Kukuruz 2026

Kakvi je iskustvo sa buduci temperaturama koje nam najavljuju za 10tak,dana oko 33 35 36 stupnjeva i oplodnji kukuruza (kod nas zbilja ima vlage, palo, je sad 15 lit kise i nova kisa je u najavi)

Kakvi je iskustvo sa buduci temperaturama koje nam najavljuju za 10tak,dana oko 33 35 36 stupnjeva i oplodnji kukuruza (kod nas zbilja ima vlage, palo, je sad 15 lit kise i nova kisa je u najavi)
Ne vidim vise gdje je "edit"... Isprike na autokorektu sa moba pa, idem ponovno napisati
Kakvo vam je iskustvo sa oplodnjom kukuruza. Najavljuju za 8 10 12 dana temperature od 33 do 36....
Vlage ima u zemlji dovoljno kod mene pala je sad ponovno kisa i ima je jos poslje u najavi...

Sve vise sam misljenja da bi bilo dobro sijati 2 razlicita hibrida npr 2 reda jedan,dva drugi. Pogotovo nakon problema prosle godine sa P0725.
U njivi od 7ha sve je bio 725 . Uso u oprasivanje u najgore. Kad je popustilo nije imo praha vise. U uglu njive mi bio neki drugi kad je nestalo ovog. Taj dao mozda duplo vise. Krajnji redovo 0725 do tog drugog su bili dosta bolje oplodjeni.

Kod njega je problem sa tim nekim novim , tipom klasa gore , ima samo jednu granu uspravnu ,nema bogat klas kao drugi. Ameri kazu da su to uvodili na nekim pionirima prije desetak godina. Kao da ne gubi snagu , dovoljno je to praha. Jes za normalnu godinu. Kad su uvidjeli probleme nije se vise tako radilo. Ja mislim da bi njemu pomoglo mijesanje sa drugim ili izbjegavanje.

Fendt515c nemam iskustva ali cu ga valjda ove godine steci. Ali generalno kada sam to pitanje postavi u firmi za zalivanje sa sistemom subirigacijom receno mi je da ako biljka ima dovoljno vlage onda se ona kao covek preko pora na listu hladi tako sto kroz njih ispusta vlagu. E sad ta vlaga pravi takvu atmosferu oko biljke da ni polen na cvetu ni brada na klipu ne budu suvi. Kao kad nema kise ali ipak ima dobre rose. Onda oplodnja ne moze da omane. Kazu da je najbolje da se 7-10dana pre cvetanja i isto toliko posle cvetanja zalije ko ima mogucnost. Klip ce izgurati dobru duzinu i onda ce i oplodnja biti ok. Naravno da i posle treba ili kise ili zalivanja da bi se zrno napunilo. Eto to su mi rekli a i na vise strana. Evo ja cu probati da i pored blage sto je trenutno da bas pred najvljeni tropski talas posle 18 zalijem pa cu videti sta i kako ce biti.

Nazad
Vrh