa onda bude slabiji rod nego da je terao samo jedan klip?

Bio sad da obidjem kukuruz, sejan na 22 sve, sejao sam 5075 i 5092 dkc, zelena cela stabljika i par klipova sam zaljustio oprasen 100% svako zrno. Valjda ce napokon da rodi kukuruz posle xy susnih i losih godina.
Za sad ako padne jos jedno dve lepe kise u julu bice po mojoj proceni bar 5 tona po kj...
Nemoj da ceniš molim te, lepo je biti optimista ali ajde prinose da pišemo posle kombajna. Eno naš vrhovni poglavica procenio pre neki dan samo da izbaksuzira i iznervira narod. Reče biće 50% više od ništa što smo imali prošle godine.

Pitanje za agronome i one koji dobro poznaju kukuruz: Šta se dešava sa biljkama kao na Mikijevoj slici koje su izbacile dve lutke ako ponestane vlage ili budu one preterano visoke temperature? Da li kukuruz u borbi sa sušom samo abortira jedan klip a drugi čuva i razvija, ili se odrazi na oba klipa istivremeno pa onda bude slabiji rod nego da je terao samo jedan klip?
Nisam agronom ni stručnjak, baš tako dukej jedan klip će odbaciti da bi uspeo da obezbedi nastavak svoje vrste.

Gornja zemlja iznad sela lego kockice ali dobro se drzi za sad, bc pajdas sejan 09.04
Padavine zadnjih mesec dana
Jun
01.06. 6l
02.06. 10l
11.06.11l
15.06. 6,5l
Ukupno 33,5
Jul
05.07 4l
Moje mišljenje da su zimske padavine veoma bitne barem sto se tice ove koje gornje zemlje a mozda ga drzi sto su još uvek sveze noći 18-20 stepena
IMG-4532.jpg

Markić ne bi on bio takav i da je napadalo 2 m snega. Sta da je kao prosle god jun prosao bez kise? I da su bile neke temp 35+ samo 10 dana. Pa on bi se do pola osusio i pored tih 2 m snega. Jun mesec je jako bitan. Dobra kolicina padavina. I tada ce se oploditi lepo i izgurati dovoljnu duzinu klipa. Naravno da je i u julu potrebno da pada kise. Tada popunjava to zrno da dobije na tezini.

Markić ne bi on bio takav i da je napadalo 2 m snega. Sta da je kao prosle god jun prosao bez kise? I da su bile neke temp 35+ samo 10 dana. Pa on bi se do pola osusio i pored tih 2 m snega. Jun mesec je jako bitan. Dobra kolicina padavina. I tada ce se oploditi lepo i izgurati dovoljnu duzinu klipa. Naravno da je i u julu potrebno da pada kise. Tada popunjava to zrno da dobije na tezini.
Prosle godine nismo imali u junu nista a april i maj je proso sa jedva po 20 litra, a tek za zimske padavine da ne pricam jedva je niklo zito i opet je na kraju bilo 2t/ha a ove godine je bilo sasvim drugacije, od Novembar smo imali dobre padavine u November oko 140 l i posle svakog meseca smo imali preko 50 l mesecno sve do aprilu, u aprilu svega 4l ali zato u maju 61l i Jun 33 l
Našoj zemlji dosta znače zimske padavine, naravno da ima nesto i u maju kao ove godine barem 50-60 l

Ovde bi mogao prvi put biti tarup.,nakon 5 susnih godina .
Мислиш код нас?
Лоше је стање до краја
Пар пута су промашиле падавине
Неке се њиве држе а за неке ће бити само таруп решење
Мада има крајева гдје је добро стање, као што су Приједор, Дубица

Tako je,nedobiju sve njive isto kise,klipovi nece biti veci od sake,pa je jasno kakav prinos ce biti kasnije,suvog zrna...jako malo.....
C0Rb5lV.jpg

Divljac jede mlad kukuruz....

Poslednja izmena:
vratio se sa letovanja pa pravac do kukuruza. prvi utisak - nikad vislji nisam imao kad je ovaj hibrid u litanju P0217 svaki ima 3 m i jedan klip, jaaaako retko tj.zanemarljivo ,dva.
uopste mi se ne svidja jer mislim da ce sada kada zasusi ,klip ostati nikakav. proslih godina je bio puno nizi ali su klipovi bili lepi. prosle godine 8t/ha. drugi utisak - jeziva hladnoca unutar sklopa ,dobro za cuvanje vlage.treci utisak - sekao sam par komada kosakom da bacim ovcama i zao mi kombajna sto ce ovo skidati. stabljika malo tanja od ruke.
sejan na 22, 100 kg/kj 3x15 i 200 kg/kj urea predsetveno

Isto mislim,kukuruz DKC 5075 i Pionir 0260 izrastao nenormalno.Nigde višljeg kukuruza u ataru.Da li zbog đubrenja i što je soja bila prethodna kultura ali je visok toliko da moram da se plašim neke oluje i poleganja.

Kod mene dkc 5075 jedva 2m dok p 0217 izašao 3m kao i kashmir, videcemo sta ce biti na kraju koji ce dati bolji prinos

Мислиш код нас?
Лоше је стање до краја
Пар пута су промашиле падавине
Неке се њиве држе а за неке ће бити само таруп решење
Мада има крајева гдје је добро стање, као што су Приједор, Дубица
Kod mene isto pusiona. Ima dio seoskog podrucja, ili sto bi rekli ovdje atara, gdje je ''ostra'' zemlja tj blizu je kamen, tu ce otici manje vise u q... a ima dio uz rijeku Drinu tzv ''meka''zemlja, gdje ce biti ok. Problem je samo sto nemam kvadrata ove ''meke'' zemle. A kisu vise i ne pamtim.

Nazad
Vrh